Komentē
1

Sabiedrības integrācijas fonds sadarbībā ar Jura Podnieka studiju radījis īsfilmu sēriju "7 stāsti par mums", kas ļaus iepazīt ne tikai septiņus reālus cilvēkus, kuri savā dzīvē saskārušies ar diskrimināciju, bet rosinās arī pārdomāt savu attieksmi pret līdzcilvēkiem, jūtot līdzi pazīstamu latviešu aktieru izspēlētiem stāstiem. Piedāvājam noskatīties īsfilmu sērijas piekto filmu, kuras tēma ir diskriminācija uz seksuālās orientācijas pamata. 

Kā tas ir – dzīvot ēnā, baidoties atklāt daļu savas identitātes? Sabiedrībā mēs varam būt tikai tik brīvi, cik to ļauj cilvēki mums apkārt. Šis stāsts uzdod jautājumu, kāpēc mēs kādu izslēdzam no savas vides un nepieņemam. Kāpēc pārim, kas dzīvo kopā jau gadiem ilgi, jāsaskaras ar naidīgu attieksmi, apsaukāšanu un pat vardarbību? Vai darba vietā būtu jāpiešķir nozīme tam, kura dzimuma cilvēks mūs vakarā sveicina mājās? Aptiekā vai lielā uzņēmumā, būvlaukumā vai laikraksta redakcijā – neatkarīgi no vietas cilvēkam ir tiesības būt tādam, kāds viņš ir. Ir jābūt drosmīgam, lai pieņemtu atšķirīgo un neizprotamo. Kā to izdarīt? Nebaidīsimies par to runāt, uzdosim jautājumus un domāsim cits par citu kā līdzvērtīgiem. Tas ir grūti, bet ceļu uzsāksim kopā ar šīs filmas varoni – farmaceitu, geju, kurš, pirmkārt, ir cilvēks.

Īsfilmas dokumentālā varone Evita Goša ne reizi vien ir saskārusies ar neiecietību, tomēr ir mirklis, kas atstājis visdziļāko ietekmi: "2005. gada praidā piedalījās daži desmiti cilvēki, bet pretī stāvēja tūkstošiem agresoru. Ja nebūtu bijis policijas, tas būtu pārvērties slaktiņā. Tā diena manī iekšēji kaut ko ļoti izmainīja. Es raudāju un nespēju noticēt, ka kaut kas tāds ir iespējams. Es biju ārkārtīgi šokēta par to, kas tur notika. Es, cilvēks, kurš ir centies, izglītojies ārzemēs, atgriezies Latvijā, godīgi strādāju, maksāju nodokļus un pēkšņi vienā pasākumā mani grib nosist. Es sapratu, ka nevar dzīvot kā līdz šim, jo kaut kas sabiedrībā nav kārtībā. Arī vēsturē visas tiesības ir izcīnītas. Tās nekad nav pienestas uz paplātes – ne sievietēm, ne afroamerikāņiem."

Īsfilmas veidotas Jura Podnieka studijā. Režisors Oskars Morozs, scenārija autore Inga Gaile, operators Valdis Celmiņš, montāžas režisore Sandra Alksne, māksliniece Ieva Kauliņa, kostīmu māksliniece Līga Banga, skaņu režisors Klāvs Siliņš. Izpildproducentes Marta Kontiņa un Elizabete Palasiosa, producente Antra Cilinska. Lomās: Audra Pētersone, Vilnis Bīriņš, Valdis Lūriņš, Romāns Bargais, Anastasija Rekuta-Džordževiča un Indra Briķe, stāstniece – Evita Goša. Šī iniciatīva tiek īstenota projekta "Dažādi cilvēki. Atšķirīga pieredze. Viena Latvija II" ietvaros. 

No 10. līdz 23. novembrim īsfilmas tiks publicētas portālā "Satori.lv", kā arī projekta "draugiem.lv" un "Facebook" lapās un citos medijos. Tiks izdots arī DVD, ko bez maksas izplatīs nevalstiskajām organizācijām, kā arī Latvijas skolām.

7 stāsti par mums

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!