Aktualitātes
19.05.2020

No šodienas durvis atkal ver Nacionālais mākslas muzejs

Komentē
0

Šā gada 19. maijā durvis apmeklētājiem atkal ver virkne Latvijas muzeju, tostarp Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenā ēka, mākslas muzejs "Rīgas birža", kā arī Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs, piedāvājot aplūkot gan pastāvīgo ekspozīciju, gan pagarinot izstāžu, kas tika atklātas pirms ārkārtējā stāvokļa izziņošanas, norises laiku.

LNMM galvenās ēkas Lielajā izstāžu zālē līdz 31. maijam būs aplūkojama Ērika Apaļā personālizstāde "Ģimene" (iepriekš līdz 24. martam), bet ceturtā stāva zālēs un Kupola zālē apmeklētājiem līdz 14. jūnijam būs pieejama Džemmas Skulmes gleznu izstāde (iepriekš līdz 5. aprīlim). Abas ekspozīcijas izvirzītas Latvijas Sabiedrisko mediju gada balvas kultūrā "Kilograms kultūras 2020" pavasara balsojumam.

Līdz 16. augustam Mākslas muzejā "Rīgas birža" varēs apskatīt Japānas 19. gadsimta krāsaino kokgriezumu jeb ukijo-e izstādi "Kabuki 歌舞伎" no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja grafikas kolekcijas. Iepriekš bija plānots, ka šī izstāde norisināsies līdz 19. aprīlim.

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā savus pirmos skatītājus sagaidīs keramiķu dueta "Skuja Braden" – latvietes Ingūnas Skujas un amerikānietes Melisas D. Breidenas (Melissa D. Braden) – vērienīga izstāde "Samsāra". Tās norises laiks pagarināts līdz 27. septembrim, aicinot iepazīt vairāk nekā 200 eksperimentālu tēlniecības un glezniecības darbu porcelānā. Jāpiebilst, ka sadarbībā ar virtuālās realitātes tehnoloģiju jaunuzņēmumu "Vividly" daļa no šīs ekspozīcijas ir digitalizēta un pieejama ikvienam interneta lietotājam platformā šeit.

Paralēli izstādēm visās LNMM muzeju ēkās no 19. maija apskatei būs pieejamas arī pastāvīgās ekspozīcijas.

Kā informē LNMM pārstāvji, Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs pagaidām paliek slēgts. Pēc atvēršanas šeit turpināsies izstāde "Es, Lucija Zamaič, un mani vārdi". Tai sekos jaunā izstāde "Kaislību varā. Austra Ozoliņa-Krauze – rakstniece, mecenāte, spiedze". Savukārt izstāžu zāle "Arsenāls" kopš 24. februāra ir slēgta rekonstrukcijai.

Saistībā ar koronavīrusa izraisītās slimības "Covid-19" pandēmiju pasaulē Latvijas Nacionālais mākslas muzejs ir ieviesis izmaiņas 2020. gada izstāžu grafikā, kuras būs iespējams noteikt tikai pēc ārkārtējās situācijas beigām. Taču jau tagad ir zināms, ka vasarā LNMM galvenajā ēkā tiek plānota latviešu grafikas vecmeistaram Rihardam Zariņam (1869–1939) veltīta izstāde "Ko Latvijas meži šalc", Romualda Geikina personālizstāde, kā arī Olgas Šilovas, Ances Vilnītes un Nila Jumīša tēlniecības izstāde "Mātes piens". Iepriekš izsludinātā Rīgas Fotogrāfijas biennāles 2020 izstāde "Par fotogrāfiskām būtnēm" un Latvijas Laikmetīgās mākslas centra veidotais starptautiskais projekts "Neērtās pagātnes. Saistītās pasaules" notiks rudenī. 2020. gadu noslēgs Latvijas simtgades izstāde "Nepieradinātās dvēseles. Simbolisms Baltijas valstīs" (LNMM) un apjomīga izstāde "Madernieka stils" (DMDM) par godu viena no latviešu lietišķās mākslas un dizaina pamatlicējiem Jūlija Madernieka 150 gadu jubilejai.

Savukārt jau izsludinātie starptautiskie projekti "Pašatklāsme. Omārs Galiani un Lorenco Puļizi" (MMRB), "Hermanis Ničs. Personālizstāde" (DMDM) un "CREO ERGO SUM jeb RADU, TĀTAD ESMU. Baltijas laikmetīgā keramika" (III Latvijas keramikas biennāles ietvaros, DMDM) tiek pārcelti uz 2021. gadu.

Balstoties uz muzeju darbību reglamentējošo sanitāro protokolu, LNMM aicina apmeklētājus būt atbildīgiem un iesaka iepazīties ar sekojošu informāciju:

  • skatītāji tiek lūgti apmeklēt muzeju, ja viņiem nav elpceļu saslimšanas simptomu, nav noteikta pašizolācija, mājas karantīna vai stingra izolācija;
  • muzejs ir atvērts tikai individuālajiem apmeklētājiem un apmeklētāju grupām (vienas mājsaimniecības locekļiem);
  • grupu apmeklējums (arī līdz 25 personām) nebūs pieejams vismaz līdz 2020. gada 9. jūnijam;
  • iepriekšēja pierakstīšanās jeb laika rezervācija LNMM muzeju apmeklējumam netiks veikta;
  • LNMM muzejos ir noteikts maksimālais apmeklētāju skaits, kas vienlaicīgi var atrasties ēkās: Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā – 50, mākslas muzejā "Rīgas birža" – 45, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā – 25.

Muzejs regulē apmeklētāju plūsmu pie ieejas ēkā un iekštelpās.

  • LNMM galvenajā ēkā ieeja tiek organizēta pa centrālajām durvīm no K. Valdemāra ielas, izeja – uz parka pusi. Izņēmums – māmiņas ar ratiem un cilvēki ar kustību traucējumiem.
  • Muzejā ir jāievēro divu metru distance no personāla un citiem apmeklētājiem, izņemot ģimenes locekļus, kas dzīvo vienā mājsaimniecībā, kā arī vecākus un viņu nepilngadīgos bērnus, ja viņi nedzīvo vienā mājsaimniecībā.
  • Muzejs rekomendē veikt bezkontakta norēķinus vai izmantot maksājumu kartes, kā arī reģistrēties lietotnē "Mobilly", lai ērti un ātri iegādātos biļetes telefonā.
  • Garderobe ir pieejama gan pašapkalpošanās režīmā (LNMM, DMDM), gan pastāv iespēja nodot virsdrēbes muzeja personālam (MMRB, DMDM). Tāpat garderobē ir izvietoti slēdzami bagāžas skapīši (LNMM, MMRB).
  • LNMM aicina muzeja apmeklējuma dienā neņemt līdzi mugursomas, portfeļus un citus priekšmetus, kas pārsniedz A4 izmēru.
  • Liftu muzejā vēlams izmantot tikai personām ratiņkrēslos, ar bērnu ratiņiem un citiem apmeklētājiem ar ierobežotām pārvietošanās iespējām.
  • Apmeklētāji tiek lūgti sekot informācijai vizuālajās norādēs un audio paziņojumos, kā arī atsaukties muzeja darbinieku aicinājumiem.
  • Apmeklētāji tiek aicināti ar sapratni pieņemt, ja kāda no skārienjūtīgajām virsmām ar informāciju šobrīd nebūs pieejama drošības apsvērumu dēļ.
  • Apmeklētāju iemīļotā bibliotēka, kā arī veikals un Info punkts Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenajā ēkā pagaidām būs slēgti, savukārt restorāns atsāks darbību ar 19. maiju.
  • Kamēr valstī turpinās ārkārtējā situācija, LNMM muzeji ekskursijas (grupu vai privātas) un citus izglītojošā darba pakalpojumus (lekcijas, nodarbības, darbnīcas u. tml.) klātienē nepiedāvās.

No 19. maija durvis ver arī vairāki citi muzeji, tostarp Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejs, savukārt no 20. maija apmeklētājus atkal gaidīs Raiņa un Aspazijas māja, Krišjāņa Barona muzejs, Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzejs, Jāņa Akuratera muzejs, Andreja Upīša memoriālais dzīvoklis un citi. Informācija par visu muzeju atvēršanās datumiem atrodama šeit.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!