Aktualitātes
29.05.2019

Par Latvijas prezidentu kļūst Egils Levits

Komentē
5

Saeimas ārkārtas sēdē 29. maijā par nākamo Latvijas prezidentu ievēlēts līdzšinējais Eiropas Savienības tiesnesis Egils Levits.

Pirmo reizi prezidenta vēlēšanas notika atklātā balsojumā. Saeimas koalīcijas virzītais Levits saņēma 61 balsi, kamēr viņa konkurenti, "Zaļo un zemnieku savienības" (ZZS) virzītais tiesībsargs Juris Jansons un "KPV LV" iekšējās opozīcijas deputātu kandidāts Didzis Šmits, attiecīgi 8 un 21 balsi.

"Es būšu visas Latvijas tautas prezidents. Visu pārliecību, tautību un ticību cilvēku prezidents. To tautiešu prezidents, kuri dzīvo šeit, un to, kuri dzīvo ārvalstīs. Trūcīgo un par savu dzīvi drošo cilvēku prezidents. Es strādāšu, lai vairotu solidaritāti un liktu Latvijas iedzīvotājiem justies novērtētiem, vajadzīgiem un piederīgiem savai valstij," pirmajā uzruna pēc ievēlēšanas teica Levits.

Egils Levits (1955) ir politologs, politiķis un tiesnesis. Beidzis Minsteres Latviešu ģimnāziju un Hamburgas Universitāti, kur studēja politikas zinātni un jurisprudenci. 80. gadu beigās bija aktīvs Latvijas Tautas frontes domes un Latvijas pilsoņu kongresa loceklis. Pēc neatkarības atgūšanas ieņēma Latvijas Ministru prezidenta biedra un Latvijas tieslietu ministra amatus, vēlāk strādājis par Latvijas vēstnieku Austrijā, Šveicē un Ungārijā. 2012. gada rudenī Levita vadītā Konstitucionālo tiesību komisija nāca klajā ar piedāvājumu papildināt Satversmi ar īpašu preambulu, kas, lai arī pretrunīgi vērtēta, tika pieņemta.

2014. gadā, būdams Eiropas Savienības Tiesas tiesnesis, Egils Levits jau kandidēja uz prezidenta amatu, taču vēlēšanu priekšpēdējā kārtā piekāpās Raimondam Vējonim.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
5

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!