Kadrs no filmas "Sedermazohisms"
 
Aktualitātes
21.02.2019

Notiks pirmās "F-Rated kino dienas", kas veltītas sieviešu veidotam kino

Komentē
0

Lai Sieviešu dienu atzīmētu mazliet saturīgāk, nekā dāvinot ziedus birojos un iegādājoties mazgāšanas līdzekļus ar atlaidi, šogad pirmo reizi tiek organizētas "F-Rated kino dienas", kas būs veltītas sieviešu veidotam kino.

"Latvijā pēdējos gados atdzimst Starptautiskās sieviešu tiesību dienas atzīmēšana 8. martā, tomēr lielākoties tajā pazūd uzsvars uz to, ko sievietes patiešām veikušas, – piemēram, radījušas lielisku mākslu," raksta pasākuma organizatori, aicinot sadarbībā ar "Kino Bize" svinēt šos svētkus triju dienu garumā, no 8. līdz 10. martam, skatoties brīnišķīgas un neparastas sieviešu veidotas animācijas, dokumentālās un spēlfilmas.

Programmā ir iekļautas gan pašmāju, gan ārzemju mākslinieces, kuru darbi runā par sievietes lomu sabiedrībā, par seksualitāti, dzimumu līdztiesību vai arī par to, kāda izskatās pasaule sievietes acīm dažādās vecuma grupās.  Piektdien, 8. martā, atklājot festivālu, Latvijas pirmizrādi piedzīvos filma "Sedermazohisms", kuras režisore ir autortiesību anarhiste Nīna Peilija. Vakarā būs skatāma animācijas īsfilmu programma, kurā ir izceltas trīs animācijas režisores – Martina Skarpelli (Itālija), Signe Baumane (Latvija/ASV) un Kintisa Lundgrēna (Igaunija).

Sestdiena, 9. marts, pievērsīsies dokumentālajam kino – kopā ar Tatjanas Božičas filmu "Laimīgi mūžīgi mūžos" tiks rādītas arī latviešu sieviešu-dokumentālistu veidotās filmas. Latviešu dokumentālo filmu seansā būs iespēja redzēt režisores Unas Celmas dokumentālo īsfilmu "Olu kundze" (2000), kā arī Elitas Kļaviņas debijas filmu "Zorjana Horobraja", kas tikko piedzīvoja savu pirmizrādi uz Latvijas ekrāniem. Latviešu dokumentālo filmu seansu pavadīs saruna ar kino veidotājām.

"F-Rated kino dienu" nobeigumā – 10. martā, spēlfilmām veltītajā dienā - "Kino Bize" gaidāms īpašs Alises Zariņas debijas filmas "Blakus" seanss ar radošo komandu. Pēc "Blakus" būs skatāma vācu režisores Zilkes Endersas filma "Šēnefeldes bulvāris" par pusaudzes dzīvi Berlīnē. Festivāla pēdējā filma būs leģendārās režisores Kiras Muratovas "Astēniskais sindroms".

Programma ietvers ne tikai filmu seansus, bet arī diskusijas, performances un citas aktivitātes, kas mudinās domāt par sieviešu lomu kino un sabiedrībā un to savstarpēju sasaisti un ietekmi. Filmu seansus savukārt papildinās gan tikšanās ar filmu veidotājām (pēc iespējas), gan sarunas ar "F-Rated kino dienu" kuratorēm. Pilna "F-Rated: kino dienu" programma tiks izsludināta tuvākajā laikā, biļetes būs pieejamas "Kino Bizē".

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!