Aktualitātes
16.02.2020

Pasniegtas balvas "Kilograms kultūras 2019"; "Gada notikums" – filma "Dvēseļu putenis"

Komentē
3

15. februārī Latvijas Televīzijā notika balvas "Kilograms kultūras 2019" pasniegšanas ceremonija. Aizvadītā kultūras gada spilgtākie notikumi un procesi tika apbalvoti deviņās kategorijās. Par gada notikumu tika atzīta vēsturiskā spēlfilma "Dvēseļu putenis".

Kategorijā "Pārsteigums" balvu saņēma Imanta Ziedoņa fonda "Viegli" veidotā izlaušanās istaba "Ziedoņa istaba".

Kategorijā "Vizuālā māksla" balva Ernesta Vītiņa izstādei "Stikla labirintā" Rīgas Mākslas telpā.

Kategorijā "Mūzika" zeltīto atsvaru saņēma ekstravagantais Imanta Kalniņa operas "Spēlēju, dancoju" iestudējums Latvijas Nacionālajā operā un baletā režisores Lauras Grozas-Ķiberes interpretācijā (muzikālais vadītājs un diriģents Mārtiņš Ozoliņš).

Kategorijā "Kultūrvieta" šoreiz balva paliek Rīgā – par labāko kultūras baudīšanas vietu tika atzīts "Hanzas perons", kas 2020. gadā pārsteidzis ar daudzveidīgu kultūras notikumu programmu.

Kategorijā "Literatūra" kilograma atsvars rakstniekam un filozofam Ilmāram Šlāpinam par dzejas krājumu "Es nemāku, komatus" (izdevniecība "Neputns").

Kategorijā "Mantojums" uzvaras laurus plūca starpdisciplinārā izstāde "Mērijas ceļojums. Grosvaldu ģimenes stāsts" (kuratores Kristīne Želve un Ieva Kalnača, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs).

Kategorijā "Kino" lielāko skatītāju un klausītāju atbalstu guva Latvijas Televīzijas simtgades daudzsēriju filma "Sarkanais mežs" (režisori Armands Zvirbulis un Normunds Pucis, producenti – studija "Red Dot Media" un Latvijas Televīzija).

Kategorijā "Teātris" uzvarēja Jaunā Rīgas teātra iestudējums "Vēstures izpētes komisija", kas raisīja lielu rezonansi Latvijas kultūrtelpā. Izrādi veidojuši Kaspars Znotiņš, Andris Keišs, Vilis Daudziņš, Guna Zariņa, Jevgeņijs Isajevs, Inga Tropa un Margarita Zieda režisora Alvja Hermaņa vadībā.

Par gada "Notikumu" skatītāji un klausītāji atzina režisora Dzintara Dreiberga vēsturisko spēlfilmu "Dvēseļu putenis" (studija "Kultfilma").

"Notikumi, kas šogad kļuvuši par "Kilograms kultūras" laureātiem, apliecina kultūras klātbūtni mūsu dzīvē visplašākajā šī jēdziena izpratnē: tie skar ne vien augsto mākslu, bet arī mūsu tautai nozīmīgos liktenīgos brīžus un runā par mūsu vēsturisko atmiņu," uzskata apbalvojuma žūrijas locekle, LTV Kultūras raidījumu redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle. "Te vēlos izcelt tādus kultūrnotikumus kā Alvja Hermaņa izrāde "Vēstures izpētes komisija", simtgades daudzsēriju filma "Sarkanais mežs", izstāde "Mērijas ceļojums" un, protams, filma "Dvēseļu putenis"," šī gada laureātus, kas radījuši skaļu un patiesi jēgpilnu rezonansi, uzskaita Ieva.

Katras kategorijas uzvarētāji saņēma ne vien īpašo Kultūras kilogramu, bet arī 1000 EUR naudas balvu no Rietumu Bankas labdarības fonda, kas atbalsta balvu un ceremonijas norisi.

Par balvu "Kilograms kultūras"

„Kilograms kultūras" ir sabiedrisko mediju apbalvojums kultūras jomā, kas apliecina sabiedrisko mediju aktīvu līdzdarbību Latvijas kultūras dzīves procesos. Balvu piešķir Latvijas Televīzija, Latvijas Radio un Latvijas sabiedrisko mediju portāls LSM.lv. Tradīcija aizsākta 2012. gadā, kad balvas tika pasniegtas par spilgtākajiem 2011. gada kultūras notikumiem.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
3

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!