"Re:Baltica" žurnālistes Sanita Jemberga un Inga Spriņģe
 
Aktualitātes
03.05.2020

Otro Latvijas PEN balvu saņem "Re:Baltica"

Komentē
0

Latvijas PEN balvu par nozīmīgu veikumu vārda brīvības veicināšanā, cenzūras ierobežošanā un diskriminēto grupu atbalstīšanā 2020. gadā saņem Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs "Re:Baltica".

""Re:Baltica" nerimtīgi atbalstījis vārda brīvību, neatkarīgu žurnālistiku, veicinājis sabiedrības medijpratību, atmaskojis varas ļaunprātīgu izmantošanu un korupciju, apkarojis nepatiesas informācijas vai viltus ziņu izplatību Latvijā, projektā "RE:CHEK" piedāvājot rīku, kas ļauj pārbaudīt faktus un apgalvojumus, kas saistīti ar Corona vīrusa pandēmiju pasaulē," teikts balvas pamatojumā. "Ar publikāciju sēriju par vardarbību ģimenē un filmu "Izdzīvotājas" u.c. filmām un videomateriāliem pievērsis uzmanību ilgstoši noklusētām tēmām, dodot balsi diskriminētai grupai – sievietēm, kas cietušas no vardarbīgām attiecībām, "Re:Baltica" ir aktualizējis sabiedrības izpratni par varmācību ģimenē, intervējot cilvēkus, kas piedzīvojuši vardarbību bērnībā. "Re: Baltica" šobrīd Latvijā nodrošina neatkarīgu pētniecisko žurnālistiku un ar savu darbu nodrošina demokrātiskas sabiedrības stūrakmeni: vārda brīvību un informācijas brīvu pieejamību visiem."

Jau otro gadu Latvijas PEN Pasaules preses brīvības dienā 3. maijā piešķir balvu par nozīmīgu darbu vārda brīvības veicināšanā un diskriminēto grupu atbalstīšanā.  Šogad Latvijas PEN balvas fizisko veidolu un videoklipu veidojusi māksliniece Mētra Saberova. Tajā attēlotie pakāpieni parāda vārda brīvības aizstāvību kā nebeidzamu procesu.

Mētra Saberova (dzimusi 1991. gadā) ir latviešu multimediju māksliniece, kas pašlaik dzīvo, strādā un mācās Londonā. Māksliniece izmanto savu ķermeni un ķermeniskās pieredzes kā publisku platformu, uz kuras pamata varam uzsākt nozīmīgas sarunas par kultūras, politiskajiem un sociālajiem jautājumiem.

Latvijas PEN balva tiek piešķirta kopš 2019. gada. Balvai nominantus izvirza Latvijas PEN biedri. Iepriekšējo balvu veidoja Ivars Drulle, un to saņēma Lolita Tomsone.

Latvijas PEN ir Starptautiskā PEN dalīborganizācija, kas veicina literatūras izplatību un iestājas par vārda un izteiksmes brīvību.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!