Aktualitātes
19.04.2022

Pazīstamais Šveices mākslinieks Tomass Hiršhorns jauno darbu veidos Dubultos

Komentē
0

No 21. aprīļa līdz 5. maijam mākslas stacijā "Dubulti" pie sava jaunākā projekta "Māksla=patvērums" strādās pazīstamais Šveices mākslinieks Tomass Hiršhorns.

Piecpadsmit dienas no plkst. 9.00 līdz 18.00 stacija pārtaps mākslinieka darbnīcā un pašā mākslas darbā, ko Hiršhorns sauc par skulptūru un klātbūtni reizē. Katru dienu mākslinieks vadīs kritisku darbnīcu ar nosaukumu "Enerģija=jā! Kvalitāte=nē!", bet improvizētā "studijā" turpat izstāžu zālē notiks lekcijas, priekšlasījumi, diskusijas un sarunas.

""Māksla=patvērums" ir forma, mana forma, mūsu forma, kas uzlūkojama kā opozīcija karam Ukrainā, bet vienlaikus tā ir forma, kas apliecina manu pārliecību, instinktu un intuīciju saistībā ar visiem kariem un izturēšanos pret tiem: māksla var un tai vajag būt Patvērumam, māksla dod patvērumu un to veido," saka mākslinieks.

Izstādes kuratore Inga Šteimane par projekta rašanos saka: "Agresija mūsdienu starptautiskajās tiesībās ir viens no smagākajiem pārkāpumiem un militāra spēka lietošana nav atļauta. Krievijas iebrukums Ukrainā rada pienākumu visām pasaules valstīm. Tam ir vispārobligāts raksturs – tas ir erga omnes pienākums. Ko šajā situācijā var darīt mākslas institūcija? Vai mākslas institūcija var efektīvi izmantot savu praksi un neizskatīties infantila?"

Kā raksta izstādes kuratore, Tomass Hiršhorns jau trīsdesmit gadus savā mākslā ietver kritiku un brīdinošus signālus par to, ka mūsu politiskā un sociālā vide ir trausla, ka tajā ir pārāk daudz izņēmumu un pārāk ierobežojoši kritēriji identitātei un atšķirīgajam. "Savus jaunākos darbus Tomass Hiršhorns veido kā telpu un apstākļus, kur iespējams pavadīt laiku un kaut ko radīt, kur var sarunāties un iepazīties ar līdzcilvēkiem. Māksliniekam ir īpašs veids, kā viņš īsteno savu politiku – aci pret aci ar katru skatītāju individuāli. Šo metodi tradicionālā politika mēdz saukt par "neiespējamu". Līdzīgu "neiespējamu" utopismu piedāvā arī Tomasa Hiršhorna darbu forma – tās ir bezgalīgi izvērstas un subversīvas skulptūras no industriāliem, neekskluzīviem un "neaizvainojošiem" (jeb neelitāriem) materiāliem, ko visi pazīst un lieto.

Izdzīvojot Ukrainas karu un redzot, kā savu nozīmi zaudē struktūras, koncepti un vērtības, kas iepriekš tikuši uzskatīti par neapšaubāmiem un stabiliem, Mākslas stacija Dubulti piedāvā unikālu iespēju klātienē iepazīt Tomasa Hiršhorna "empīrisko" mākslu, kuras sistēmiskā kritika un cilvēka (indivīda) vērtības daudzināšana šķiet viens no atbilstošākajiem veidiem, kā īstenot morālo atbildību šajā laikā."

Tomasa Hiršhorna projekts "Māksla=patvērums" Mākslas stacijā Dubulti būs aplūkojams līdz 29. jūnijam. Izstādes darba laiks no 21. aprīļa līdz 5. maijam plkst. 9.00-18.00, no 5. maija līdz 29. jūnijam plkst. 9.00-17.30. Ieeja bez maksas.

Ieeja mākslinieka Tomasa Hiršhorna izstādē "Māksla=patvērums" un dalība radošajās darbnīcās bez maksas.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!