Aktualitātes
25.01.2020

Pēc desmit gadu pārtraukuma Krakovā atkal apskatāma Čartorisku kolekcija

Komentē
0

Pēc desmit gadus ilgas renovācijas durvis atkal vēris Krakovas Nacionālais muzejs, kurā apskatāma apjomīgā Čartorisku kolekcija, tostarp Leonardo da Vinči glezna "Dāma ar sermuliņu".

Kolekciju 1801. gadā izveidoja poļu aristokrāte Izabela Čartoriska, lai saglabātu Polijas un un citu Eiropas valstu mākslas darbus brīdī, kad Poliju bija sadalījusi Austrija, Krievija un Prūsija. 19. gadsimta 30. gados, Novembra sacelšanās laikā, daļa kolekcijas tika iznīcināta, bet vairums krājuma priekšmetu nogādāti Parīzē. Vēlāk kolekcija atgriezās Krakovā, taču, nacistiem atkāpjoties, atkal izvesta. Pēc tam kolekcija nonāca komunistu rokās, bet 1991. gadā atgriezās pie likumīgā īpašnieka, prinča Ādama Karola Čartoriska.

Kaut arī tiek lēsts, ka kolekcijas kopējā vērtība ir vairāki miljardi dolāru, 2016. gadā Čartoriskis to par 100 miljoniem dolāru pārdeva Polijas valdībai, nosaucot šo darījumu par ziedojumu.

Gadsimtu gaitā kolekciju papildinājuši Izabelas Čartoriskas pēcteči, un pašlaik to veido 86 000 priekšmetu un 250 000 grāmatu un manuskriptu, daudzi ar milzu vērtību Eiropas kultūras vēstures kontekstā. Vērtīgākais kolekcijas priekšmets ir Leonardo da Vinči 1490. gada glezna "Dāma ar sermuliņu" – viens no četriem portretiem, kuros gleznotājs atveidojis sievieti. Vairāki simti kolekcijas priekšmetu pēc Otrā pasaules kara beigām tā arī netika atrasti, tostarp Rafaēla glezna "Jauna vīrieša portrets".

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!