Aktualitātes
25.05.2018

Noslēdzies 2018. gada otrais VKKF projektu konkurss

Komentē
0

Noslēdzies Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) 2018. gada otrais kultūras projektu konkurss, starp astoņām nozarēm un starpdisciplinārajiem projektiem atbalstot 543, kuriem piešķirts finansējums 1 302 418 eiro apmērā.

Literatūras nozarē ar 195 950 eiro no prasītajiem 415 711.72 eiro atbalstīti 74 projekti.

Par piešķirtajiem līdzekļiem taps vairākas grāmatas: Ingas Pizānes dzejas krājums ar pagaidu nosaukumu "Siena, ko nosiltināt", Jāņa Tomaša dzejas krājums "Smagatlētika", Jāņa Valka romāns "Gads Verķu sētā", Māra Putniņa grāmata "Saules mūzika", Mariana Rižija dzejas grāmata ar darba nosaukumu "Kustības", Dainas Tabūnas romāns stāstos "Ragana", Lilijas Berzinskas grāmata "Skelets skapī", Aivara Kļavja romāns jauniešiem "Asinis uz dzintara", Andras Manfeldes stāsti bērniem un vecākiem "Vēja Vīrs un mēs" u.c.

No citvalodām tiks tulkoti tādi darbi kā Primo Levi grāmata "Pamiers" (tulkotāja Dace Meiere) un "Dziesmas par manu Sidu (atdzejotājs Uldis Egils Bērziņš).

Par VKKF līdzekļiem taps arī vairāki pētījumi: Ingunas Daukstes-Silasproģes monogrāfisks pētījums "Andrejs Johansons (1922 - 1983). Personība un daiļrade", Sarmas Kļaviņas grāmata "Jāņa Endzelīna radītie latvistikas un baltistikas stūrakmeņi" un Māra Čaklā rakstu 2.sējums, ko sastādīs Dzidra Vārdaune. Literatūrpētnieki Dens Dimiņš un Ojārs Lāms piedalīsies starptautiskā konferencē Stenforda Universitātē, savukārt jaunizveidotais Latvijas PEN klubs dosies uz PEN 84. starptautisko kongresu Indijā.

Ar VKKF atbalstu iznāks virkne grāmatu: monogrāfijas "Inguna Daukste - Silasproģe. Gaidot laivu. Zveidrija: latviešu rakstnieki bēgļu ceļos" (LU Literatūras, folkloras un mākslas institūts), Sergeja Moreino īsprozas grāmata "Hypnoses" (biedrība "Literatūras kombains"), Artūra Puntes dzejas krājums "Jērcēnu pagasta nezāļu herbārijs, Artūra Puntes poēma "Ieceļotāji" un citi, ar to saistītie dzejoļi" un Sergeja Timofejeva dzejas krājums (biedrība "Orbīta"), Franciskas Ermleres romāns "Rīgas detektīvs. Bliks" un Janas Egles grāmata "Svešie jeb Miļenkij ti moj" (A/S "Latvijas Mediji"), Madaras Gruntmanes dzejas krājums "Dzērājmeitiņa" ("Neputns"), Sandras Vensko romāns "Spīlas", Alvila Berga prozas grāmataa "Divi stāsti par Barsu", Ingas Žoludes romāns "Materia botanica", Arvja Kolmaņa prozas krājums "Balāde par latviešu zemnieku, Grēns un citas versijas" ("Dienas Grāmata") Gunta Bereļa un Sarmītes Neibartes sastādītā grāmata "Dieviņš pillā jeb Neibarta dzejestības dzīvestība" ("Pētergailis"), Toma Kreicberga romāns "Havanas kaķu karalis", Daces Vīgantes stāstu krājums "Tad redzēs".

Klajā nāks arī grāmatas bērniem: Jura Zvirgzdiņa un Gundegas Muzikantes grāmata "Zvaigžņu tramvajs" apgādā "Pētergailis", kā arī Ievas Samauskas un Anetes Bajāres-Babčukas bilžu grāmata "Pikucīšu piedzīvojumi", Kārļa Vērdiņa poēma "Dilles tante" ar Rebekas Lukošus ilustrācijām un Ineses Zanderes dzejoļu krājums "Bērns, kurš nenokrita, un citi dzejoļi par traumām" apgādā "Liels un mazs".

23 000 eiro piešķirti latviešu literatūras darbu tulkošanai un izdošanai ārvalstīs, savukārt vislielāko finansējumu – 36 000 eiro – nākamā gada darbības nodrošināšanai saņēmis literatūras un publicistikas žurnāls "Domuzīme".

Priecājamies arī ziņot, ka VKKF atbalstījis "Satori" grāmatžurnāla Nr.3 veidošanu un izdošanu.

Teātra mākslas nozarē ar 111 047 eiro atbalstīti 33 no 68 iesniegtajiem projektiem.

Par VKKF piešķirtajiem līdzekļiem taps šādas izrādes: R. Bredberija stāsta "Elektriskā vecmāmiņa" iestudējums J. Polovcevas režijā Valmieras teātrī, Daugavpils teātra iestudējums "Raudupiete" J. Joneļa režijā, Ģertrūdes ielas teātra izrādes "Katalogs. Vingrinājumi ar ābolu un loku" un "Viss ir super, Koji Kondo!" (A. Kalnozols, M. Lācis), kā arī "Dirty Deal teatro" izrāde ar pagaidu nosaukumu "Femme LV" un performatīva instalācija "Pirms sākuma".

Tāpat ar VKKF atbalstu notiks Starptautiskais laikmetīgā cirka un ielu mākslu festivāls "Re Rīga!", leļļu, objektu un netradicionālā teātra programma festivālā "Laba Daba" un LKA Skatuves mākslas festivāls "Patriarha rudens 2018" un citi ar teātra mākslu saistīti pasākumi.

Vislielāko atbalstu – 10 000 eiro – guvis aktieris Klāvs Mellis izrādes "Sidraba šķidrums" iestudēšanai Rīgas cirkā.

Filmu mākslas nozarē piešķirti kopumā 178 596, kas sadalīti starp 45 no 73 iesniegtajiem projektiem.

Ar VKKF atbalstu filmu studijā "Animācijas Brigāde" taps animācijas filmas "Zirņa bērni" un "Turp un atpakaļ", kompānija "Air Production" guvusi atbalstu animācijas īsfilmas "Gulbju jaunava" ražošanas posmam, savukārt Vides filmu studija ar VKKF finansējumu veidos animācijas filmu "Visi mani draugi ir miruši".

Ar valsts atbalstu taps arī dokumentālās filmas "Gaļas cena" ("Elm Media"), "Kaza kāpa debesīs" ("Ego Media"), "NORD EXPRESS" ("Mistrus Media") un "Indras laimes zeme" ("DrKT").

Tāpat finansējums piešķirts vairāku spēlfilmu veidošanai: "Staļina čemodāns" ("Kaupo"), "Dzīves vilcienā" (Ilona Brūvere, "Kants komunikācijas"), "Mīlulis" (Staņislavs Tokalovs, "Tasse Films"), "Dzīve pārtraukta" ("Tasse Films"), "Asins pēdas" (Andris Gauja, "Riverbed"), "Tīģera Martindeila izdzīvošanas skola" ("Baltic Pine Films").

Tāpat ar VKKF finansējumu tiks digitalizētas un restaurētas Rolanda Kalniņa spēlfilmas "Akmens un šķembas" un "Es visu atceros, Ričard!".

Mūzikas un dejas mākslas nozarē 219 720 eiro sadalīti starp 99 no 150 iesniegtajiem projektiem.

Ar VKKF atbalstu norisināsies V Starptautiskais JVLMA Koka pūšaminstrumentu simpozijs, festivāla "Skaņu Mežs' 2018" mūziķu meistarklases, kamermūzikas koncerti LNOB izglītojošās programmas "Opera tuvplānā" ietvaros, Andra Dzenīša operas "Dauka" koncertuzvedums LNO, Ineses Zanderes jubilejas koncerts "Uz Rīgu peld mana debesu Dole", IV LNSO vasaras festivāls "LNSO vasarnīca", Introvertās mūzikas festivāls "Ad Lucem" 2018, Rīgas A Capella festivāls 2018 un citi mūzikas notikumi.

Vizuālās mākslas nozarē ar kopā piešķirtiem 183 554 eiro atbalstīti 99 no iesniegtā 171 projekta.

Ar VKKF atbalstu taps Kaspara Gobas foto projekts "Ainavas atmiņa/Memory of Landscape", Andas Lāces performance "Daudz laimes", Toma Jansona mākslas akcija/performance "Divvientulība", Pētera Sidara izstāde "Starp redzamajām robežām" Rīgas mākslas telpā, Paulas Zariņas-Zēmanes personālizstāde izstāžu zāles Arsenāls Radošajā darbnīcā, Maijas Kurševas personālizstāde Laikmetīgās mākslas centrā "kim?" un citi laikmetīgās mākslas notikumi. Atbalstīta arī Kaspara Groševa vadītās galerijas "427" darbība, izstāžu programma FreeRiga - D27 mākslas telpā, RIXC galerijas izstāžu programma, izstāde "Par spīti visam" kultūrtelpā "NOASS", Līgas Spundes un Haneles Zanes Putniņas personālizstādes Rīgas cirkā un citi – gan vietējie, gan starptautiskie – mākslas projekti un norises.

Apjomīgāko atbalstu – 8000 eiro – guvusi galerija "Alma" dalībai vērienīgajā laikmetīgās mākslas tirgū "Artissima 2018" Itālijā.

Starpdisciplināro projektu nozarē ar 81 195 eiro atbalstīti 29 no 74 iesniegtajiem projektiem.

Ar VKKF finansējumu taps monogrāfisks foto albums "Vilis Rīdzenieks" (sast. Katrīna Teivāne Korpa, Laima Slava, apgāds "Neputns"), hronika "Cilvēki un notikumi latviešu zemēs no Ledus aiziešanas līdz Valstij" (sast. Raimonds Briedis, apgāds "Neputns"), Ritas Bebres monogrāfija "Radošuma pētniecība Latvijā (1922 - 2018)" ("Salana Art"). Tāpat ar VKKF finansējumu notiks virkne kultūras un zinātnes pasākumu: sarunu skola "Lampa", festivāls "Komēta", "Skaņu Meža" koncerts Dzejas dienu ietvaros, "Zemlika nāk... Kur rītdiena aizgājusi" Ventspilī, diskusija "Pagātnes iedvesmotā māksla: Faktiskā fikcija" mākslas centrā "Noass", Starptautiskā zinātniskā konference "Kultūras Krustpunkti XII", 2. Starptautiskā zinātniskā konference "Kvīru stāstījumi Eiropas kultūrās: subjektivitāte, atmiņa, nācija", radoši akadēmisks simpozijs "Pats par savu naudu dzēru....Apreibināšanās fenomens Latvijas kultūrā" un pirmā Baltijas digitālo humanitāro zinātņu vasaras skola.

Ar prieku informējam, ka atbalstu darbības nodrošināšanai 15 000 eiro apmērā saņēmis arī interneta žurnāls "Satori".

Kultūras mantojuma nozarē no 169 iesniegtajiem projektiem atbalstīti 100, kam piešķirts kopējais finansējums 586 673 eiro apmērā.

Atbalstīta fotoalbuma "Eižens Finks – Fotogrāfs. Leģenda" tapšana, "Rīgas Pantomīmas" dibinātāja Roberta Ligera dienasgrāmatu restaurācija, Rakstniecības un mūzikas muzeja tekstīliju restaurācija, Rīgas Porcelāna muzeja krājuma priekšmetu restaurācija, Kārļa Vītoliņa mākslas riteņbraukšanas riteņu restaurācija, Jāņa Akuratera vijoles un vijoles futlāra restaurācija, arheoloģiskie pētījumi Grobiņas pilskalnā, RSU Anatomijas muzeja stāstīšanas seanss "Līķu grāmatas stāstiņi - skelets nr. 438", Jāņa Zilgalvja grāmata "Sakrālās arhitektūras un mākslas mantojums Rīgas rajonā un Jūrmalas pilsētā" un citi projekti.

Dizaina un arhitektūras nozarē atbalstu 92 508 apmērā guvuši 32 no iesniegtajiem 45 projektiem.

Atbalstīta izdevuma "Arhitektūras politika Latvijā" tapšana, TV raidījums "Adreses", Latvijas Arhitektu savienības ekskursiju cikls "Mājoklis un pārmaiņas tā arhitektūrā no 20. gadsimta sākuma līdz mūsdienām" un citi projekti – studijas, izdevumi, pasākumi. Vislielākais finansējums – 12 000 eiro – piešķirts Rīgas modes nedēļa rudens sesijas organizēšanai.

Tradicionālās kultūras nozarē 61 585 eiro sadalīti starp 32 no 56 iesniegtajiem pieteikumiem.

Atbalstīta Latviešu folkloras krātuves 55. zinātniskā ekspedīcija Sēlijā, Krišjāņa Barona 2018. gada konference "Tradīcijas un valsts", antropoloģiskais pētījums "Tradicionālās prasmes un dzīvesveids Latvijas laukos. Toreiz un tagad", Baltijas danču naktis un citi pasākumi, kā arī grāmatas: "Rucavas garamantas I" (sast. Dr.philol. Māra Vīksna, izdevniecība "Zinātne"), Rasmas Noriņas "Vidzemes lībiešu dzimtas no 18. gs. līdz mūsdienām: Bisinieki - Hirši - Priediņi – Martinsoni", "Latviešu tautasdziesmas, 11. sējums: Sadzīves un ģimenes ieražu dziesmas. Kāzas", "Lībiešu gadagrāmata 2018" u.c.

Līdz ar regulārajiem konkursiem noslēgusies arī mērķprogramma "Radošā darba stipendijas pilnmetrāžas spēlfilmu un pilnmetrāžas animācijas filmu scenāriju veidošanai", kurā vienīgais atbalstītais projekts ir Rasas Bugavičūtes-Pēces scenārija izstrāde animācijas pilnmetrāžas filmai "Laimes bērni".

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!