Ēku rekustrukcija Miesnieku ielā
 
Aktualitātes
30.10.2020

Pasniegtas Latvijas Arhitektūras gada balvas 2020

Komentē
0

Par Latvijas Arhitektūras Lielās gada balvas laureāti  šogad atzīta ēku rekonstrukcija Miesnieku ielā un tās autori SIA "ARHIS Arhitekti". Balva tika pasniegta Arhitektūras gada balvas 2020 svinīgajā ceremonijā "Riseba H2O 6" kvartāla Aisteres zālē.

Fināla žūrija, kuras sastāvā ir Andro Mends (Andro Mänd, Igaunija), Guste Kančaite (Gustė Kančaitė, Lietuva), Oktavio Mestre (Octavio Mestre, Spānija) un Brigita Bula, savu izvēli pamatoja ar vārdiem: "Par delikātu iejaukšanos vēsturiskajā substancē un tās apstrādi. Par Vecrīgas atdzimšanas attīstīšanu un gudru dialogu starp vēsturisko un mūsdienu arhitektūru. Par meistarīgu plānošanu un sarežģītu detaļu izstrādi vēl sarežģītākā situācijā."

Latvijas Arhitektūras gada balvas 2020 jeb fināla žūrijas balvas saņēma Viesturdārza kvartāls, "Hanzas perons" un "K_99". Balvas pasniegšanu Viesturdārza kvartālam (autori: "Ruume arhitekti") fināla žūrija raksturoja sekojoši: "Par spēju izveidot daudzpusīgu kvartālu, ieaicinot jaunu nordisko kvalitāti un funkcionalitāti, pretēji ierastajai dekoratīvajai un uz peļņu balstītajai pieejai, kura vērojama pēdējā laikā būvētajās ēkās Rīgas vēsturiskajā centrā."

Savukārt, pasniedzot balvu "Hanzas peronam", žūrija komentēja: ""Tas ir laiks, kuru esi izšķiedis uz savu rozi, kas padara tavu rozi tik svarīgu" (citāts no Antuāna de Sent-Ekziperī darba "Mazais princis"). Par veco ziloni kurš vienmēr izdzīvo iekš modernās čūskas. Par sarežģītu detaļu izstrādāšanu un uzmanīgu pieeju vēsturiskajai substancei." Gada balvu par objektu saņēma autori – Reinis Liepiņš, Ilze Liepiņa, Ainārs Plankājs, Ieva Landmane, Mārtiņš Ostaņēvičs, Jurģis Prikulis un SIA "Sudraba arhitektūra".

Trešo gada balvu saņēma "K_99" un autori SIA "Sintija Vaivade_arhitekte". "Par mijiedarbības, starp oriģinālā darba nospieduma un apkārt esošās dabas atpazīšanu. Par augsta līmeņa funkcionalitāti un detaļām ēkas fantastiskajā interjerā, kurš šķiet kā daļa no apkārtējās ainavas," pasniedzot balvu, izteicās fināla žūrija.

Jau desmito gadu pēc kārtas svinīgās ceremonijas ietvaros tika pasniegta arī bērnu balva Latvijas arhitektūrā "Zirnis", kuru piešķir izglītības projekta "Skolnieks. Pētnieks, Pilsētnieks" dalībnieku žūrija. Šajā gadā šo balvu saņēma "Hanzas perons".

Sabiedrības balsojumā portālā "Delfi" šogad lielāko balsu skaitu ieguva "Hagberg" birojs. Interjera salons "Krassky" savu īpašo balvu pasniedza objektam "Hanzas perons" un tā autoriem Reinim Liepiņam, Ilzei Liepiņai, Aināram Plankājam, Ievai Landmanei, Mārtiņam Ostaņēvičam, Jurģim Prikulim un SIA "Sudraba arhitektūra". Savukārt "Velux" savu īpašo balvu pasniedza "Hagberg" birojam un tā autoriem Guntim Ziņģim, SIA "Goodpattern".

Jau ziņots, ka šogad Latvijas Arhitektūras gada balvai 2020 tika saņemti 50 pieteikumi. Pirmajā kārtā darbus vērtēja atlases žūrija: Brigita Bula, Artūrs Lapiņš, Ināra Caunīte un Vita Škapare, arhitektūras kritiķis Vents Vīnbergs un mākslinieks Jānis Avotiņš. Atlases žūrija izvēlējās 9 izcilākos darbus, kuri pretendēja uz galvenajām balvām. Nominantu vidū bija Mellužu koncertdārza pārveide, "Hanzas perons", "K_99", Dzirciema aptieka, "Hagberg" birojs, "Go(a)t waste?", mazdzīvokļu ēku komplekss Koka Rīgā, ēku rekonstrukcija Miesnieku ielā, kā arī Viesturdārza kvartāls. Objektu izvērtēšanu turpināja fināla žūrija, lai izvērtētu objektus un izvēlētos Latvijas Arhitektūras gada balvas laureātus. Ar visiem pieteiktajiem darbiem un nominantiem iespējams plašāk iepazīties Latvijas Arhitektu savienības mājaslapā.

Fināla žūriju šogad veidoja arhitekts Andro Mends, kurš ir strādājis tādos arhitektu birojos kā "Kavakava" un "Salto", savukārt šobrīd ir Igaunijas Arhitektu savienības prezidents; arhitektu biroja "Kančo studija" arhitekte un vadītāja Guste Kančaite, kura 2018. gadā tika nominēta Kauņas gada arhitekta titulam; arhitekts un pasniedzējs Oktavio Mestre, kurš ir arī digitālā izdevuma "t18" līdzdirektors; kā arī arhitektu biroja "Brigita Bula arhitekti" vadītāja Brigita Bula, kura pagājušajā gadā saņēma Latvijas Arhitektūras lielo gada balvu par projektu Sāls Māja Pāvilostā.

Latvijas Arhitektūras gada balva ir ikgadējs nacionālais arhitektūras konkurss ar mērķi apzināt un popularizēt Latvijas arhitektūras labākos sniegumus un veicināt arhitektūras augstvērtīgu attīstību. Gada balva ir Latvijas arhitektūras gada lielākais notikums, atzīts par valstiski nozīmīgu pasākumu, un pati balva ir augstākais apbalvojums Latvijas arhitektūrā. Latvijas Arhitektūras gada balvu organizē Latvijas Arhitektu savienība.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!