Ar bērniem
30.01.2019

Pasaka veseliem zobiem

Komentē
0

Par Sergeja Timofejeva un Rūtas Briedes ilustrēto grāmatu bērniem "Pasaka par bruņinieku, kuram sāpēja zobi", apgāds "Liels un mazs", 2018

Diena, kad mūsu mājās nonāca viena no jaunākajām izdevniecības "Liels un mazs" grāmatām bērniem "Pasaka par bruņinieku, kuram sāpēja zobi" sakrita ar ilgi gaidīto mirkli, kad manai meitai Lūcijai (6 gadi) izkrita pirmais piena zobiņš. Kā noprotams pēc grāmatas nosaukuma, zobi ir aktuālā pasakas tēma, tāpēc šoreiz Lūcija grāmatas apskatīšanu un klausīšanos uztvēra ar īpaši lielu interesi. Jāpiebilst gan, ka grāmata tapusi pēc režisora Edgara Kaufelda 2017. gadā Latvijas Leļļu teātrī iestudētās izrādes bērniem "Bruņinieks, kuram sāpēja zobi", ko mēs ar Lūciju diemžēl neesam noskatījušās, tāpēc vērtējam šo literāro darbu bez teātra izrādes konteksta.

Grāmata mani savaldzināja jau no pirmā apskates mirkļa, jo tās vizuālais noformējums un ilustrācijas sakrīt ar manu gaumi un priekšstatu par pievilcīgu grāmatu jaunam lasītājam. Iekārtojumu veidojis pieredzējušais bērnu grāmatu dizaineris Artis Briedis. Viņš izdevumam piešķīris nelielu izmēru, tāpēc grāmata ērti ieguļ mazajās bērna rokās. Tai ir gan taustei, gan acij patīkamas, mīkstas lapas, kas viegli šķiras un ļauj ilgāk pakavēties katrā atvērumā bez cīņas pret lappuses patvaļīgu pāršķiršanos. Jābrīdina vienīgi par to, ka grāmatas vāks apvilkts ar matētu, nelaminētu papīru, kas ir ļoti glīts, tomēr mūsu mājās jau dažu dienu laikā no intensīvas lietošanas bija vietām nobružājies un pabalējis, mazliet apbēdinot Lūciju. Vienlaikus – tas mums lika kopīgi secināt, ka pret grāmatām jāizturas saudzīgi.

Ilustrācijas grāmatai veidojusi bērnu grāmatu autore, māksliniece un dizainere Rūta Briede. Tās savas stilistikas ziņā atgādina bērnu flomāsteru zīmējumus, kas ir manas meitas mīļākā zīmēšanas tehnika, tāpēc viņai grāmatas attēli šķita ļoti saistoši. Turklāt autore savos zīmējumos ieturējusi bērnu grāmatai diezgan askētisku krāsu gammu, izmantojot tikai piecas krāsas, bet tas nebūt nemazināja Lūcijas interesi par attēliem, kaut arī parasti viņa labprātāk patērē ļoti spilgtu un krāsām pārsātinātu vizuālo saturu. Līnijas Briedes ilustrācijās nav precīzas, dažviet kaut kas izkrāsots pāri maliņām, radot vieglu, dauzonīgu un patiesi bērnišķīgu grāmatas atmosfēru. Ilustrācijās manāma arī improvizācija no mākslinieces puses, būvējot attēlos neiespējamas objektu konstrukcijas no daudzām ģeometrisku figūru detaļām, kas arīdzan atgādina 5-7 gadus vecu bērnu veikumu. Vienlaikus šī "bērna roka" ir ārkārtīgi centīga un rūpīga – visas vizualizācijas ir pārdomātas un savstarpēji saskaņotas. Mums ar Lūciju īpaši patika tas, ka ilustrācijas ir pētāmas, proti, tajās izzīmētas dažādas smalkas nianses, kuras iespējams pamanīt tad, ja ilustrāciju kārtīgi apskata un iedziļinās. Tad atklājas, ka ilustrācijas veido paralēlu attēla stāstu vai pat veselu pasauli, kurā iespējams dzīvoties neatkarīgi no teksta vēstījuma.

Ar šo daiļdarbu bērnu literatūrā debitē pazīstamais krievu valodā rakstošais dzejnieks, arī tekstgrupas "Orbīta" dalībnieks Sergejs Timofejevs. Turklāt šī grāmata izdota ne vien latviešu, bet arī krievu valodā, un tas ir vērā ņemams solis latviešu un krievu bērnu kultūrtelpu tuvināšanā. Jāpiebilst, ka stāsts oriģinālā ir krievu valodā, bet latviešu valodā pasaku tulkojusi Jolanta Pētersone. Pati pasaka vēsta par bruņinieku, kurš ēda bezgala daudz konfekšu, līdz kādu dienu viņam likumsakarīgi sāka sāpēt zobi. Sergeja Timofejeva vēstījums, protams, ir pedagoģisks un aicina bērnus aizdomāties par saldumu ēšanas ietekmi uz zobu veselību, tomēr nevienā brīdī nerada sajūtu, ka autors pamācītu bērnus ļoti didaktiskā, tiešā veidā. Timofejevs drīzāk aicina bērnus kopā ar bruņinieku saprast cēloņsakarības – ka konfektes jau nav vainīgas pie zobu bojāšanās, par to ir atbildīgs konfekšu ēdājs pats, jo bijis tik negausīgs un neapdomīgs. Šajā kontekstā autors arī atgādina bērniem par zobu tīrīšanu, jo patiesībā jau dažkārt drīkst ēst arī vairāk konfekšu, tikai par zobiem kārtīgi jāparūpējas. Ļoti novērtēju to, ka bruņinieka zobu labošana grāmatā attēlota kā risinājums situācijai, nevis sods par konfekšu ēšanu, kā dažkārt to bērniem skaidro vecāki. Turklāt bruņinieks tiek mudināts nebaidīties no zobārsta, jo mūsdienās, kā zināms, vairs nav jācieš briesmīgas sāpes, lai zobus salabotu. Domāju, ka šīs grāmatas kopīga izlasīšana ar bērnu var kalpot par izcilu iemeslu sarunas uzsākšanai par zobu veselību un rūpēm par tiem, kā arī plānojot zobārsta apmeklējumu, kas arī mūsdienu medicīnas iestādēs joprojām dažiem bērniem iedveš bailes.

Jāsaka, ka pats bruņinieks pasakā atgādina bērnu, kurš notikumu gaitā pieaug, gūstot vērtīgu atziņu par savu pieredzi, un gala rezultātā atrod radošu problēmas risinājumu savā turpmākajā dzīvē. Kādu – tas lai paliek grāmatas lasītājiem intrigai! Domāju, ka vecāki noteikti novēros bruņinieka uzvedībā bērnišķīgas iezīmes – gan to, ka viņš liek centrā sevi, gan viņa straujo dabu un emocionālos lēmumus un darbības. Un, visticamāk, bērni ļoti labi spēs identificēties ar bruņinieku un pārdzīvot viņam līdzi: tas, manuprāt, vislabāk notur bērnu uzmanību, klausoties vai lasot literatūru. Lūcija pēc grāmatas izlasīšanas arī pati apmeklēja zobārstu, kurš viņai zobos neatklāja nevienu bojājumu. Tas lika bērnam lepnumā salīdzināties ar bruņinieku, un viņa gribēja pasaku dzirdēt atkārtoti, lai konkrētās vietās mani pārtrauktu un pastāstītu, ko tieši bruņinieks ir sapratis un darījis nepareizi. Pieņemu, ka mūsu mājās šī grāmata būs aktuāla vēl ilgu laiku – arī tad, kad Lūcija būs pati iemācījusies lasīt.

Jāizceļ, ka šī ir apgāda "Liels un mazs" otrā grāmata, kas izdota sērijas "Lapsa lasa" ietvaros. Kā uzsver apgāda pārstāvji, šī sērija ir īpaši veltīta bērniem, kas nesen sākuši patstāvīgi lasīt, un tas attiecas gan uz grāmatas formātu, gan saturu. Kā zināms, apgāds "Liels un mazs" jau iepriekš ir pievērsies konkrētu vecumgrupu uzrunāšanai, piemēram, izdodot mazformāta dzejas bilžu grāmatiņas BIKIBUKS, kas veltītas visjaunākajai lasītāju auditorijai. Manuprāt, tieši orientēšanās uz mērķauditoriju – bērniem konkrētā vecumposmā – , viņu interesēm un vajadzībām šajā laikā ir vērtība, kas izceļ apgādu "Liels un mazs" kā atbildīgu un vērīgu bērnu grāmatu izdevēju. Tas liecina ne tikai par vēlmi uztaisīt kaut ko pērkamu bērniem, bet gan radīt grāmatas ar daudzām pievienotām vērtībām. Varam tikai cerēt, ka sērija turpināsies un drīzumā sagaidīsim jaunas grāmatas.

Dace Bargā

Dace Bargā ir sabiedrisko attiecību un komunikāciju speciāliste, kas brīvajā laikā interesējas par bērnu literatūru un kultūru. Studējusi filozofiju un teātra kritiku, uzrakstījusi maģistra darbu par ...

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!