Aktualitātes
16.06.2019

Pāvests Francisks izsludina ārkārtas stāvokli klimata jomā

Komentē
0

Tiekoties ar pasaulē lielāko enerģētikas kompāniju līderiem, Romas katoļu baznīcas galva izsludināja ārkārtas situāciju klimata jomā un uzsvēra – pasaules nespēja samazināt siltumnīcas gāzu izdali būtu "brutāla netaisnība pret trūcīgajiem un nākotnes paaudzēm", ziņo "The Guardian".

Emocionālo uzrunu pāvests sniedza piektdien, kad Vatikānā viesojās tādu kompāniju kā "BP", "ExxonMobil", "Shell", "Total", "ConocoPhilips", "Chevron" īpašnieki un izpilddirektori, kā arī vairāki lieli investori. Līdzīga tikšanās notika arī pagājušajā gadā, taču šoreiz Franciska nostāja bija stingrāka un viņš aicināja enerģētikas līderus ieklausīties "Zemes un tās nabago arvien augošajā izmisumā".

Tikšanās laikā katoļu baznīcas līderis mudināja kopīgiem spēkiem strādāt pie tā, lai globālās temperatūras pieaugums nepārsniegtu 1,5°C – robežu, kuras pārkāpšanai, saskaņā ar ANO Starptautiskā klimata pārmaiņu paneļa vērtējumu, būs "katastrofālas sekas". Pāvests uzsvēra – lai to panāktu, nepieciešamas "radikālas pārmaiņas enerģijas ieguvē", kā arī aicināja jaunus cilvēkus un uzņēmumus vadīt šo pārmaiņu īstenošanu.

"Nākotnes paaudzēm draud dzīve izpostītā pasaulē. Mūsu bērniem un mazbērniem nevajadzētu maksāt par mūsu paaudzes bezatbildību," savā līdz šim tiešākajā uzrunā par klimata pārmaiņām teica pāvests. "Arvien vairāk jaunu cilvēku pieprasa pārmaiņas."

Atbildot pāvestam, enerģētikas līderi aicināja valstu valdības ieviest tarifus ogļskābās gāzes emisijai, lai tādējādi veicinātu jaunu, dabai draudzīgu tehnoloģiju attīstību, taču konkrētus solījumus samazināt paši savu kompāniju radītos izmešus nedeva, vien uzsverot savs ieguldījums emisiju ierobežošanā jādod visiem, arī valstīm un ikvienam individuālajam enerģijas patērētājam.

Tikmēr enerģētikas nozares emisiju daudzums sasniedzis augstāko punktu kopš 2011. gada, un maijā fiksēts otrs lielākais oglekļa dioksīda koncentrācijas pieaugums atmosfērā kopš mērījumu sākšanas vairāk nekā pirms 60 gadiem. Jāatgādina, ka siltumnīcefekta gāzes atmosfērā var saglabāties pat gadsimtu.

Pagājušajā gadā ANO Starptautiskais klimata pārmaiņu panelis izplatīja paziņojumu, ka pasaulei ir dots mazāk nekā desmit gadu, lai radikāli ierobežotu klimata pārmaiņas izraisošo gāzu emisiju. Ja tas netiks darīts, globālās temperatūras pieaugums varētu pārsniegt 1,5°C, izraisot plūdus, sausumu, karstuma viļņus un badu.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!