Aktualitātes
28.02.2022

Pasniegti "Lielie Kristapi", labākā filma – "Gads pirms kara"

Komentē
0

Ar balvu pasniegšanas ceremoniju tiešraidē no "Hanzas perona" 27. februārī noslēdzās Nacionālā kino balva "Lielais Kristaps". Par labāko 2021. gada filmu atzīta Dāvja Sīmaņa kinolente "Gads pirms kara", kas kopumā saņēma balvas 8 kategorijās.

Vēsturiskā trillera "Gads pirms kara", kas pie Latvijas skatītājiem nonāks aprīlī, galvenais varonis ir Pēteris Mālderis, viens no 20. gadsimta noslēpumainākajiem latviešiem. Filmas stāsts apspēlē viņa traģikomisko un sirreālo ceļojumu 1913. gadā, īsi pirms Pirmā pasaules kara sākuma.

""Gads pirms kara" apvieno unikālu māksliniecisko redzējumu ar augstas kvalitātes kino veidošanu visos līmeņos pārdomas rosinošā filmā, kas atbalso mūsu kopīgo izpratni par sarežģīto laiku, kurā dzīvojam. Skaists kino ceļojums, kurā mēs satiekam daudz dažādu personāžu (gan vēsturisku, gan izdomātu), pētot cilvēka prātu un cilvēka pieredzi, bet ne bez sirreāliem un ekspresionistiskiem elementiem," teikts žūrijas pamatojumā.

Balvu par labāko aktierdarbu galvenajā lomā saņēma Pētera Maldera atveidotājs, čehu aktieris Petrs Buhta, savukārt balvu par otrā plāna lomu saņēma Lauris Dzelzītis, kurš filmā atveido Ļeņinu.

"Lielo Kristapu" kategorijā "Labākā režija" saņēma Laila Pakalniņa par filmu "Spogulī".

Aktiermākslas kategorijās kā labākā otrā plāna aktrise tika novērtēta Agnese Budovska par darbu Matīsa Kažas filmā "Wild East", savukārt kā labākā aktrise galvenajā lomā tika sveikta Guna Zariņa par titullomu daudzsēriju mākslas filmā "Emīlija. Latvijas preses karaliene".

"Emīlija. Latvijas preses karaliene" tika pie Lielā Kristapa" kā labākā daudzsēriju mākslas filma.

Andreja Verhoustinska filma "Delle" par gleznotāju Birutu Delli tika apbalvota kā labākā dokumentālā filma. "Smalks portretējums un kopumā emocionāli spēcīga filma, kas pēta mīlestības, ilgošanās un zaudējuma tēmas. Filmas centrā ir viena vienīga galvenā varone, kura ir veltījusi savu dzīvi mākslai un sniegusi kino veidotājiem vēl nebijušu pieeju saviem darbiem un savam traģiskajam dzīvesstāstam. Rūpīgi strukturēto naratīvu papildina starptautiski ļoti augstā līmenī veidota montāža un operatora darbs; režisors ir arī apveltīts ar īpašu talantu darbā ar savas filmas personāžiem," teikts žūrijas pamatojumā.

Savukārt animācijas kategorijā laurus plūca filmiņa "Čuči, čuči", kas šogad piedalījās arī Berlīnes kinofestivāla konkursa programmā.

Balvu kā debijas filma saņēma Martas Elīnas Martinsones "Tizlenes", labākā studentu filma – "Priekuļu miljonāri", labākā īsmetrāžas dokumentālā filma – "Pārceltuve", labākā īsmetrāžas spēlfilma – "Negaiss".

Profesionālajās kategorijās "Lielos Kristapus" saņēma labākais dokumentālās filmas operators Valdis Celmiņš, labākais dokumentālās filmas režisors Ivars Zviedris, labākais animācijas filmas mākslinieks Jurģis Krāsons, labākais animācijas filmas režisors Edmunds Jansons, labākā montāžas režisore Ieva Veiverite, labākā kostīmu māksliniece Jūlija Volkinšteine, labākais spēlfilmas operators Andrejs Rudzāts un labākā komponiste Santa Ratniece.

Ar balvu par mūža ieguldījumu Latvijas kinomākslā godināja kostīmu mākslinieci Ievu Kundziņu.

Ceremoniju vadīja aktrises Marija Linarte un Iveta Pole.

Kā ziņots iepriekš, Nacionālajai kino balvai "Lielais Kristaps" tika pieteiktas 92 filmas.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!