nazis
pirms 6 gadiem
Nevajag salīdzināt Latviju (Baltiju) ar Ukrainu. Ukraina ir liela zeme, ar kājām nepāriesi. Ukrainu Krievija varēja atļauties zelēt kā vītinātu zivi, karot un reizē apgalvot, ka nekaro. Baltija Krievijai būtu jānorij uzreiz, bet ja neizdodas, tad jāspļauj ārā. Tās varētu būt 24, 48 vai 72 stundas pēc kurām jāpaziņo visai pasaulei, ka teritorija ir okupēta un karaspēks stāv jūras krastā, lai NATO nesadomātu visādas muļķības un netriektu drošā bojāejā savus karaspēkus kaut kādas tur sīkas teritorijas dēļ.

nazis
pirms 6 gadiem
Noskatījos šo filmu tikai pateicoties latgaļu neapmierinātībai pat viņu lojalitātes apšaubīšanu. Ne tikai man, bet arī viņiem kļuva skaidrs, ka lojalitātei šajā situācijā nav nekādas nozīmes. Neviens ne krievam, ne latgalietim, ne kurzemniekam un pat ne rīdziniekam nekādu viedokli neprasīs, nevienu citu mītiņā pie skaļruņiem nelaidīs. Atliks vien piekrist paustajam viedoklim, piedalīties vai klusēt. Jebkāda alternatīva viedokļa paušana var būt bīstama veselībai un dzīvībai.
Par laimi šāds scenārijs Latvijā nenotiks un tas paliks tikai kā izdomāts stāsts kino (nevaru pateikt kādā žanrā) formātā.

nazis
pirms 6 gadiem
>vvinlv 1
Latvijai nav vajadzīgs civilās aizsardzības plāns kara gadījumam. Nav nekādas vajadzības smērēt papīru. Ja kaut kas sāksies, tad katrs pa sevi, jo kamēr iedarbosies plāns, viss jau būs beidzies. Valsts nepagūs neko palīdzēt vai aizsargāt. Kāds civilās aizsardzības plāns darbojas pašlaik Sīrijā?
Latvijai nav vajadzīgs mobilizācijas plāns tieši tā paša iemesla dēļ.
Tiem, kas domā aizstāvēt Latviju, nevajadzētu pārāk sadomāties.
Tiem, kas kara gadījumā domā atstāt Latviju, būtu vērts padomāt kādā veidā un pa kurieni to varētu izdarīt.
Visas šīs fantāzijas atbilst I Pasaules kara, daļēji II Pasaules kara siruācijai, bet ne jau modernajam karam, kur frontes līnija būs platāka pat Latvijas teritoriju.

Circus Maximus
pirms 6 gadiem
A lot of armchair warriors, pontificating about military actions...

Emīls Benders
pirms 6 gadiem
Manas pārdomas tajā 'melnajā' piektdienā..

Šovakar plkst. 21:15 LTV1 rādīs to briesmīgo III Pasaules kara sākuma un LatgaļLatvijas okupācijas filmu. Latvietis filmu noteikti skatīsies, jo tā filma ir tač' par viņu, par latvieša Daugavpili, Latgali un Latviju, par visu trīs mīļumu okupāciju un šausmīgo krievu veidotās 5.kolonnas sacelšanos Krievijas lielimpēriskā šovinisma vārdā. Tā latvietim vismaz šķiet. Tāpēc latvietis ir ļoti satraucies. Tāpēc latvietis to uztver tik ļoti personīgi un sasāpināti. Tāpēc latvietis savu Latgales pašvaldību vārdā ir iesniedzis pat oficiālu protesta vēstuli. Kam? Nav īsti skaidrs kam un kāpēc.. Tāpēc, ka latvietis vienkārši jūtas neomulīgi. Laikam tāpēc..

Pašu latvieti filmas kontekstā interesē tikai atbilde uz vienu jautājumu: 'Cik tas ir reāli?' Atbildes, pareizāk sakot, to spektrs ir jau ļoti plašs. Sākot no: 'Jā, tas ir reāli!', 'Nē, tas nav reāli!' līdz 'Pastāv mikroskopiska varbūtība.', 'Ukrainas kontekstā es ne par ko vairs nebrīnītos.', 'Latvijas krievi mums nedarīs pāri, jo mēs neesam nekāda Bosnija, un vienmēr esam dzīvojuši draudzīgi.' un tamlīdzīgām versijām.. Nav vienotas atbildes, jo LV iekšējais miers ir pašu LV iedzīvotāju rokās, nevis BBC kinorežisoru, iedomātā Britu Kara kabineta karakungu vai agresīvo Putina imperiālistu un to angažēto nacionālšovinistu rokās..

Bet latvietis aizmirst, ka:

Viņš šo filmu neskatītos, ja vārdu 'Daugavpils, Latgale un Latvija' vietās būtu vārdi 'Narva, Igaunija', 'Varšava, Polija', 'Helsinki, Somija'.. Vēl mazāku interesi viņš izrādītu, ja vārdi būtu 'Tbilisi, Gruzija' vai 'Piedņestra, Moldova'.. Neskatoties uz to, ka pati problēma, proti, Putina Krievijas neiespējami iespējamā (daudzviet jau atklāti notikusī) agresija paliktu tā pati. Problēma paliktu ar visu NATO aizsardzības vairogu vai tā neesamību, kas savukārt rezultējās kā notikusi realitāte Piedņestras (90.tie gadi - ), Gruzijas (2008.g.) un tagad arī Ukrainas (2014.g.- ) gadījumā. Bet BBC kinorežisori izvēlējās vārdus 'Daugavpils, Latgale, Latvija'. Un tikai tāpēc latvietis šo filmu skatīsies. Tikai tāpēc.. Ne jau tāpēc, ka filmā Britu Kara kabineta kungi domā, uztraucas un runā par britu iespējamo reakciju un tālākas atbildes rīcības iespējamām alternatīvām krievu iespējamās agresijas gadījumā. Tā latvieti maz interesē. Tā jau, sak', ir britu iekšējā lieta. Ja vārdu 'Daugavpils, Latgale, Latvija' vietā būtu vārdi 'Narva, Tallina, Igaunija' latvietim interese pazustu vispār.. Pazustu ar visu NATO glābējvairogu.. - Ēh, tā tač' nav par mums. Lai igauņi uztraucas! Paklau, kā Dukurs nobrauca?
Briti un citas Rietumeiropas tautas katru gadu uzņem ļoti daudz dažādas filmas, dokumentālus, populārzinātniskus vai iedomātu simulāciju seriālus par to, ka kāds (krievi, teroristi, islama fundamentālisti, fašisti un citi sliktie nelieši) kādam uzbrūk, okupē, nogalina, spridzina, izvaro un/vai veic citas nejaukas, vardarbīgas darbības.. Taču tās visas nav par latviešiem, tāpēc paliek latviešiem neinteresantas un nezināmas. Tagad viena tāda beidzot ir. Tāpēc latvietis šovakar plkst. 21:15 LTV1 to skatīsies.. Tikai tāpēc..

martell
pirms 6 gadiem
O, jā. Think global, act local..
Citādi var sanākt, ka domāt un izteikties drīkst tikai tie, kas dienējuši franču leģionā. Vai vismaz bijuši misijās Afganistānā.

martell
pirms 6 gadiem
Kāpēc krupi? Tā bija ļoti precīza socioloģiska aptauja, kas parādīja reālo situāciju. Nebūt jau nav arī tā, ka visi par balsotāji ir indivīdi, kas brauc ar bmw tetovētu ar "na berļin". Tas ir reāls fakts ar ko jārēķinās, un viss.
Kas attiecas uz krievu valodu, tad esot savas valsts patriotam, uzskatu, ka tā ir jāzin kā obligātā svešvaloda. Tāpat kā angļu. Jau zināmo banālo iemeslu pēc - tilts starp austrumiem un rietumiem. Man personīgi krievu valodas zināšanas dzīvē ir ļoti palīdzējušas. Latvijā nav daudz dabisko priekšrocību, ar ko pelnīt naudu. Nu tad šis tilts kā reiz ir viena no tām.
Svētais Vladimirs? Kas tas tāds :)? Piedevām Hersona neatrodas Krimā.
Ar pašapziņu latviešiem viss ir kārtībā. Varbūt pāriešana uz krievu valodu nav nekas vairāk par elementāru toleranci? Šovinisma un lielības gan pietrūkst.

martell
pirms 6 gadiem
Viena lieta ir proporcija valodu referendumā 25/75. Pavisam kas cits ir reāla karadarbība tavā pagalmā, ko diez vai šeit mītošie krievi gribētu redzēt. Tas nozīmē, ka esot lojāliem pret iebrucēju teorētiski, diez vai krievvalodīgie būtu gatavi upurēt savu sadzīvi un mantību praktiski. Tāpēc arī šeit netrūkst dīvāna ģenerāļu, kas gatavi gansiem ierādīt īsto vietu, vicinoties pie televizora. Reālā dzīvē, viņi konkrēti un personīgi būs arīdzan zaudētāji karadarbības apstākļos. Rezumējot, es neesmu pārliecināts par šāda "svētā kara" optimismu.

martell
pirms 6 gadiem
Tas viss ir ļoti jauki un pareizi. Izņemot sevis noniecināšanas toni.

Iebrukums ir aprakstīts no nejēdzīga risku/ieguvumu skatu punkta. Nu tehniski iekaros 48 stundu laikā. Un tālāk kas? Ievedīs šeit milzu sauszemes karaspēku un aviāciju, lai pamērītos ar NATO? Izprovocēs raķetes Polijā un atkal patstāvīgu jūras spēku bāzu klātbūtni Islandē? Un tas viss laikā, kad tiek bīdītas ambīcijas par arktisko šelfu? Kāds ir teorētiskais ieguvums no šāda iebrukuma. Es nespēju saskatīt nevienu. Vai Rietumi šobrīd apšauba Kaļiņingradas leģitimitāti? Nē, taču. Tāpēc - vai ir vajadzīgs vēl viens atbalsta punkts Baltijā? Arī - nē. Tātad kas? Tāpat kā principa pēc neviens netiesājas, tā arī domāju, ka principa pēc neviens nekaro.
Krima savukārt ir stratēģisks jūras spēku bāzes punkts. To bija kritiski svarīgi neatdot.
Tāpat pievienojos nazim, ka 21.gs neviens tranšejas Latvijā neraks. Ja uzskatam cīņu par cilvēku prātiem kā karadarbības formu, tad Latvijā šobrīd jau kuro gadu ir frontes līnija.
Tāpat nav nekādas jēgas izraut Latviju no konteksta. Pat Staļins saprata, ka jāņem visas 3 Baltijas valstis vienlaicīgi. Un mūsdienu kontekstā arī Poliju. Un tad jau bilde ir pavisam savādāka. Tās nav ne 48 stundas, ne 48 dienas vairāk. Un spēku samēri vairs nebūs 5 dāņu iznīcinātāji, bet gan visa kontinenta flote.
Pati filma īstenībā ir laba reklāma Kremļa režīmam. Kamēr tūļīgie Rietumu pensionāri, kas izrauti no sadzīves komforta, apcer, ko nu tagad būs darīt, tikmēr Putins izskatās pārliecināts un rīcībspējīgs nācijas līderis.

martell
pirms 6 gadiem
3 garas rindkopas par to, cik dziļi tevī iesēdies homo soveticus. Noniecinot tautiešus pats jūties labāks, svarīgāks un gudrāks, vai ne?

Buks Artis
pirms 6 gadiem
Ja godīgi, es tā arī nesapratu tautiešu cepiena iemeslu. Filmiņā modelēta situācija, kā būtu, ja "Austrumukrainas scenārijs" tiktu izspēlēts Latvijā. Principā vidusmēra iedzīvotājs šādu filmiņu var palūkot vakarā, ar konjaka glāzi rokā, kā interesantu izklaidi pirms iemīļotā detektīvseriāla sākšanās. Nu un izmantot kā mācību materiālu kādos tur drošības iestāžu kursos apspriežot, kā būtu pareizāk jāreaģē un jārīkojas (lai gan ceru, ka tur jau tas sen ir izanalizēts un plāni A un B gatavi). Neredzu ne mazāko iemeslu sašutumam.

Vienīgais, no kā vajadzētu uzmanīties, lai Borats par šo cepienu neuzzina un neizvēlas dievzemīti kā sava kārtējā farsa par dīvaino zemeslodes nomaļu provinciālismu galveno varoni.

Sierrealiste
pirms 6 gadiem
Arī es starp tiem, kas nesaprata cepienu. Filma nav par Latgali. Nepārspīlēsim savu nozīmību.
Uz jautājumu, bet, kāpēc Daugavpils? Šajā gadījumā atbilde ir - bet, kāpēc, ne? Nevis - tāpēc, ka Daugavpilī blah, blah...Šajā kontekstā diskusija par daugavpiliešu lojalitāti un britu nekaunību, manuprāt ir lieka.
Vēl - mazas valstiņas sindroms izpaužas visā krāšņumā. Cik reizes krievi nav dažādos grāvējos nīcinājuši ārā pasauli, tikuši iznīcināti utt.? Ja viņi par katru tādu šūmētos, tad ar to vien varētu nodarboties. Turklāt šobrīd pasaulē rāda seriālu - kas būtu noticis, ja nacisti būtu uzvarējuši karā.

kuģis
pirms 6 gadiem
nu, ar Krimu (mazāka teritorija nekā LV, kur nu vēl Baltija) tik ātri negāja, kaut gan rezultāts bija skaidrs jau sākumā, un vairumam ārpus Krievijas jau pēc pirmajiem soļiem bija skaidrs, kas notiek.
 ATGRIEZTIES UZ RAKSTU

PĒC TĒMAS SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!