Skaisle Jatalniece
pirms 4 gadiem
Ja par Jūrnieces rakstīto - cilvēku sejām. Jā - arī es to ievēroju - cik skumjas, tādas kā ietramdītas bija cilvēku sejas publikā un bieži - arī uz skatuves. Nebija tas atsābinātais sestdienas svētku vakara baudījums, ko mēs visi viens otrā vēlējāmies ieraudzīt.

Eva Johansone turējās godam - smaidīja par mums visiem. Tiesa gan, manā vērtējumā - mani piekrāpa. Solīja, ka Toms Bricis taisīšot tādus jokus, ka būšot jāsmejas vēderu turot ( skatīt LTV1 RĪTA Panorāmu - ceturtd) . Gaidīju, gaidīju un nesagaidīju - vispār neko nesagaidīju no Toma Briča. Ja nebūtu tā solīts , varbūt pat īpaši viņam nepievērstu uzmanību, bet tacu , ka solīja ....

Par runām - jā - bija patīkami klausīties tās runas, kuras cilvēki bija sagatavojuši. To es uztvēru kā cieņu pret sabiedrību un kā savu spēju apliecinājumu. Protams, ka ļoti svarīgi, ka tika pieminēts, tas , kas mūs uztrauc visvairāk - naudas trūkums, valsts ignorance pret pilsoņiem , vai var arī teikt - pilsoņu neaizsargātība pret valsti. To visu bija ļoti patīkami dzirdēt , apzinoties, ka mākslinieki ir daļa no mums - sabiedrības.
Man visvairāk patika DZ Dreiberga teiktais, ka filma Dvēseļu putenis bija kā tādas lielas skaistas bēres mūsu strēlniekiem, kurā mēs - latviešu tauta godinājām viņu piemiņu un pateicām paldies par mūsu iespējām šodien. Es ļoti ļoti ceru, ka turpmāk - katru gadu Lāčplēša dienā LTV1 rādīs Dvēseļu puteni un šī filma kļūs par mūsu latviskās
identitātes ( par spīti, ka to ienīst daudzi ) jaunu simbolu.
Tad man ļoti patika arhitekta Liepiņa teiktais par kultūrvēsturiskā mantojuma glābšanu . Kaut gan godīgi - personīgu iemeslu dēļ mans favorīts bija Alūksnes muižas parks.

Tad , protams, Hermanis. Nu smuks un elegants bez gala - no sajūsmas par viņu gandrīz apraudājos. Patika viņa runa - par tām drausmām , par to bardaku valstī , par kuru nav atbildīgo.
Bet - atkal - principā - ja palieku pie domas, ka uzvarētājus noteica tauta - tad man nav variantu - atzīstu, ka tautas balss - Dieva balss , bet - lai nu kurš režisors, bet Hermanis jau nu ar savu Vēstures izpētes komisiju latiņu ir nolaidis nepiedodami zemu. Tādā nozīmē, čekistu - komunistu laiku ''tautas varoņi" - mums visiem ir ļoti labi zināmi - mums visi viņi ir līdzās - ģimenēs, rados, darbā, kultūrā , politikā utt. Toties - īstie varoņi - tie, kuri radīja čekistu komunistu varu , lai ar stingru roku vadītu tautu - lūk, par to arī Alvis HERMANIS negribēja un negrib izteikties. Ne izrādē, ne publiskās runās. Starp citu, par šo lietu domāju arī vakar , kad tajā pašā LTV1 skatījos Pelni sniegā. Atkal - varonis ir nabaga vienkāršā tauta, bet paši čekisti - komunisti - izsūtīšanas, cilvēciskuma iznīcināšanas idejas radītāji un virzītāji - kur un kāpēc viņi tādi radās .... jā - tas atkal nebija. Un man tā filma bija garlaicīga.

Citiem vārdiem - es gribētu mākslai likt ausgtāku latiņu un stingrāk prasīt kāpēc, nevis tikai - kā ...

Skaisle Jatalniece
pirms 4 gadiem
Mani neapmierināja šī notikuma - kg KULTŪRAS BALVAS CEREMONIJAS pati koncepcija.
Pirmā neskaidrība- tad tā ir sabiedrisko mediju ekspertu izvēle vai tomēr skatītāju un klausītāju izvēle. Ja tomēr , kā varu noprast - izvēli izdara abi - vispirms eksperti, pēc tam publika - vai tomēr nevarēja atņemt kādas minūtes no paša notikuma reklāmas laika, lai vēlreiz skaidri un gaiši izstāstītu mehānismu - kas īsti pieņēma lēmumu.

Otrā neskaidrība - vai man tagad jāpieņem, ka monopols uz sabiedriskā medija ekspertu un skatītāju-klausītāju viedokli ir kultūras ziņu redaktorēm IEVAI ROZENTĀLEI un HENRIETAI VERHOUTINSKAI? Ja reiz pasākums ir sabiedrisko , nevis privāto mediju ziņā - tad, manā uztverē, šausmīgi dīvaini, ka tā arī neatradās iespēja sabiedrības viedokļa paušanai par kultūras sezonu sabieriskajos medijos. Ja pieņemam , ka sezona ir no vienas ceremonijas līdz otrai. Vai tiešām man jāmaksā nodokļi , lai manu viedokli man tagad drāztu un bāztu manī divas dāmiņas, kuras apdullušas no sajūsmas par savu visvarenību? Vai tiešām pat sabiedriskajos - vai tieši sabiedriskajos, medijos nav īstā vieta , kur satikties kultūras ekspertu un plašas publikas viedokļiem un secinājumiem? Nē - nav - un tas man tikai apliecina manu jau iepriekš sludināto viedokli, ka sabiedriskie mediji ir komunistu čekistu - varas elites stingrā kontrolē.

Trešā neskaidrība - reti, kad esmu sajūsmā par vāgnerisko stilu - viens mākslas darbs - viens autors , kad tas notiek teātrī. Man Alvis Hermanis ir un paliks ģeniālākais režisors šodienas Latvijā, bet režisors, nevis scenogrāfs utt.
Lūk, šajā ceremonijā - 1kg kultūras balvas pasniegšanā man traucēja šis vulgarizētais, lai neteiktu debilizētais vāgnerisms. Paši pūš - paši deg. Ja reiz visus honorārus par pasākumu ltv1 k/z redakcija nolēma paturēt sev, tad varēja pret skatītāju būt vismaz tik godīgi, ka pieaicināt un apmksāt slavenos konsultantus - scenārijam, skatuves kustībām, runas kultūrai utt. utjprj. Godīgi - kad man uznāca īsta škrobe - pārslēdzu uz rīgatv24 un tur Baiba ZUZĒNA - gandrīz brēkdama - saka, ka cilvēki taču neskatās sabiedriskos medijus. Nopūtos un slēdzu atpakaļ , sakodu zobus un turpināju skatīties un nospriedu , ka vienkārši jāraksta sūdzība - par to, lai izbeidz mums sūdiņu pārdot par kūciņu.
Mēs esam gatavi gudrākam, inteliģentākam, pilnvērtīgākam kultūras saturam sabiedriskajos medijos.

Lūdzu analizējiet savas kļūdas, lūdzu uzklausiet ne tikai draugu un nedraugu slavas dziesmas, bet arī kritiku. Es saprotu ļoti labi, ka visi centās, ka neviens nedarbojās iejuties Lucifera ādā , bet nu tomēr , tomēr .... iznāca švaki, ļoti švaki ....

jurniece
pirms 4 gadiem
Viss ir skaisti, izņemot dažas visās apbalvošanas ceremonijās Latvijā esošās problēmas. 1. Pārsvarā tumšie apģērbi gan nominantiem, gan zālē sēdošajiem. 2. pārsvarā drūmas sejas zālē. 3.nespēja sakarīgi izteikties un formulēt savu domu(un tie ir kultūras pārstāvji). Līdz ar to kopējā sajūta, ka visi tā kā jūtas neērti par kaut ko, tā kā kautrējas no kaut kā. Skatīties grūti.
 ATGRIEZTIES UZ RAKSTU

PĒC TĒMAS SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!