Komentē
2

Sabiedrības integrācijas fonds sadarbībā ar Jura Podnieka studiju radījis īsfilmu sēriju "7 stāsti par mums", kas ļaus iepazīt ne tikai septiņus reālus cilvēkus, kuri savā dzīvē saskārušies ar diskrimināciju, bet rosinās arī pārdomāt savu attieksmi pret līdzcilvēkiem, jūtot līdzi pazīstamu latviešu aktieru izspēlētiem stāstiem. Piedāvājam noskatīties īsfilmu sērijas otro filmu, , kuras tēma ir diskriminācija uz reliģijas pamata. 

"Mēs dzīvojam Eiropā, un šeit tā nav pieņemts," – bieži var dzirdēt šo ērto atrunu, kas ļauj neiepazīt atšķirīgo, paiet garām dažādībai un pieprasīt, lai tā pieņem mums zināmus vaibstus. Stāsta varoņi kafejnīcā pie kopīga galda sāk būvēt stikla sienas, kas rodas no sabiedrībā radītās panikas. Cilvēks, kas tikko vēl bija labs jurists un vērtīgs kolēģis, kļūst par aizdomīgu musulmani, kurš, iespējams, kādā kaktā gatavo spridzekli. Pieradumi sniedz stabilitātes izjūtu, bet šī pati stabilitāte un drošība citās kultūrās var nozīmēt pavisam ko citu.

Stāsta dokumentālā varone Līga Fatima Legzdiņa dalās savā pieredzē: "Sabiedrībā es nereti jūtos apdraudēta, īpaši pēdējā laikā agresivitāte uz ielas ir palielinājusies. Tiek izteiktas aizskarošas piezīmes – man tiek teikts, lai braucu projām, lai nešaudos ar acīm, tiek komentēts mans izskats. Citreiz cilvēks pasaka: "Vai, es nobijos." Tad es saku: "Nevajag baidīties."

Aktrise Zane Aļļēna, kura piedalījās īsfilmas tapšanā, uzskata, ka cilvēkiem, neatkarīgi no viņu reliģiskās piederības, būtu jājūtas sabiedrībā kā tās pilnvērtīgiem locekļiem. "Netālu no manas dzīvesvietas atrodas Islāma Kultūras centrs. Nereti tuvējā apkārtnē dodos pusdienot un esmu satikusi ļoti patīkamus cilvēkus. Liels bija mans šoks, kad pēc lūgšanas pie centra, sabiedrībā izcēlās dusmu vētra. Negāciju apmērs bija neadekvāts."

Īsfilmas veidotas Jura Podnieka studijā. Režisors Oskars Morozs, scenārija autore Inga Gaile, operators Valdis Celmiņš, montāžas režisore Sandra Alksne, māksliniece Ieva Kauliņa, kostīmu māksliniece Līga Banga, skaņu režisors Klāvs Siliņš. Izpildproducentes Marta Kontiņa un Elizabete Palasiosa, producente Antra Cilinska. Lomās: Zane Aļļēna, Kristians Kareļins, Imants Pakalnietis un Bikrams Singhs, stāstniece – Līga Fatima Legzdiņa. Šī iniciatīva tiek īstenota projekta "Dažādi cilvēki. Atšķirīga pieredze. Viena Latvija II" ietvaros. 

No 10. līdz 23. novembrim īsfilmas tiks publicētas portālā "Satori.lv", kā arī projekta "draugiem.lv" un "Facebook" lapās un citos medijos. Tiks izdots arī DVD, ko bez maksas izplatīs nevalstiskajām organizācijām, kā arī Latvijas skolām.

7 stāsti par mums

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
2

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!