Foto no izstādes "#mezs".
 
Aktualitātes
23.04.2021

Piecas izstādes, ko var apskatīt klātienē

Komentē
0

Kamēr lielākā daļa galeriju un muzeju vēl slēgtas, dažas izstādes jau skatāmas klātienē. Lai nedaudz kliedētu tiešsaistes nogurumu, piedāvājam piecus pieturpunktus nesteidzīgai un epidemioloģiski drošai mākslas pastaigai pa Rīgu.

1. Izstāde "Nepieradinātās dvēseles. Simbolisms Baltijas valstu mākslā".

Šobrīd Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā ar iepriekšēju pieteikšanos iespējams apskatīt izstādi "Nepieradinātās dvēseles. Simbolisms Baltijas valstu mākslā", kas pirms tam viesojusies gan Orsē muzejā Parīzē, gan Viļņā un Tallinā. Vērienīgais triju Baltijas valstu simtgades kopprojekts aptver vairāk nekā 160 eksponātu no visu trīs valstu lielākajiem mākslas muzejiem un tajā skatāmi tādu simbolisma klasiķu kā Jaņa Rozentāla, Vilhelma Purvīša, Mikaloja Konstantīna Čurļoņa, Ferdinanda Ruščica, Kristjana Rauda, Konrāda Megi un citu darbi. Vairāk par izstādes apmeklēšanas nosacījumiem lasi šeit!

2. Kriša Salmaņa izstāde "Konstrukcija".

Tikmēr aiz galerijas "Alma" stiklotajām sienām skatāma Kriša Salmaņa izstāde "Konstrukcija", kam mākslinieks iedvesmu guvis Ķīnā. "Es jau sen vēlējos radīt kaut ko dejisku 20. gadsimta modernisma izskatā. Ilgstoši nebija skaidrs, ko tieši darīt. Ķīna viss saslēdzās, jo visapkārt bija būvlaukumi. Man šķita, ka varētu šo konstanto kustību atainot animācijā. Biju sācis apmeklēt Sičuaņas operu. Muzikālais pavadījums ātri vien kļuva skaidrs. Modernisma forma, šķiet, labi gāja kopā ar Ķīnas valsts iekārtu," stāsta mākslinieks. Izstāde apskatāma visu diennakti Tērbatas ielā 64.

3. Envijas izstāde "Mīts privātai lietošanai"

Savas durvis vērusi galerija "Māksla XO", kur gleznu personālizstādi "Mīts privātai lietošanai" iekārtojusi jaunā, bet jau mākslas profesionāļu un kuratoru atzītā māksliniece Envija. "Envijas gleznieciskā izteiksme ir daudzvalodība – figuratīva glezniecība mijas ar tekstu gleznām – dzeju, pierakstiem, pašatklāsmēm un uzsaukumiem sev un pasaulei. Envijai tie ir faktūras, tekstūras un tekstu stāsti. Atklāta, emocionāla, dažkārt huligāniska, asprātīga, nesamākslota," rakstīts izstādes pieteikumā. Galerija "Māksla XO" atrodas Elizabetes ielā 14 un atvērta no pirmdienas līdz sestdienai 12:00-18:00.

4. Pjotra Kirjušas izstāde "#mezs".

Tuvākās nedēļas galerijā "Istaba" skatāma Pjotra Kirjušas izstāde "#mezs", kas dokumentālā un mākslinieciskā veidā fiksē režisores Lienas Šmukstas radīto instagramserālu "#mezs: лес". Tā pamatā ir krievu dramaturģes Poļinas Borodinas luga "Mežs", kurā caur dažādu varoņu – izmeklētāju, liecinieku, aizdomās turamo – skatpunkta tiek izstāstīts pazudušas studentes stāsts. Izstāde veidota kā laika josla, kurā paralēli noris divas seriāla mākslinieka Pjotra Kirjušas dzīves līnijas – radošā un ikdienišķā. Skatītājs var sekot līdzi projekta radīšanas sižetam un salīdzināt to ar notikumiem mākslinieka dzīvē, savā ziņā kļūt par seriāla galvenā varoņa – izmeklētāja alter ego. Galerija "Istaba" atrodas Krišjāņa Barona ielā 31b un atvērta katru darbadienu no 12:00 līdz 19:00.

5. Kristas un Reiņa Dzudzilo projekts "Metamorfozes"

Tikmēr operas skvēru ieņēmis mākslas programmas "Kopā" ietvaros tapušais Kristas un Reiņa Dzudzilo projekts "Metamorfozes", kas ļauj tuvumā aplūkot oriģinālās, 157 gadus senās Operas nama fasādes skulptūru detaļas. Savulaik skulptūras tika atlietas cinkā un rotāja operas fasādi vairāk nekā 100 gadus, bet 1996. gadā ēkas rekonstrukcijas gaitā tika aizstātas ar betonā atlietām kopijām. Laika apbružātās oriģinālo skulptūru detaļas līdz šim glabāja Oļegs un Irēna Skaraiņi, bet tagad tās iespējams pavisam tuvu apskatīt ikvienam garāmgājējam. Iespējams, tas pamudinās arī pamest acis uz augšu un uzmanīgāk aplūkot arī pašreizējās operas skulptūras. Izstāde apskatāma visu diennakti.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!