Ar bērniem - Ziņas
25.07.2013

Paziņoti Jāņa Baltvilka balvas 2013. gada laureāti

Komentē
0

Šodien, dzejnieka Jāņa Baltvilka (1944 – 2003) dzimšanas dienā, Starptautiskās Baltijas jūras reģiona Jāņa Baltvilka balvas žūrija paziņoja 2013. gada laureātu vārdus.

Jāņa Baltvilka balva bērnu literatūrā tika pasniegta Jurim Zvirgzdiņam par literāro pasaku grāmatām "Rīgas runča Maurīcija piedzīvojumi", "Kad muzejā iespīd Mēness jeb Tobiass un draugi sargā Rīgas vēsturi" un "Seši stāsti par ASV vēsturi", kurās īpaši atzīmējama dzīvas saiknes veidošana ar dažādu valstu un laiku vēsturi, ar spilgtiem raksturiem un notikumiem bagātu sižetu radot lasītājā līdzdarbīgas aktivitātes izjūtu.

Jāņa Baltvilka balvu bērnu grāmatu mākslā šogad saņēma Edmunds Jansons par asredzīga, humorpilna, jūtīga un augsti kvalitatīva vizuālā ietvara radīšanu katram stāstam Andrusa Kivirehka grāmatā "Kaka un pavasaris", par precīzo vizuālo valodu un pārdomātu tās lietojumu ilustrācijās, kas rada jaunas iespējas teksta uztverei.

Starptautiskās Baltijas jūras reģiona Jāņa Baltvilka balvas bērnu literatūrā un grāmatu mākslā šā gada starptautiskie laureāti ir igauņu rakstnieks Andruss Kivirekhs (Andrus Kivirähk) un tulkotājs Guntars Godiņš. Šis izcilais tandēms balvu saņem jau otro reizi – šoreiz tā piešķirta par latviski izdoto Kivirehka stāstu krājumu "Kaka un pavasaris".

Laureāti saņēma diplomus, mākslinieces Ineses Brants veidoto balvu un naudas prēmiju 1000 latu apmērā, kā arī iespēju vienu mēnesi dzīvot un strādāt Starptautiskajā Rakstnieku un tulkotāju mājā Ventspilī, saņemot radošo stipendiju.

LBJLP piešķīra divas žūrijas atzinības balvas māksliniecei Indrai Sproģei un mūziķim Renāram Kauperam par interaktīvo mācību komplektu reizrēķina apguvei "Māci mani, Degunlāci", kas ar oriģinālu un mākslinieciski augstvērtīgu satura, vizuālā un muzikālā tēla sintēzi rosina patstāvīgi mācīties, paver durvis uz daudzām zinātņu jomām, iedvesmo radošām, praktiskām un sportiskām nodarbībām, aktīvai, drošai un ieinteresētai pasaules iepazīšanai.

Žūrijas atzinības balvu saņēma arī dzejas bilžu grāmatu sērijas "BIKIBUKS" idejas un dizaina autori Rūta Briede un Artis Briedis par vērienīgu un novatorisku radošu ideju, kas spēj apvienot dzeju, mākslu, dažādus laikmetus un daudzas radošas personības, izceļot katras patstāvīgo vērtību un integrējot vienotā mākslinieciskā projektā, kas uzrunā dažādas vecuma grupas, sākot ar pašiem mazākajiem, un ar māksliniecisku dažādību veicina bērnu gaumes attīstīšanos.

Sarīkojumu vadīja Jaunā Rīgas teātra aktieri Baiba Broka un Kaspars Znotiņš, bet Līgas Celmas-Kursietes dziesmas ar Jāņa Baltvilka dzeju izpildīja Līga Līckrastiņa, Krista Lūsiņa, Kristiāna Bumbiere, Zanda Babčuka, Krists Krūskops, Raimonds Auseklis un autore.

LBJLP prezidentes Latvijas Universitātes profesores Ilzes Stikānes vadītajā Baltvilka balvas žūrijā šogad strādāja literatūrpētnieks, žurnāla “Latvju Teksti” galvenais redaktors Jānis Ozoliņš, portāla "Satori.lv" sadaļas "Ar bērniem" redaktore Dace Jaunupe-Bargā, vizuālo mākslu žurnāla „Studija” galvenā redaktore Līga Marcinkēviča, mākslas zinātniece, LU docente Austra Avotiņa un žurnālists Gundars Rēders.

***

Jāņa Baltvilka balvas bērnu literatūrā un grāmatu mākslā pasniegšana notiek kopš 2004. gada, bet kopš 2008. gada balvu piešķir arī vienam Baltijas jūras reģiona rakstniekam un viņa darba tulkotājam. Balvas uzdevums ir fokusēt sabiedrības uzmanību uz pozitīvu mērķi – bērnu, kurš lasa interesantu un skaistu grāmatu latviešu valodā.

 

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!