Aktualitātes
06.02.2023

Piešķir 15 miljonus eiro Vāgnera nama atjaunošanai

Komentē
0

Apstiprināts finansējums 15 miljonu eiro apmērā no Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta un uzsākts darbs pie Vāgnera nama tehniskā projekta izstrādes, informē Rīgas Riharda Vāgnera nama biedrība.

Rīgas Riharda Vāgnera biedrība 2022. gada rudenī piedalījās Latvijas Vides investīciju fonda izsludinātājā konkursā "Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana valsts nozīmes arhitektūras pieminekļos". Pašās 2022. gada beigās tika saņemts pozitīvs lēmums par Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta (EKII) finansējuma piešķiršanu 15 miljonu eiro apmērā, kas bija maksimālais šajā konkursā pieejamais finansējums vienam projektam. Projektu 5 miljonu apmērā līdzfinansē līdzekļi no Vācijas valdības. Šobrīd Vāgnera nama rekonstrukcijai piesaistīti 20 miljoni eiro, kas nodrošinās ēkas atjaunošanu līdz tā dēvētajai "pelēkajai apdarei" – nama konstrukcijas būs atjaunotas, ārējā kontūra nosiltināta, nomainīti iekšējie un ārējie tīkli, ierīkotas enerģiju taupošas sistēmas. Šīgada februārī sākusies ēkas tehniskā projekta izstrāde, savukārt "sarkano zīmogu" jeb būvatļauju plānots saņemt līdz šīgada vasaras beigām. Kā lēš biedrība, kopā Vāgnera nama atdzimšanai nepieciešami 40 miljoni eiro – vēl trūkst līdzekļu iekšdarbiem, restaurācijas darbiem un teātra tehnoloģijām, tādēļ turpinās darbs pie līdzekļu piesaistes no dažādiem fondiem un privātpersonām.

Pērn publiska konkursa kārtā izvēlēts galvenais būvdarbu veicējs, pilnsabiedrība "SBSC" ar galveno projektētāju SIA "Sarma un Norde Arhitekti", savukārt inženiera un būvuzraudzības pienākumus veiks SIA "Būves un Būvsistēmas". Kā apakšuzņēmējs arhitektūras un interjeru izstrādei nolīgts "Zaigas Gailes birojs". Piesaistīti eksperti arī no citām valstīm – piemēram, teātra tehnoloģijas risinājumus izstrādās "Theater Advies" no Nīderlandes, savukārt kā konsultanti teātra akustikas jautājumos darbosies speciālisti no "Nagata Acoustics", kas piedalījušies Elbas Filharmonijas un Parīzes Filharmonijas projektēšanā, kā arī citos ievērojamos projektos.

Kā norāda biedrība, projekta "Rīgas Vāgnera teātra atdzimšana" vīzija paredz Eiropas kultūras bākas izveidi Rīgā, atjaunot 5000 kvadrātmetru lielo ēku ansambli Vecrīgā. Projektā plānots ne tikai atjaunot ēku un teātra zāli, bet arī veidot meistarklases un Riharda Vāgnera muzeju. Namā tiks realizēta Vāgnera vīzija "GesamtkunstWerk21" – inkubators visiem mākslas veidiem. Rihards Vāgners šajā namā divus gadus (1837–1839) bija kapelmeistars.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!