Aktualitātes
24.11.2019

Pasniegtas "Spēlmaņu nakts" balvas; "Grand Prix" – izrādei "Pūt, vējiņi!"

Komentē
0

23. novembrī, Eduarda Smiļģa dzimšanas dienā, Dailes teātrī pasniegtas "Spēlmaņu nakts" balvas par pagājušā gada nozīmīgākajiem sasniegumiem teātrī. Šogad pārliecinoši uzvarēja Latvijas Nacionālā teātra izrāde "Pūt, vējiņi!", kas saņēma ne tikai "Grand Prix", bet arī labākās lielās formas izrādes titulu un atnesa Elmāram Seņkovam labākā režisora balvu.

Par gada mazās formas izrādi atzīts Daugavpils teātra iestudējums "Kliedzēji" Viestura Roziņa režijā, par labāko izrādi bērniem nosaukts Dž. Dž. Džilindžera iestudējums "Polianna" Liepājas teātrī, savukārt kā gada izrāde pusaudžiem tika godalgota Valtera Sīļa "Tikšanās vieta – Rīgas pilsētas II teātris" Nacionālajā teātrī.

Par labāko aktrisi atzīta Ilze Ķuzule-Skrastiņa par Solanžas lomu izrādē "Kalpones", Abigailas Viljamsas lomu izrādē "Salemas raganas" un Lulū lomu izrādē "Lulū" (Dailes teātris), savukārt par gada labāko aktieri – Mārtiņš Meiers par Hamleta lomu izrādē "Hamlets" (Valmieras Drāmas teātris).

Balvu par labāko aktierdarbu otrā plāna lomā ieguva Vilis Daudziņš par Bosa Finlija lomu izrādē "Jaunības putns ar saldo balsi", lomām izrādē "Latviešu laupītāji" un lomām izrādē "Vēstures izpētes komisija" (Jaunais Rīgas teātris), savukārt par labāko aktrisi otrā plāna lomā atzīta Lolita Cauka par Ortas lomu izrādē "Pūt, vējiņi!" (Latvijas Nacionālais teātris).

Kategorijā "Gada debija vai jaunais skatuves mākslinieks" tika pasniegtas divas balvas – Jēkabam Reinim par Ulda lomu izrādē "Pūt, vējiņi!" (Latvijas Nacionālais teātris) un Klāvam Mellim par režiju izrādēm "Mārtins Īdens" (Valmieras Drāmas teātris) un "Himna" (trupa "Kvadrifrons").

Par gada scenogrāfi šogad atzīta Monika Pormale par scenogrāfiju izrādei "Pūt, vējiņi!" (Latvijas Nacionālais teātris).

Par gada kostīmu mākslinieci šogad atzīta Kristīne Pasternaka, kura veidoja kostīmus izrādēm "Mana skaistā lēdija" (M. Čehova Rīgas Krievu teātris) un "Pajaci" (Latvijas Nacionālā opera un balets).

"Gada kustību mākslinieka" godalgu ieguva Jānis Purviņš un Agate Bankava par darbu izrādē "Pūt, vējiņi!" (Latvijas Nacionālais teātris).

Par gada muzikālās partitūras autoru atzīts Jēkabs Nīmanis par mūziku izrādēm "Ceļojums uz Ziemeļiem" (Latvijas Nacionālais teātris) un "Kliedzēji" (Daugavpils teātris).

Balvas kategorijā "Gada video mākslinieks" saņēma Krišs Salmanis, Toms Zeļģis un Linda Ģībiete par darbu izrādē "Ceļojums uz Ziemeļiem" (Latvijas Nacionālais teātris).

Par darbu sezonā Latvijas Nacionālajā teātrī, M. Čehova Rīgas Krievu teātrī, Latvijas Nacionālajā operā un baletā, Jaunajā Rīgas teātrī Oskars Pauliņš ieguva balvu kā gada gaismu mākslinieks.

Balvai par gada sasniegumu oriģināldramaturģijā tekstu, lugu vai scenāriju žūrija izvirzīja kopā ar Laikmetīgo lugu autoru, scenāristu un dramaturgu apvienību. Balvu ieguva Artūrs Dīcis par darbu "Randiņš ar 50 gramiem balzama" (izrāde "Viņi melo labāk", Pannas teātris).

Bērnu žūrijas balvu saņēma izrāde, kas nebija nominantu sarakstā, – "Planēta Nr. 85" (režisors Dmitrijs Petrenko, Dailes teātris), savukārt jauniešu žūrijas balvu saņēma trupas "Kvadrifrons" izrāde "Pavasaris" (Valmieras vasaras teātra festivāls, režisore Alisja Goigelina).

Žūrijas specbalvu žūrijas pārstāvji Ieva Rodiņa un Atis Rozentāls piešķīra notikumam, kas iet ārpus ierastajiem teātra rāmjiem, – Valmieras vasaras teātra festivālam par radošu un novatorisku teātra integrēšanu pilsētvidē.

Skatītāju balsojumā par labāko aktieri atzīts Andris Keišs par Vīlera lomu izrādē "Linda Vista" (Jaunais Rīgas teātris), labākās aktrises titulu skatītāji piešķīra Inesei Kučinskai par Bernardas Albas lomu izrādē "Bernardas Albas nams" (Liepājas teātris), savukārt skatītāju simpātiju balvu par labāko izrādi ieguva režisora Elmāra Seņkova izrāde Pūt, vējiņi!" Latvijas Nacionālajā teātrī.

Par mūža ieguldījumu teātra mākslā tika godināti Rihards Rudāks un Jānis Dreiblats. Tās pasniedza Nacionālā teātra aktieri, Riharda Rudāka un Jāņa Dreiblata kursabiedri – Uldis Dumpis un Ģirts Jakovļevs –, kuri balvu par mūža ieguldījumu saņēma 2015. gadā.

Šogad 17 kategorijās nominantus izvirzīja un laureātus izvēlējās žūrija piecu cilvēku sastāvā: žūrijas priekšsēdētāja, teātra kritiķe Ieva Rodiņa, teātra kritiķe Maija Svarinska, teātra kritiķis Normunds Akots, teātra kritiķis, laikraksta "Diena" žurnālists Atis Rozentāls, kā arī žurnālists un dramaturgs Uģis Segliņš. Ar nominantu sarakstu iespējams iepazīties šeit.

2019. gada ceremoniju veidoja režisore un aktrise Marija Bērziņa, scenārija autors – Artūrs Dīcis, scenogrāfs – Mārtiņš Vilkārsis, gaismu mākslinieks – Oskars Pauliņš, video mākslinieks – Artis Dzērve, ceremonijas producente – Asnate Siliņa.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!