Aktualitātes
29.07.2016

Paziņoti prestižās Bukera balvas 2016 nominanti

Komentē
0

Trešdien, 27. jūlijā, tika atklāts prestižās Bukera balvas garais nominantu saraksts, kurā šogad iekļuvuši 13 daiļliteratūras darbi, vēstī informācija apbalvojuma mājaslapā.

Bukera balva (Man Booker Prize for Fiction) tiek piešķirta jebkuras tautības rakstniekam par gada labāko romānu, kas sarakstīts angļu valodā un ir izdots Apvienotajā Karalistē. Tradicionāli neilgi pēc garā nominantu saraksta izziņošanas tiek atklāts arī īsais saraksts, kuru veido seši darbi un kurā iekļuvušie autori katrs saņem 2500 sterliņu mārciņu prēmiju, kā arī īpaši iesietu savas grāmatas izdevumu. Īsajā sarakstā iekļautie darbi piedalās cīņā par galveno Bukera balvu – 50 000 mārciņu (68 000 eiro) lielo prēmiju. Šogad īsais nominantu saraksts tiks paziņots preses konferencē 13. septembrī, savukārt Bukera balvas ieguvējs – svinīgā ceremonijā 25. oktobrī.

Bukera balvas 2016 garais nominantu saraksts:

  • Pols Bītijs (Paul Beatty, ASV), "The Sellout"
  • Džons Maksvels Kutzē (John Maxwell Coetzee, Dienvidāfrika, Austrālija), "The Schooldays of Jesus"
  • Alisona Luīze Kenedija (A.L. Kennedy, Lielbritānija), "Serious Sweet"
  • Debora Levija (Deborah Levy, Lielbritānija), "Hot Milk"
  • Greiems Makrejs Bērnets (Graeme Macrae Burnet, Lielbritānija), "His Bloody Project"
  • Ians Makgvairs (Ian McGuire, Lielbritānija), "The North Water"
  • Deivids Mīns (David Means, ASV), "Hystopia"
  • Vils Menmuirs (Wyl Menmuir, Lielbritānija), "The Many (Salt)"
  • Otesa Mošfega (Ottessa Moshfegh, ASV), "Eileen"
  • Virdžīnija Rīvsa (Virginia Reeves, ASV), "Work Like Any Other"
  • Elizabete Strauta (Elizabeth Strout, ASV), "My Name Is Lucy Barton"
  • Deivids Salajs (David Szalay, Kanāda, Lielbritānija), "All That Man Is"
  • Madelēna Tīna (Madeleine Thien, Kanāda), "Do Not Say We Have Nothing"

Šogad, izskatot 155 pieteikumus, trīspadsmit nominētos darbus izvēlējās piecu cilvēku žūrija.

Nobela prēmijas laureāts Džons Maksvels Kutzē Bukera balvu jau ieguvis 1983. gadā par romānu "Life & Times of Michael K" (latviski nav tulkots) un 1999. gadā par romānu "Negods" (latviski izdots 2003. gadā apgādā "AGB", tulk. Amanda Aizpuriete), tādējādi kļūstot par pirmo divkārtējo balvas laureātu, savukārt Debora Levija ar romānu "Swimming Home" 2012. gadā iekļuva nominantu īsajā sarakstā.

Sarakstā iekļuvuši arī četri debijas romāni: Deivida Mīna "Hystopia", Vila Menmuira "The Many"; Otesas Mošfeigas "Eileen" un Virdžīnijas Rīvzas "Work Like Any Other".

Pārsteigumu raisījis fakts, ka balvai nav nominēts britu rakstnieks Ians Makjuans, kurš Bukera prēmiju saņēma 1998. gadā, kā arī Pulicera prēmijas laureāts, amerikāņu rakstnieks Dons Delillo.

Bukera balvas ieguvējs var rēķināties ne tikai ar 50 000 mārciņu lielo prēmiju, bet arī starptautisku atpazīstamību – pagājušā gada laureāta, jamaikiešu rakstnieka Marlona Džeimsa (Marlon James), romāns "A Brief History of Seven Killings", kas vēsta par regeja ikonas Boba Mārlija slepkavības mēģinājumu, šobrīd tulkots jau 20 valodās.

Bukera balva ir prestižākais šāda veida apbalvojums, un tā tiek pasniegta kopš 1969. gada. Starp balvas laureātiem ir tādi izcili rakstnieki kā Airisa Mērdoka, Salmans Rušdi un Ians Makjuans. Balvu sponsorē viena no pasaules ietekmīgākajām alternatīvo investīciju firmām "Man Group", kas finansē arī Bukera starptautisko balvu (The Man Booker International Prize), kura savukārt tiek piešķirta par gada labāko grāmatu, kas tulkota angļu valodā. Šogad Bukera starptautisko balvu saņēma dienvidkorejiešu rakstniece Hana Kana par romānu “The Vegetarian”.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!