Anda Baklāne. Foto: Ģirts Raģelis
 
Aktualitātes
09.01.2018

Normunda Naumaņa Gada balvu mākslas kritikā saņem Anda Baklāne

Komentē
0

Normunda Naumaņa vārdā nosauktā Gada balva mākslas kritikā pirmdienas vakarā sarīkojumā "NN Nakts" tika pasniegta literatūras kritiķei Andai Baklānei, savukārt Jaunā kritiķa veicināšanas balvu saņēma mūzikas kritiķis un apskatnieks Dāvis Eņģelis.

Žūrijas pamatojumā, piešķirot galveno balvu Andai Baklānei, teikts: "Viņas recenzijas ir ne tikai intelektuāls, bet arī literārs piedzīvojums, kas padara lasītāju gudrāku un saprotošāku. Kritizējamajiem darbiem Anda Baklāne prot atrast iejūtīgu un prasīgu pieeju, lietas saucot īstajos vārdos, taču nenogalinot. Citi kritiķi no Andas var mācīties argumentācijas precizitāti un vieglumu."

Kopā ar balvu Anda Baklāne saņem 1500 eiro stipendiju.

Šeit iespējams izlasīt Andas Baklānes recenziju "Visvairāk pirktā grāmata latviešu valodā" par Guntara Rača dzejoļu krājumu "365".

Gada balvas žūrijas priekšsēdētājs Ilmārs Šlāpins, raksturojot Jaunā kritiķa veicināšanas balvas saņēmēju Dāvi Eņģeli, saka: "Dāvis ir profesionāls un augošs, dažādas kritiķa darbības formas un iespējas apgūt gatavs jauns cilvēks, kas saprot un spēj salīdzināt, bet pats galvenais – arī aprakstīt mūziku kā augstu un cilvēcīgu mākslas jomu."

Šeit iespējams Dāvja Eņģeļa recenziju par aktrises Gunas Zariņas, režisora Vladislava Nastavševa un diriģenta Sigvarda Kļavas kopveidoto "Naktssardzi".

Šī gada balvai bija nominēti un Gada balvas nozīmīti saņēma arī vizuālās mākslas kritiķi Pēteris Bankovskis un Santa Mičule, operas un teātra kritiķe Lauma Mellēna-Bartkeviča, kino kritiķe Alise Zariņa un teātra kritiķe Henrieta Verhoustinska.

Normunda Naumaņa vārdā nosauktajai Gada balvai mākslas kritikā Kultūras ministrija ir piešķīrusi nacionālās nozīmes balvas statusu un atbalsta balvas pasniegšanas ceremoniju "NN NAKTS". Balvas pasniegšanas ceremonija norisinājās Jaunajā Rīgas teātrī, Ineses Mičules režijā.

Pieteikumus Gada balvai kritikā izvērtēja un laureātu izraudzījās žūrija, kuras priekšsēdētājs ir interneta žurnāla "Satori.lv" galvenais redaktors Ilmārs Šlāpins. Žūrijā darbojas arī Nacionālā kino centra direktore Dita Rietuma, izdevniecības "Neputns" galvenā redaktore Laima Slava, tulkotāja un publiciste Ieva Lešinska-Geibere, Valsts kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" mākslinieciskā producente un muzikoloģe Baiba Kurpniece, publicists Valdis Ābols, teātra kritiķe Edīte Tišheizere un Normunda Naumaņa biedrības valdes priekšsēdētāja Sarmīte Ēlerte.

Normunda Naumaņa Gada balvai mākslas kritikā un Jaunā kritiķa veicināšanas balvai varēja pieteikt autorus, kas aizvadītā gada laikā darbojušies teātra, kino, literatūras, mūzikas, vizuālās mākslas, arhitektūras, dizaina un dejas mākslas kritikas jomā.

Normunda Naumaņa vārdā nosaukto Gada balvas kritikā dibinājusi Normunda Naumaņa biedrība. Godalgas mērķis ir rosināt kritisko domāšanu, kā arī atbalstīt un veicināt kritikas kvalitāti Latvijā. Balva tiek pasniegta reizi gadā.

Normunda Naumaņa biedrības mērķis ir teātra un kino kritiķa, publicista Normunda Naumaņa (1962–2014) radošā mantojuma popularizēšana, kritiskās domāšanas veicināšana Latvijā un kultūras vērtību popularizēšana.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!