Aktualitātes
11.10.2019

Nobela prēmijas literatūrā saņem Olga Tokarčuka un Pēteris Handke

Komentē
0

Šogad Nobela balva piešķirta diviem rakstniekiem, jo pērn skandāla dēļ Zviedrijas Akadēmijā prēmija netika pasniegta.

Poļu autore Olga Tokarčuka saņems 2018. gada balvu, savukārt austriešu rakstnieks, dramaturgs un tulkotājs Pēteris Handke atzīts par šīgada laureātu.

Tokarčuka godalgota par "iztēli, kas ar ekciklopēdisku kaislību parāda robežu pārkāpšanu kā dzīvesveidu", savukārt Handke balvu saņems par "ietekmīgu radošo darbību, kurā valodiski atjautīgi pētītas marginālas un specifiskas cilvēka pieredzes zonas".

Pētera Handkes pazīstamākais darbs ir 1970. gadā publicētais romāns "Vārtsarga dusmas pirms soda sitiena" (Die Angst des Tormanns beim Elfmeter), taču viņš sadarbojies arī ar kinorežisoru Vimu Vendersu, tostarp radot scenāriju Vendersa filmai "Debesis pār Berlīni" (Der Himmel über Berlin).

Savukārt rakstniece, aktīviste, publiskā intelektuāle Olga Tokarčuka 2018. gadā kļuva par pirmo poļu rakstnieci, kas ieguvusi Bukera starptautisko balvu (par romānu "Lidojumi"), un ir astoņu romānu un divu noveļu krājumu autore. Divas reizes ieguvusi "Nike" balvu, kas ir viens no nozīmīgākajiem literārajiem apbalvojumiem Polijā.

Ne Olgas Tokarčukas, ne Pētera Handkes grāmatas latviski nav izdotas, bet atsevišķi teksti tulkoti un publicēti periodikā, piemēram, Olgas Tokarčukas stāsts "Zirdziņš" lasāms žurnāla "Domuzīme" 2018. gada 3. numurā Ingmāras Balodes tulkojumā.

Jau ziņots, ka pērnā gada maijā Nobela fonds un Zviedrijas Akadēmija, kas izvēlas uzvarētājus, nolēma 2018. gadā nepiešķirt Nobela prēmiju literatūrā, jo Zviedrijas Akadēmiju satricināja seksuālās varmācības un finanšu pārkāpumu skandāls. Izskanēja aizdomas arī par interešu konfliktiem, kas izraisīja dziļu šķelšanos akadēmijas locekļu vidū.

2017. gadā balvu ieguva japāņu rakstnieks Kadzuo Išiguro, savukārt vēl gadu iepriekš – amerikāņu dziesminieks Bobs Dilans.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!