Recenzija
14.11.2005

Peļevina mīts

Komentē
0

Oktobra beigās tika atklāts starptautisks 32 valstu kopprojekts - literatūras sērija Mīti. Projekta prezentācija notika Frankfurtes grāmatu gadatirgū 20. un 21. oktobrī. Šo projektu iecerējis un realizējis skotu izdevniecības Canongate vadītājs Džeimijs Bings, kurš pirms pieciem gadiem sāka mudināt atzītus pasaules autorus veidot mūsdienīgas interpretācijas pašu izvēlētiem pasaules mītiem. Pēc piecu gadu pūliņiem redzami pirmie rezultāti - 21. oktobrī angļu valodā tika prezentēti pirmie pieci darbi: Kārenas Armstrongas Īsi par mītu vēsturi, Mārgaretas Atvudas Pēnelopiāde: mīts par Pēnelopi un Odiseju, Dženetas Vintersones Svars: mīts par Atlantu un Hēraklu, Viktora Peļevina Šausmu ķivere: mīts par Tēseju un Mīnotauru un Deivida Grosmana Lauvas medus: mīts par Samsonu. No Latvijas puses piedalījās Jāņa Rozes apgāds. Līdz ar to Peļevina darbs nupat ir iznācis arī latviski.

Jāatzīst, ka, piedāvājot šajā projektā piedalīties Peļevinam, izdevēji ir trāpījuši tieši desmitniekā. Vēl pirms dažiem gadiem pats autors bija mītiska personība; ja paskatāmies tā laika publikācijas, var atrast gan versijas, ka Peļevins ir trīs autoru hibrīds vai pat vesels literatūras darbinieku institūts. Nav jau brīnums, ņemot vērā autora tik piesātināto un atsaucēm bagāto literatūru. Tomēr, kā izrādās, Peļevins ir īsts un dzīvs, turklāt nēsā RayBun saulesbrilles.

Gribētos būt normālam cilvēkam, nevis literātu aprindu pervertam un pieņemt, ka grāmatas autoram ar tās saturu nav nekāda saistība. Saturs pa to laiku ierakstās vēsturiskajā, kultūras u.c. kontekstos, no kuriem objektīvākais varētu būt tā paša autora darbu konteksts. Varam sākt cerēt, ka Šausmu ķivere kā versija par mītu būs viens labs gabals, jo, kā redzams, Peļevins ar mītiem niekojas jau sen - Generation P (Babilona), DPP (Tibeta), Затворник и шестепалый (mīts vispār), Бубен нижнего мира (sibīrijas šamaņi), Grieķu variants (Odiseja). Vietām tās ir atsauces, vietām pārnesumi mūsdienās, vietām vienkārši analogas struktūras (Чепаев и Пустота).

Tātad Šausmu ķivere ir versija par Tēseju un Minotauru. Mīts visiem zināms - ar Ariadnes palīdzību Tēsejs atrod ceļu labirintā un nokauj Minotauru. Minotaurs ir sliktais, Tēsejs - labais, tam visam pa vidu īpatnējas radniecības attiecības, bet tās lai paliek psihoanalītiķiem. Sērija saucas Мīti, bet kas tad ir mīts? Vārds, kuru dzirdot, iedegas acis gan sirmiem mitologiem - akadēmiķiem, gan urbānās vides mikologiem. Mīts ir struktūra, apgalvo strukturālisti; mīts ir mainīta vēsture, apgalvo eihimērisma pielūdzēji; mīts ir palieka, saka zinātniskie komunisti; mīts ir bezapzinātā attālināts atspulgs un sabiedrības instruments, saka psihoanalītiķi utt.. Cik speciālistu, tik viedokļu. Tomēr skaidrības nav, lai gan pastāv idejas, kam piekrīt lielākais vairums ieinteresēto personu. Pirmkārt, mītam ir vairāki līmeņi: pats stāsts - notikums, morāle - ko tas māca, struktūra - kā tas ir veidots un kādas ir tā daļu attiecības, funkcijas - kur kam kādā laikā tas tiek stāstīts un kādas ir sekas. Otrkārt, mīts ir dzīvs un mūžīgs - varam mainīt īpašvārdus, bet struktūra un funkcijas saglabājas vai rada analogus veidojumus.

Šādu sarežģītu lietu Peļevins ir radikāli adaptējis, pielāgojot čata formai. Jāsaka gan, arī to viņš dara ne pirmo reizi - tepat ¼ Satori bibliotēkā dīvainā tulkojumā ir atrodams stāsts Aikiko. Kā rakstības formai čatam ir viens noteikums - izteikties īsi, atstājot un koncentrējoties uz pašu galveno; no otras puses, tas ir ļoti tuvu bezmērķīgai pļāpāšanai, kur pat īsie izteikumi nenes nekādu saturisku, bet tikai komunikatīvu nozīmi, darbojas čatotāju saspēlē. Sanāk kaut kas viens, kas patiesībā ir kaut kas cits. Mīts mītam raksturīgā formā - dubults mīts.

Par ko gan ir Peļevina dubultais mīts? Varētu teikt - ne par ko, par muļķīgu un mistisku situāciju, par jūtām, virtuālo realitāti, sapņiem, franču filozofiju, psihoanalītiskām un reliģiskām spekulācijām. Autoram ir ar ko mūs apmētāt, un mēs ar baudu ķeram pamestās konfektes. Drīzāk būtu vērts mēģināt atbildēt uz jautājumu - uz ko tas norāda?

Man labpatiktos teikt, ka uz diviem diskursiem - identitāti un metafiziku, saprotams, nebūt ne nošķirtiem.

Vai tas nenozīmē, ka Šausmu ķivere būtu filozofisks traktāts? Nē, tā ir tikai čata izdruka, tomēr, uzmanīgi lasot, parādās tādi jautājumi kā -

Kas ir cilvēka identitāte, atņemot tam sociālā statusa zīmes, piemēram, izcelsmi un amatu? Kas mēs esam bez sava vārda un kā vārds darbojas kā zīmols? Turpinot Generation P iesākto reklāmas diskursu, Peļevins veikli izmanto zīmolus kā personificētus identitātes nesējus, tādējādi jautājot par patērētāja un patērētā zīmola identitātes attiecībām. Gudrie saka, ka esamība ir valodas mājas. Šajā gadījumā veidojas situācija, kurā valoda ir esamības mājas. Tā mēs būtu nokļuvuši pie metafizikas. Arī šeit Peļevins atgriežas pie jau iepriekš aplūkotas tēmas - vai tas, kas ir, patiešām ir, un vai tas, kas ir man, ir arī citiem? Sākot no solipsisma - ir tikai tas, ko es uztveru, līdz cyberpunk sazvērestības teorijām - ir tikai tas, ko kāds man liek uztvert, un reliģiskiem priekšstatiem - viss esošais ir Dieva pārbaudījums. Metafizikas jautājums lielākoties saistās ar labirinta tēlu - kas īsti ir labirints, ko tas nozīmē, varbūt šeit mēs atkal atgriežamies pie valodas - tas apzīmē kaut ko citu.

Citā aspektā, par valodu runājot - pārsteidzoši labs tulkojums, it īpaši zinot līdz šim latviski atrodamos Peļevina darbus, kuri var viegli radīt nepatiesu priekšstatu par šī autora daiļradi, to daudzkārt noplicinot. Tā kā - ir iemesls priecēties.

 

P.S. Grāmatā ir arī viena tieši dota pamācošo atziņa - kamēr ir sponsors, jāturpina diskurss.

Tēmas

Toms Ķencis

Patiesībā zinātnieks: https://ut-ee.academia.edu/TomsKencis

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!