Aktualitātes
26.10.2018

Oļegs Sencovs saņem Saharova balvu par domas brīvību

Komentē
2

Oļegs Sencovs, kinorežisors no Ukrainas, kas šobrīd izcieš cietumsodu Krievijā, kļuvis par šīgada Saharova balvas par domas brīvības laureātu. 

Katru gadu Eiropas Parlaments piešķir Saharova balvu par domas brīvību, kas nosaukta par godu padomju fiziķim un politiskajam disidentam Andrejam Saharovam. Balvas mērķis ir godināt cilvēkus un organizācijas, kas aizstāv cilvēku tiesības un pamatbrīvības. Šogad aprit 30 gadi kopš balvas izveidošanas 1988. gadā.

25. oktobrī paziņojot plenārsēdē 2018. gada laureātu, EP priekšsēdētājs Antoni Tajāni teica: "Ar savu drosmi un apņēmību, apdraudot savu dzīvību, Oļegs Sencovs ir kļuvis par simbolu cīņā par politisko ieslodzīto atbrīvošanu Krievijā un visā pasaulē. Piešķirot viņam Saharova balvu, Eiropas Parlaments izsaka solidaritāti un atbalstu viņam un idejām, par kurām viņš iestājas. Mēs pieprasām, lai viņu nekavējoties atbrīvo. Viņa cīņa mums atgādina, ka mūsu pienākums ir aizstāvēt cilvēktiesības visā pasaulē, jebkuros apstākļos. "

Oļegs Sencovs apsūdzēts "teroristiska rakstura nodarījumos" pret Krievijas de facto okupācijas varu Krimā, un viņam piespriests 20 gadu ilgs cietumsods. Organizācija "Amnesty lnternational" raksturo šo procesu kā "netaisnīgu lietas izskatīšanu militārajā tiesā". Turpinot bada streiku vairāk nekā 140 dienas, O. Sencovs ir kļuvis par atpazīstamu simbolu pasaulē un atgādina par aptuveni 70 Ukrainas valstspiederīgo likteņiem, kurus Krievijas okupācijas vara Krimā pēc pussalas aneksijas ir nelikumīgi apcietinājusi un kuriem ir piespriesti ilgi cietumsodi. 6. oktobrī viņš pārtrauca streiku, jo cietuma administrācija piedraudēja ar piespiedu barošanas piemērošanu.

Saharova balvas sertifikātu un naudas prēmiju 50 000 eiro apmērā Eiropas Parlaments pasniegs svinīgajā ceremonijā, kas norisināsies 12. decembrī Strasbūrā.

Oļegs Sencovs ir viens no 3 finālistiem, kurus izvirzīja Saharova balvai 2018. gadā. Par diviem pārējiem finālistiem: 11 nevalstiskas organizācijas, kas aizsargā migrantu cilvēktiesības un glābj viņu dzīvības Vidusjūrā, un Nasers Zefzafi (Nasser Zefzafi), masu protestu kustības "Hirak Rifas" reģiona vadītājs Marokā (var izlasīt šeit).

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
2

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!