Skaisle Jatalniece
pirms 2 gadiem
Otrā daļa. Pirms gada spiegel.de lasīju interviju ar Vācijas kultūras nozares vadītāju. Kultūras ministrija viņiem nav, tas arī ir interesants, apspriešanas vērts fakts,bet ne šobrīd. Lūk , tā dāma stāsta,cik dāsni Vācijas valsts apdāvina visus kuļturščikus - apzināti rakstu ar naida un nicinājuma pieskaņu. 4 000 eur ikmēneša stipendija visiem, apmaksātas darbnīcu īres utt. utjprj. Žurnāliste saka - labi,labi,bet ar to tik un tā nepietiek, vajadzību ir vairāk. Un tad valdības pārstāve saka tādus svētus vārdus ,ka kultūrai paredzētais budžets ir jādala kristīgi starp kultūras radītājiem un kultūras patērētājiem. Ka nav jēga atbalstīt kultūru,kurai būs minimāla ietekme uz sabiedrību. Punkts. Āmen.

Kā ir Latvijā?! Literāti ir nobaroti līdz neprātam uz tā rēķina,ka bibliotēkas tiek slēgtas, bet esošās pārtiek no okupācijas laika mantojuma!!!
Ministre Melbārde 1:1 slapju dikciju stāstīja,cik milzīgu pienesumu kultūrai dod LNB. Kamēr es pie LNB dzīvodama skaidri un gaiši redzēju,ka tā ir tukša un neapdzīvota,gan satura,gan cilvēku ziņā. No rīta ap pusdeviņiem ejot uz darbu - bibliotēka apmeklētājiem vēl slēgta, nākot no darba ap 7 vakarā, tā jau slēgta. Bibliotēkā notika izcili pasākumi, jā, izcili, bet ne priekš strādājošas publikas. Piem. , ar darba devēju vienojos,ka ieradīšos darbā agrāk,lai aizietu no darba arī agrāk un paspētu uz Neredzamās bibliotēkas pasākumu. Paspēju,bet plkst 19:00 apsargs bez brīdinājuma izdzēsa gaismu, runātājus atstājot pusvārdā.... Kad bija LNB 100gades svinības, bija skaista saulaina diena, bibliotēkas darbinieki gatavojušies svētkiem, viss skaisti, ja vien ....jā, ja vien būtu svinētāji,ja vien būtu lasītāji ar ziediem un apsveikumiem. Tik cik regulārās , kāda asprāša par pieneņgalvām nosauktās ,senioru armijas klātbūtne un tas arī viss. Jauniešiem un bērniem paredzētie pasākumi īsti nenotika,jo nebija ne bērnu, ne jauniešu.

Un tā varētu par visu. Tā pati Melbārde, tā pati NA,kura nu atkal tēlo patriotus un iebilst pret kompensācijām par ebreju namiem, mierīgu sirdi, acis nemirkšķinot, laikmetīgās mākslas kolekciju uzdāvināja AB Aizkraukles baņķieriem...

Par nopelniem latviešu tautas debilizēšanā, šķelšanā, atsvešināšanā no
kultūras minstri melbārdi pateicīgie kuļturščiki deleģēja uz Briseli - lai tur skalda un valda....

Pandēmijas laikā , bez pārspīlējuma, katru otro dienu dzirdēju par valdības lēmumiem piešķirt miljonus un atkal miljonus un atkal miljonus kuļturščikiem. Un tikai 1x dzirdēju par lēmumu piešķirt naudu bērniem un piešķirt naudu pensionāriem. Ka piešķirt naudu vēžiniekiem un līdzīgiem nāves kandidātiem, kurus korumpētā bezatbildīgā medicīnas sistēma atsāja,kā tautā saka - uz driķera - nedzirdēju.

Inteliģence,radošā jau pirmkārt, klusēja un klusē. Viņi ir aizmaksāti un nodrošināti paaudzēm uz priekšu , kas viņiem par citiem kāda bēda...

Nu tādas manas pārdomas. Savulaik Āboltiņa izteicās,ka NA ir slepenie kremļa draudziņi. Nezinu kādi bija Āboltiņas argumenti to apgalvojot, bet vērtējot kultūrpolitiku Latvijā , es saku,ka tā ir izdevīga , pirmkārt ,kremlim. Nu ļoti ērti manipulēt ar dumju, nekulturālu, beztiediskumā nodzītu tautu.Ļoti

Skaisle Jatalniece
pirms 2 gadiem
Paldies, bija ļoti interesanti. Bet - konkrēti man, palika sāļi rūgta pēcgarša. Proti, situācija, kas man ļoti ļoti atgādina okupācijas laikus. Lekcijā LVU noklausījos, ko stāsta par Nīči un pēcpusdienā rikšiem uz bibliotēku,lai lasītu vismaz kādu Nīčes darbu. Izrādījās,ka padomju studentam Nīče darbi nav pieejami. Ir desmiyiem grāmatu par Nīči, bet ne viņa darbi,lai Tu pats lasītu un domātu.

Tā arī tagad, protams, labāk redzēt izstādi Milbergas, vai Taurena acīm,nekā nemaz, bet ....tas ir un paliek kā apēst drupačas no svētku galda pārpalikuma. Jo īpaši,ja lailmetīgā māksla arvuen biežāk notiek tikai ar skstītāja klātbūtni.

Vells ,nav laika, bet patrikt gribu tikt daudz. Lūk,lasīju Neputna grāmatu par N.Strunki,kur citēta Strunkes vēstule no pag.gs. 20-o gadu otrās puses Berlīnes. Strunke sajūsmā - Berlīnē katru gadu izstāda desmitiem tūksošiem gleznu un skulptūru, koncerti teātri utt. Galva reibst no kultūras pārbagātības. Un vienlaicīgi - tieši šī nācija tā slepkavoja kā nekad agrāk....
Artteritory lasīju interviju ar A.Krivadi - fine, to vajag kā ēst,ka kāds no mums paskatās pār ikdienai, dzīvo pāri ikdienas rēķinu apmaksai un bezcerībai, bet atkal jautājums - kāda jēga tādai mākslai, kura sasniedz vien minimālu sabiedrības daļu?

Kur ir tā māksla, tā kultūra,kas tiek arī līdz - ja gribiet- lumpeņiem. Līdz tiem, ar kuriem tik viegli manipulēt un kurus tik viegli apvārdot un izmantot par bio.ieročiem cīņā par varu.

Mani patiesi satrauc, kas notiek Latvijā un pasaulē,jo manuprāt, māksla,kultūra vairāk kā jebkad agrāk ir pieejama arvien mazākam cilvēku skaitam,kaut gan tā pārtiek un iztiek no šiem cilvēkiem atņemtās naudas.

Tas myurālis un Brektes tukšā muldēšana par Skulmi ir tikai tāds viens simbols tai plaisai sabiedrībā ,par kuru es te gribēju izteikties
 ATGRIEZTIES UZ RAKSTU

PĒC TĒMAS SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!