Foto: Promenāde Ventspilī
 
Komentārs
16.12.2019

Patiesību pārskatāmā nākotnē neuzzināsim

Komentē
0

Decembra sākumā žurnāls "The Economist" publicēja tekstu par prezidenta Donalda Trampa administrācijas kāri uz dažādu sankciju noteikšanu pret citu valstu fiziskām un juridiskām personām. Dažas dienas vēlāk sākās jezga ap ASV sankcijām pret Aivaru Lembergu un atsevišķām ar viņu saistītām struktūrām.

"The Economist" norāda, ka sava pirmā termiņa pirmajos trijos gados Tramps dažādu sankciju sarakstus papildinājis ar vairāk nekā 3100 fiziskām un juridiskām personām, kas ir gandrīz tikpat daudz, cik prezidents Džordžs Bušs savā divu termiņu (tātad astoņu gadu) laikā. Te jāpaskaidro, ka tā saucamais Magņitska saraksts, kas skar Lembergu, nav vienīgais šāda veida saraksts, bet tas nemaina lietas būtību, proti, jautājumu, kādēļ Trampam šāds instruments liekas tik ērts. Žurnāla 30.11.–6.12. numuru interesenti var izlasīt paši, tādēļ te saīsināts un vienkāršots atstāsts: sankcijas ir ātrāks un mazāk ķēpīgs veids, kā demonstrēt prezidenta attieksmi pret kādu valdību, politiķi vai uzņēmēju, salīdzinot ar ilgstošu spiediena izdarīšanu, diplomātisku pārliecināšanu utt. Zināmā mērā aktīvā sankciju instrumenta lietošana atbilst pašreizējā ASV prezidenta raksturam, ko vismaz viņa kritiķi raksturo kā nepacietīgu, improvizējošu un orientētu uz ātru rezultātu. Izdevums atgādina, ka Trampa priekšgājēja Baraka Obamas administrācija ilgi izsvērusi visus "par" un "pret" Izraēlā dzīvojošā miljardiera Dana Gertlera iekļaušanu "slikto puišu" sarakstā (Gertleram tiek pārmesta nedemokrātiska un zaglīga režīma atbalstīšana Kongo), līdz nolēma ar iekļaušanu nesteigties. Tramps, savukārt, nebija noskaņots uz ilgām pārdomām. Tā nu Lembergs traģikomiskā kārtā pats tagad cieš no Trampa darba stila, kurš, salīdzinot ar ASV Demokrātiem, viņam līdz šim bija licies gluži simpātisks.

Tomēr neatbildēts paliek jautājums – kādēļ tieši Lembergs un kādēļ tieši tagad?

Antiamerikānismu es uzskatu par seklu veidu, kā vērtēt ASV rīcību, tomēr man mute neveras teikt, ka, lūk, pašreizējā administrācija ir patiešām norūpējusies par tiesiskumu un demokrātiju Latvijā, tādēļ vēršas pret vietējo oligarhu. Lembergam līdzīgu personāžu Centrāleiropas un Balkānu valstīs netrūkst, tomēr viņi sankciju sarakstos nav nonākuši. Formulēšu citādi. Kad ASV valdībai bija apnikusi oligarhiskā grupa, kas bija pie varas Moldovā, šovasar Moldovas uz Rietumiem orientētie demokrāti tika dzīšus iestumti taktiskā savienībā ar vietējiem komunistiem, lai tikai būtu vairākums, kas var oligarhus padzīt, tomēr pret pašu galveno "krusttēvu", vismaz ja spriež pēc šim jaukajam cilvēkam veltītā šķirkļa Vikipēdijas angļu versijā, Vašingtona sankcijas nenoteica.

Tātad ir citi iemesli, par kuriem – lielākoties Lemberga aizstāvju pusē – steidz plaukt dažādas versijas. Piemēram, Saeimas 12. decembra sēdē ZZS pārstāvošais deputāts Armands Krauze deva mājienu, ka notiekošajam "kājas aug" kāda Jaunās konservatīvās partijas ziedotāja interesē attīstīt sašķidrinātās gāzes termināļa projektu Skultes vai vēl labāk – Rīgas ostā. Sašķidrinātās gāzes piegādes patiešām ir ASV interesējoša tēma, kuras dēļ, starp citu, Tramps asi pārmet Vācijai tās vēlmi palielināt dabasgāzes piegādes no Krievijas, izmantojot jaunu cauruļvadu infrastruktūru. Lembergs nekad nav slēpis savu, sauksim to tā, konstruktīvo attieksmi pret Krieviju, un tranzītbiznesa jomā viņš ir ietekmīgs – "klucīši" šķietami saliekas, bet, manuprāt, tomēr ne līdz galam. Lai sašķidrinātās gāzes projekta saistīšana ar JKP paliek uz Krauzes sirdsapziņas, šo tēmu liksim mierā. Skaidrs, ka ASV savas ekonomiskās intereses nereti aizstāv ļoti agresīvi, bet tad varētu sagaidīt līdzīgus soļus pret kādu dedzīgu Ķīnas interešu lobistu Eiropas biznesa un politiskās elites aprindās. Trampa komandas pārstāvji, maigi izsakoties, nav sajūsmā par Ungārijas valdošā klana apkampieniem ar Ķīnas koncernu "Huawei", bet neviens no Viktora Orbana loka cilvēkiem sankciju sarakstos nav.

Citiem vārdiem sakot, biznesu interešu versija ir tikpat apšaubāma kā pieņēmums, ka Tramps nolēmis Latvijā stiprināt demokrātiju. Savukārt paša Lemberga teiktais, ka, lūk, daži Latvijas valdošās koalīcijas pārstāvji par viņu ir sastāstījuši amerikāņiem briesmu lietas un panākuši sankciju ieviešanu, manuprāt, nav nopietni uztverams, jo tik primitīvi ASV lobisma mehānismi tomēr nestrādā. Tādēļ domāju, ka patieso kontekstu zina tikai paši amerikāņi, bet man nav pārliecības, ka vismaz Trampa administrācijas darbības laikā mēs ar šīm zināšanām tiksim aplaimoti.

Atsevišķa tēma ir pret Lembergu un ar viņu saistītajām struktūrām vērsto sankciju smagums. Kopumā ar amerikāņiem joki mazi – skatīt kaut vai piemērus banku sektorā! No otras puses, gandrīz jebkurās sankcijās var atrast "caurumus". Jāpiezīmē, ka uz to jau minētajā publikācijā norāda arī "The Economist" (piemēram, Gertlers par dzīvi nesūdzas…). Nesen vairākas žurnālistu grupas pētīja, kā darbojas Krimas aneksijas rezultātā noteiktās ASV un Eiropas Savienības sankcijas. Secinājums: švaki, turklāt starp veikliem aizliegumu un ierobežojumu apgājējiem ir ne tikai Krievijas struktūras, bet arī, piemēram, Ukrainas lielā drauga, Lietuvas, uzņēmēji. Tādēļ spriest par to, cik smagas būs pret Lembergu vērstās sankcijas, reāli varēsim tikai pēc laika, kad būs mazinājies pirmais šoks un attiecīgi bailes par sekām sankciju neievērošanas gadījumā. Tāpat tikai pēc laika varēs spriest, ko nozīmēs Ventspils un Rīgas ostu pārraudzības pārņemšana valsts rokās. Manā skatījumā daudzu opozīcijas pārstāvju iebildumi Saeimas 12. decembra sēdē bija pārspīlēti un demagoģiski, tomēr nevar noliegt, ka pārmaiņas tika veiktas lielā steigā, kas savukārt vienmēr apgrūtina tālāko soļu un iespējamo seku modelēšanu.

Māris Zanders

Māris Zanders ir ilggadējs politisko procesu komentētājs. Studējis vēsturi, pēdējos gados dīvainā kārtā pievērsies "life sciences". Ikdienas ieradumos prognozējams līdz nelabumam – ja devies ārpus Lat...

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!