Aktualitātes
09.11.2021

Nobela prēmijas laureātes aicina novērst humāno traģēdiju uz Eiropas Savienības robežas

Komentē
2

Četras Nobela prēmijas literatūrā laureātes – baltkrievu rakstniece Svetlana Aleksijeviča, poliete Olga Tokarčuka, vāciete Herta Millere un austriete Elfrīde Jelineka – atklātā vēstulē aicinājušas Eiropas Savienības augstākās amatpersonas risināt humāno krīzi uz Baltkrievijas-Polijas robežas, kuru pašlaik cenšas šķērsot tūkstošiem bēgļu no Irākas.

Eksperti ir vienisprātis, ka bēgļu krīze ir apzināts hibrīdkarš, ko pret Eiropu īsteno Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko. Arī četru pasaulē pazīstamo rakstnieču vēstulē minēts, ka Lukašenko režīms bēgļiem solījis nokļūšanu Eiropas Savienībā un atvilinājis uz Minsku, no kurienes šie cilvēki tiek transportēti uz pierobežas mežiem un ar varu dzīti pāri Polijas robežai, kur tiem savukārt pretim stājas poļu robežsargi.

Kā vēstulē norāda rakstnieces, situācija attīstījusies par liela mēroga humāno traģēdiju. "Cilvēki tiek pakļauti nežēlīgai atgriešanas procedūrai un ir neaizsargāti pret hipotermiju, badu un pārgurumu mežos un pļavās. [..] Sliktākajā gadījumā tas beidzas ar nāvi. Atsevišķu mirušo vārdi mums ir zināmi, citi mirst anonīmi."

Rakstnieces aicina ievērot Ženēvas konvenciju un patvēruma piešķiršanas procedūru, norādot, ka bēgļi šajos apstākļos ir situācijas ķīlnieki. "Šī velnišķīgā akcija nokļūs vēstures annālēs kā mūsdienu nežēlības piemērs. Pārāk bieži Eiropas vēsturē esam atļāvušies ignorēt šādas norises. Esam aizvēruši acis un aizklājuši ausis. Esam klusējuši. Pēc 20. gadsimta pieredzes mēs zinām, ka pastāv neērtas, nomācošas patiesības. Lai aizsargātu savu labklājību, liela daļa cilvēku ir atteikušies to visu atzīt. Šodien situācija atkārtojas."

Rakstnieces uzsver, ka uz robežas notiekošais nesaskan ar "mūsu Eiropas pamatvērtībām" un aicina atrast ātru un efektīvu humānās krīzes risinājumu. Rakstnieces arī pieprasa nodrošināt žurnālistu un humānās palīdzības organizāciju piekļuvi krīzes zonai.

Baltkrievu rakstniece un žurnāliste Svetlana Aleksijeviča saņēma Nobela prēmiju literatūrā 2015. gadā, ir vairāku grāmatu autore par Černobiļas traģēdiju un Otro pasaules karu, viena no baltkrievu protestu kustības līderēm pret Aleksandra Lukašenko režīmu. Poļu rakstniece un aktīviste Olga Tokarčuka saņēma Nobela prēmiju 2018. gadā. Herta Millere ir Rumānijā dzimusi vācu rakstniece, ieguva Nobela prēmiju 2009. gadā. Elfrīde Jelineka ir austriešu rakstniece un dramaturģe, Nobela prēmiju saņēma 2004. gadā. Latviski tulkotas vairākas Aleksijevičas un Jelinekas grāmatas, kā arī Milleres romāns "Elpas šūpoles".

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
2

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!