Teātris
23.03.2023

Panākta vienošanās pabeigt JRT ēku līdz šī gada beigām

Komentē
1

Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) un Jaunā Rīgas teātra rekonstrukcijas veicēji, pilnsabiedrība "SBSC", vienojušies, ka ieilgusī teātra ēkas atjaunošana jāpabeidz līdz šī gada beigām, bet ēka pilnībā jānodod VNĪ rīcībā nākamā gada janvārī.

VNĪ valdes locekle Jeļena Gavrilova preses konferencē norādīja, ka izvērtēta arī iespēja pārtraukt līgumu ar "SBSC" un piesaistīt citu būvnieku, bet tas netiks darīt, jo tad būtiski pagarinātos nodošanas termiņi un palielinātos izmaksas. Tā vietā izstrādāta apjomīgu soda naudu sistēma gadījumā, ja būvnieks nepilda apņemšanos par tempa kāpināšanu, kā arī noteikti atskaites punkti, pēc kuriem būvdarbu temps tiks kontrolēts.

"VNĪ kā gādīgs valsts nekustamo īpašumu saimnieks to nevar atļauties, tādēļ neatlaidīga darba rezultātā panācām vienošanos ar esošo būvnieku par stingrākām prasībām. Mēs joprojām esam pārliecināti, ka atlikušos būvdarbus var paveikt savlaicīgi, ja tiek piesaistīti pietiekami daudz resursu," saka Gavrilova.

"Kultūras ministrijas mērķis ir Jaunā Rīgas teātra atgriešanās savās mājās pēc iespējas ātrāk – teātra pilnvērtīgai attīstībai ir svarīga māju sajūta. Ceru, ka šobrīd esam JRT pārbūves projekta pēdējā posmā un nekādi pārsteigumi turpmāk vairs nav gaidāmi, gan VNĪ, gan būvniekam kopā strādājot uz vienotu mērķi," preses konferencē pauda kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA).

Kā iepriekš skaidrots, viens no līdzšinējās kavēšanās iemesliem bijusi "SBSC" nespēja piesaistīt pietiekami daudz darbaspēka, ko paši būvnieki skaidro ar finanšu līdzekļu trūkumu. VNĪ šos pārmetumus noraida, sakot, ka visi maksājumi veikti laikā un pilnā apmērā, kā arī kompensēts pandēmijas un kara izraisītais sadārdzinājums. Panāktā vienošanās paredz, ka "SBSC" ar bankas apliecinājumu par aizdevuma piešķiršanu pierāda, ka līdzekļu pietiek un būvdarbu tempus iespējams kāpināt.

Tāpat abas iesaistītās puses vienojušās, ka JRT tiek nodots ekspluatācijā šī gada decembrī un teātris var sākt pārcelšanos 2024. gada sākumā. Lai to nodrošinātu, izstrādāta īpaša shēma un mehānisms soda naudas aprēķināšanai, kas paredz, ka reālais līgumsods tiks aprēķināts pēc būvobjekta nodošanas ekspluatācijā un būs tieši atkarīgs no būvnieku spējas ievērot panākto vienošanos.

Visbeidzot, veicamo darbu grafikā ir iekļauti vairāki atskaites punkti, piemēram, inventarizācijas lietas pasūtīšana, ēkas blīvējuma pārbaude, ugunsdrošības sistēmu testi, visu fasāžu gala apdare, kas ļauj novērtēt, vai pilnsabiedrība "SBSC" pilda panākto vienošanos un apņemšanos par tempa kāpināšanu. Ja tiek konstatēta kavēšanās, VNĪ ir gatava pārtraukt līgumu ar būvniekiem.

Jau ziņots, ka vēl jaunās sezonas sākumā tika plānots, ka teātris pirmās izrādes rekonstruētajā Lāčplēša ielas namā varētu iestudēt jau šīgada pavasarī, taču Valsts nekustamo īpašumu un pilnsabiedrība "SBSC" konflikta dēļ rekonstrukcija atkal aizkavējās. Atjaunošana, kas tiek veikta pēc arhitektes Zaigas Gailes projekta, turpinās jau kopš 2017. gada. Pieprasot tās pabeigšanu, JRT kolektīvs izsludinājis streiku un paziņojis, ka vairs neiestudēs jaunas izrādes līdz varēs atgriezties Lāčplēša ielā.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!