Aktualitātes
12.12.2022

Pie Saeimas notiks pikets Civilās savienības likumprojekta atbalstam

Komentē
1

Ceturtdien, 15. decembrī, Saeima plāno lemt par Civilās savienības likumprojekta pārņemšanu no 13. Saeimas un tālāku virzību jaunajā sasaukumā. Lai paustu atbalstu likumprojektam, kustība "Dzīvesbiedri" aicina uz piketu 8:30 Neatkarības laukumā pie Saeimas.

Civilās Savienības likumprojekts 13. Saeimas laikā tika pieņemts jau divos lasījumos, taču trešais jeb galīgais lasījums nenotika norauta kvoruma dēļ. Tikmēr tiesas ceļā atzītas jau 28 viendzimuma ģimenes.

"Šis likums neskar tikai viendzimuma ģimenes, tas skar visas ģimenes, kuras nav reģistrējušas savas attiecības," aicinājumā uz piketu norāda kustība "Dzīvesbiedri". "Ja Saeima ceturtdien nobalsos PRET likumprojekta pārņemšanu, iespējams, cīņa par visu ģimeņu aizsardzību būs jāsāk no sākuma. Civilās savienības likums ir svarīgs mums visiem! Mēs gribam dzīvot tiesiskā, demokrātiskā valstī, kurā katrs cilvēks ir vērtība, valstī, kurā tiek cienītas Latvijas Satversmē, Eiropas Savienībā un NATO noteiktās vērtības."

Jau ziņots, ka likumprojekts veidots ar mērķi pildīt 2020. gada Satversmes tiesas spriedumā doto uzdevumu – noregulēt ārpus laulības dzīvojošo personu personiskās un mantiskās attiecības. Likumprojektu, pildot Satversmes tiesas spriedumu, izstrādāja Tieslietu ministrija.

Saskaņā ar likumprojektu, civilajā savienībā varētu stāties divas pilngadīgas personas. Civilo savienību būtu aizliegts noslēgt personām, kas jau ir laulātas, atrodas citā civilā savienībā vai ir savstarpēji tuvu radniecīgas. Civilā savienība būtu beztermiņa, tā vairs nebūtu spēkā, ja iestājas vienas puses nāve, ja personas stājas laulībā, pusēm vienojoties pie notāra vai ar tiesas spriedumu (ja viena no pusēm nevēlas savienību izbeigt).

Likumprojekts arī paredz, ka civilā savienība uzliek pusēm pienākumu gādāt un atbalstīt vienai otru, rūpēties par kopīgo mājsaimniecību atbilstoši katras puses ienākumiem. Likumprojekts definē civilās savienības pušu personiskās un mantiskās attiecības, bet tajā nav atrunāta pušu mantas šķirtība, pušu likumiskā mantošana; ārvalstīs reģistrētu dažādu dzimumu partnerattiecību un viena dzimuma personu dažādu savienību veidu atzīšana; katras puses atsevišķo bērnu aizgādība, uzturlīdzekļi, saskarsme, bērnu adopcija; pušu uzvārds pēc savienības noslēgšanas.

Kā norādījusi Tieslietu ministrija, Civilās savienības likums pildītu pirmo no Satversmes tiesas dotajiem uzdevumiem – noregulēt ārpus laulības dzīvojošo personu personiskās un mantiskās attiecības. Otrs uzdevums paredz pienākumu nodrošināt ģimenes sociālo un ekonomisko aizsardzību un atbalstu. Kā norādījusi Tieslietu ministrija, tā būs katras nozares ministrijas atbildība pēc Civilās savienības likuma pieņemšanas.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!