"Mormona grāmatas" izdevēja manuskripta atvērums
 
Aktualitātes
27.09.2017

Par vēsturē visdārgāk pārdoto manuskriptu kļūst "Mormona grāmata"

Komentē
0

Pēdējo Dienu Svēto Jēzus Kristus baznīca iegādājusies savu svēto rakstu – "Mormona grāmatas" – izdevēja manuskriptu par 35 miljoniem dolāru. Tādējādi tas kļuvis par vēsturē visdārgāk pārdoto manuskriptu, apsteidzot Leonardo da Vinči "Leičesteras kodeksu", ko 1994. gadā par 30,8 miljoniem dolāru nopirka Bils Geitss, vēsta "The Guardian".

Pēdējo Dienu Svēto Jēzus Kristus baznīca, kuras pārstāvji plašāk zināmi kā mormoņi, manuskriptu iegādājusies no Kristus Kopienas (Community of Christ) – baznīcas, ko dibinājuši agrīnie mormoņi un kuras sākotnējais nosaukums bija Reorganizētā Pēdējo Dienu Svēto Jēzus Kristus baznīca. Abas baznīcas uzskata "Mormona grāmatu" par saviem svētajiem rakstiem līdzās Bībelei.

Tiek uzskatīts, ka manuskripts ir Pēdējo Dienu Svēto Jēzus Kristus baznīcas dibinātāja Džozefa Smita diktēta un ar roku pierakstīta oriģināla kopija.

Saskaņā ar mormoņu ticību, 1827. gadā Smits atrada zelta plāksnes ar iegravētiem hieroglifiem, kuru autors bijis 400 gadus pēc Kristus dzīvojošs pravietis Mormons. Ar Dieva palīdzību viņš tekstus pārtulkojis, un kopš tā laika mormoņi iegūto vēstījumu uzskata par Bībeles papildinājumu. 1830. gadā Ņujorkā Smits iedeva manuskripta kopiju izdevējam, un tā tika izmantota, lai drukātu pirmo "Mormona grāmatas" metienu.

Kā vēsta manuskripta pircēji, nauda tam iegūta, pateicoties "dāsniem ziedotājiem".

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!