Attēlā: Kehinde Vailijs. Karaļa Filipa II (Maikla Džeksona) portrets uz zirga.
 
Blogs
15.10.2018

Par cilvēkiem un pārcilvēkiem. No dienasgrāmatām

Komentē
4

Britu Nacionālajā portretu galerijā Londonā līdz 21. oktobrim skatāma izstāde "Michael Jackson: On the Wall". Tā ir pirmā muzejiska vēriena ekspozīcija, kas veltīta šim 20. gadsimta pēdējo desmitgažu popmūzikas elkam. Šā gada 29. augustā Maiklam Džeksonam būtu apritējuši 60 gadi, taču nu jau deviņus gadus viņš turpina iedvesmot, tracināt, sajūsmināt vai kaitināt no viņsaules. Izstādē savākts pamatīgs daudzums ar Džeksonu saistītu vai viņa rosinātu mākslas darbu un citu artefaktu, fotogrāfiju un videomateriālu (pavisam esot pārstāvēti vairāk nekā 40 mākslinieki). Izstādes kurators bijis pats Nacionālās portretu galerijas direktors Nikolass Kalinans. Protams, ir tādi, kas iebilst pret šādām popmūziķiem veltītām ekspozīcijām mākslas muzeju sienās. Ir gadījies lasīt iznīcinošas recenzijas gan par Bjorkas izstādi Ņujorkas MoMĀ, gan par Deivida Bovija izstādi "Is" Londonā un Ņujorkā. Džeksona izstādei par labu mani noskaņoja viens video fragments no koncerta ieraksta 1992. gadā Rumānijas galvaspilsētā Bukarestē. Koncerta sākumā uz skatuves uzzibsnī baltas gaismas uzliesmojums, un no tā spēji izlec un miera stājā skatuves vidū nostājas Džeksons. Seko publikas ovācijas, kas, kā liekas, nebeigsies nekad – kamēr vien viņš neizkustēsies un nesāks priekšnesumu. Taču viņš nekust no vietas, stāv viss tāds sasprindzis, kā sagatavojies lēcienam. Kameras Džeksonu filmē no zema skatu punkta, tādējādi padarot viņu par supervaronim līdzīgu milzi, un šie kadri tiek meistarīgi montēti pamīšus ar publikas reakciju – skatītāji kliedz, raud, šķietami zaudē prātu, tas turpinās ilgi, ilgi, un drīz vien top skaidrs, ka tā nav tikai jūsma, bet ekstātisks pārdzīvojums, ko izraisījusi saskarsmes iespēja ar augstāku varu jeb dievišķu (vai velnišķu – tas ir gaumes jautājums) skaistumu un diženumu.

Videoieraksta radītais iespaids apziņā saāķējās ar kādas fotogrāfijas aprakstā minēto. Džeksonam visu mūžu esot bijis jāatspēko fakts, ka viņš ir tumšādains, un tieši šī iemesla dēļ jebkas, ko viņš paveicis, ticis darīts vispārākajā pakāpē kā sevis pārvarēšana un beigu beigās traģisks pārspīlējums. Videoieraksts tam bija spilgts apliecinājums, jo uzrādīja tiekšanos pēc perfekcijas, pēc pārcilvēcīgas pilnības, radot vāgnerisku ambīciju "Gesamtkunstwerk".

 

###

Nesen laikrakstā "The New York Times" bija publicēta Ligaijas Mišanas eseja "Kurš nosaka, kad literāra godināšana pārvēršas zādzībā?", kurā viņa aplūkoja dažādus literārā plaģiātisma gadījumus, taču interesantākā raksta daļa veltīta paša plaģiātisma jēdziena un literāras zādzības vēsturei. Lūk, piemēram:

""Grāmatas nozagšana nav zādzība," teicis piedzēries un izbadējies personāžs ķīniešu rakstnieka Lu Ksuna stāstā "Kong Idži". Viņš izkritis eksāmenos un tāpēc bijis spiests naudu vīnam un iztikai pelnīt, zogot un tālāk pārdodot grāmatas. Viņa attaisnošanās pamatā bijuši divi atšķirīgi vārdi, ar ko apzīmēt zādzību, – viens literārs, otrs vernakulārs, tāpēc viņa sacīto reizēm mēdz tulkot arī kā "grāmatas nozagšana ir izsmalcināts noziegums", un šādā formā Rietumos šis teiciens maldīgi uzskatīts par Konfūcija sakāmvārdu. Oriģinālā joks slēpjas vienīgi abu vārdu semantiskajā atšķirībā: zādzība vairs nav zādzība, ja lieto skaistāku vārdu. Taču vai tas ir tikai joks? Rakstīšana, kā nekā, allaž ir viena vārda izraudzīšanās iepretī citiem. "Nospert", "nofenderēt", "zagt": izvēlies vienu, un domino kauliņi krīt, atstājot iespaidu uz katru vārdu, kas tiem seko. Kaut kur taurenis savēcina spārnus. Stāsts mainās." Vai arī šāds ekskurss etimoloģijā:

"Vārda "plaģiātisms" sakne nāk no latīņu "plagium", ar ko romiešu likumos apzīmēja nolaupīšanas noziegumu, paverdzinot brīvus pilsoņus vai izmantojot kādam citam piederošu vergu darbu. Uzskata, ka "plagium" ir cēlies no latīņu "plaga", kas apzīmē pātagas cirtienu uz ādas – acīmredzot sodu par "plagiari". Nepamatotu autorības piesavināšanos šādi apzīmēt sāka dzejnieks Marciāls tikai mūsu ēras pirmajā gadsimtā. Jau pēcāk tas kļuva par īpašu apzīmējumu bērnu izmantošanai un kā tāds vēl aizvien tiek lietots Skotijas likumos, savukārt cits atvasinājums – "plagio", kas kādreiz bijis termins itāļu likumdošanā, – ir brīvi tulkojams kā smadzeņu skalošana jeb vienas personas prāta iegrozīšana saskaņā ar citas personas gribu."

 

###

"Vairākums ļaužu ir daļēji neandertālieši," varēja lasīt žurnālā "The Economist" publicētā rakstā, un, iespējams, tāpēc mums ir labāka pretošanās spēja dažādiem vīrusiem.

Ģenētiskā analīze ļāvusi noskaidrot, ka Homo sapiens un Homo neanderthalensis savā starpā krustojušies vien divos vēstures periodos – pirms 100 000 un pirms 50 000 gadu. Šo savienību pēctečiem ir 2-3% neandertāliešu gēnu, un tagad pētnieki izteikuši pieņēmumu, ka tieši tie sekmē izdzīvošanas spēju saskarsmē ar daudziem vīrusiem. Kā liecina nesen publicēts Stenforda universitātes pētnieka Dmitrija Petrova un Arizonas universitātes pētnieka Deivida Enarda raksts izdevumā "Cell", neandertāliešu DNS visbiežāk sastopams tajos cilvēku gēnos, kas mijiedarbojas ar vīrusiem, un tāpēc izvirzīta hipotēze, ka tie palīdz pretoties saslimšanām. Šāda gēnu apmaiņas sadarbība varējusi būt abpusēji izdevīga, jo no vīrusiem palīdzējusi pasargāties kā cilvēkiem, tā neandertāliešiem.

 

###

Saskaņā ar ziņojumu, ko publiskojusi ANO Starpvaldību klimatisko izmaiņu grupa (UN Intergovernmental Panel on Climate Change), jau 2030. gadā mūsu planētas vidējās temperatūras pieaugums pārsniegs 1,5 grādus pēc Celsija, salīdzinot ar pirmsindustriālo periodu. Šādas pārmaiņas izraisīs vēl nepieredzētu sausumu, katastrofālus plūdus, karstuma viļņus, karstākas vasaras, jūras līmeņa celšanos, ledāju kušanu, mežu ugunsgrēkus un pārtikas trūkumu, kas iespaidos miljoniem cilvēku dzīvi. Ziņojumā teikts, ka valdībām jārosina "ātras, plašas un bezprecedenta pārmaiņas visos sabiedrības līmeņos", jo pašreizējie sasilšanu veicinošo izmešu apjomi draud ar neatgriezeniskām klimatiskām sekām jau šobrīd dzīvojošās paaudzes mūža laikā. Lai temperatūru noturētu 1,5 grādu robežās, būtu nekavējoties jāsāk samazināt oglekļa dioksīda izmešu apjomu, un 2030. gadā tam būtu jābūt par 45% mazākam nekā 2010. gadā, bet 2050. gadā "jāpielīdzinās nullei". Klimata pārmaiņas un to nestās blaknes ir sajūtamas jau šobrīd, lai gan pagaidām vidējās temperatūras pieaugums bijis tikai par 1 grādu pēc Celsija skalas.

 

###

Lielbritānijas augstākā tiesa lēmusi par labu Belfāstas konditoriem, kas atteikušies cept torti, kuras rotājumos būtu pausts atbalsts geju laulībām. Tiesa atzinusi, ka uzņēmumiem ir jāapkalpo visi klienti neatkarīgi no to dzimuma, rases, seksuālās orientācijas vai uzskatiem, taču tāpat lēmusi, ka kristiešiem piederošā konditoreja Belfāstā rīkojusies saskaņā ar savu pārliecību, nevis izrādot naidīgumu. Viņiem bija tikusi pasūtīta torte, kuru rotātu uzraksts "Atbalstiet geju laulības!" un divi personāži no televīzijas seriāla "Sezamstrīta". Torte bijusi paredzēta pasākumam, kas notiktu "Starptautiskās prethomofobijas dienas" vakarā.

Tādējādi beigusies četrus gadus ilga tiesāšanās starp geju tiesību aktīvistu Geretu Lī un konditoriem Danielu un Eimiju Makarturiem. Lī bija uzskatījis, ka atteikums cept torti ir pretlikumīgas diskriminācijas izpausme, un zemākas instances tiesā viņam to bija izdevies pierādīt. Savukārt konditoru pāris, kuriem pieder vairāku sekmīgu konditoreju ķēde, bija liecinājuši, ka šādas tortes izgatavošana, kas būtu pretrunā ar viņu pārliecību, būtu "padarījusi par neesošiem" viņu uzskatus.

Pauls Bankovskis

Pauls Bankovskis (1973) ir rakstnieks un publicists, vairāku romānu un stāstu krājumu autors. Drīzumā apgādā “Dienas grāmata” iznāks romāns par pasaules vēsturi no ļoti tālā nākotnē dzīvojošu cilvēku ...

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
4

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!