Kristo pie savas peldošās skulptūras Londonas Haidparkā.
 
In Memoriam
01.06.2020

Ņujorkā miris mākslinieks Kristo

Komentē
0

Svētdien, 31. maijā, savās mājās Ņujorkā miris mākslinieks Kristo (Christo Vladimirov Javacheff, 1935–2020), vēstīts viņa oficiālajā "Facebook" kontā.

Mākslinieks mūžībā devies 84 gadu vecumā, nerealizējis savu jaunāko projektu – Triumfa arkas ietīšanu Parīzē. Tas tika atlikts "Covid-19" izraisītās pandēmijas dēļ.

Visu radošo mūžu Kristo darbojās tandēmā ar savu sievu Žannu Klodu. Abu ambiciozākais un slavenākais projekts bija dažādu slavenu ēku un objektu ietīšana audumā. Žanna Kloda nomira 2009. gadā. Plānotā Triumfa arkas ietīšana bija pirmais ietīšanas darbs, ko Kristo plānoja realizēt kopš sievas nāves.

"Kristo dzīvoja savu dzīvi ar pilnu jaudu, ne tikai sapņoja par šķietami neiespējamo, bet arī to realizēja. Kristo un Žannas Klodas veikums vienoja skatītājus visā pasaulē, viņu darbi dzīvo mūsu sirdīs un atmiņās," teikts paziņojumā Kristo "Facebook" profilā.

Paziņojumā uzsvērts, ka abi mākslinieki vienmēr uzskatījuši, ka viņu mākslas darbiem  jāturpinās arī pēc viņu nāves, tāpēc plānotais darbs "L'Arc de Triomphe, Wrapped" – audumā ietītā Triumfa arka Parīzē – tiks realizēts, kā šobrīd plānots – no 2021. gada 18. septembra līdz 3. oktobrim.

Kristo piedzima 1935. gada 13. jūnijā Gabrovā, Bulgārijā. 1957. gadā viņš pārcēlās uz Prāgu, vēlāk uz Vīni, tad Ženēvu. 1958. gadā Kristo ieradās Parīzē, kur satika Žannu Klodu. Kopš 1964. gada abi dzīvoja un strādāja Ņujorkā. Žanna Kloda mūžībā devās 2009. gada 18. novembrī.

Abu mākslinieku slavenākie darbi ir lielu, monumentālu objektu ietīšana – Kristo un Žanna Kloda jau kopš 60. gadiem "iepakojuši" gan Bernes Kunsthalli, 2,4 kilometrus garu okeāna piekrasti Sidnejā, Berlīnes Reihstāgu, Jauno tiltu (Pont Neuf) Parīzē un citus objektus.

Iepriekš bija plānots, ka Parīzes Triumfa arkas ietīšana notiks šogad, tomēr "Covid-19" pandēmijas dēļ projekts tika vairākkārtīgi pārcelts, līdz beidzot tika nolemts to realizēt nākamgad. Taču jau šī gada vasarā Pompidū centrā Parīzē tiks atklāta retrospektīva izstāde, kas būs veltīta Kristo un Žannas Klodas Parīzes periodam.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!