Aktualitātes
01.05.2022

Pasniegtas Literatūras gada balvas; labākais prozā – Svens Kuzmins ar "Dizažio"

Komentē
0

Svētdien, 1. maijā, Latvijas Literatūras gada balvas pasniegšanas ceremonijā godalgoti aizvadītā gada labāko literatūras darbu autori, kā arī godināta mūža balvas ieguvēja – rakstniece un tulkotāja Daina Avotiņa. Šīgada ceremoniju veidoja teātra trupa "Kvadrifrons", un to varēja vērot tiešraidē LTV1.

Kategorijā "Debija" balvu ieguvusi dzejniece Anna Belkovska par krājumu "Veranda" (apgāds "Valters Dakša").

Par labāko ārvalstu literatūras tulkojumu atzīta Arvja Vigula tulkotā Arkādija Dragomoščenko dzejas izlase "Elēģijas" (apgāds "Orbīta").

Balvu par labāko oriģinālliteratūras darbu bērniem saņēmusi Lote Vilma Vītiņa par grāmatu "Ūdenstornis" ("Liels un mazs").

Labāko dzejas darbu konkurencē uzvarējusi Inese Zandere ar krājumu "Mantojumi" ("Neputns").

Savukārt labākā prozas darba balva piešķirta Svenam Kuzminam par romānu "Dizažio" ("Dienas Grāmata").

Ceremonijā tika godināta arī mūža balvas ieguvēja Daina Avotiņa. "Lasītāji Avotiņu iepazinuši kā jūtās sakņotas dzejas un apkārtējās pasaules vērojumā balstītas prozas autori, kā ražīgu augstvērtīgas lietuviešu literatūras tulkotāju un šīs kaimiņu kultūras popularizētāju Latvijā un arī kā latviešu dzejas attīstības veicinātāju. Šis ieguldījums latviešu dzejas attīstībā 20. gs. 60. gados sniegts, aktīvi piedaloties Dzejas dienas tradīcijas un oriģināldzejas antoloģijas "Dzejas diena" izveidē, kā arī veicinot latviešu dzejas krājumu izdošanu ārpus Latvijas. Daina Avotiņa bijusi klātesoša visās latviešu literatūras norisēs kopš 20. gs. 50. gadiem un allaž saglabājusi godīgu, atklātu un arī paškritisku attieksmi pret savu veikumu," norāda balvas žūrija.

Ekspertu komisija lēmusi šogad piešķirt divas speciālbalvas – par pasaules literatūras, kultūras un mākslas vēsturē būtisku tekstu aktualizēšanu balvu saņems izdevniecības "Neputns" izdevums "Manifests. No futūrisma līdz mūsdienām", kuru sastādījis literatūrzinātnieks un dzejnieks Artis Ostups, savukārt par latviešu autoru darbu tulkojumiem itāļu valodā tiks godināta tulkotāja Margarita Karbonaro.

LALIGABA ekspertu komisijā darbojās dzejniece Ērika Bērziņa, rakstniece Andra Manfelde, tulkotājs Raimonds Jaks, dzejniece un publiciste Liāna Langa, dzejnieks un literatūrkritiķis Ivars Šteinbergs un literatūrzinātniece un literatūrkritiķe Agija Ābiķe-Kondrāte. Komisijas priekšsēdētāja – literatūrzinātniece Zanda Gūtmane. 

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!