Aktualitātes
12.05.2021

No pilskalniem līdz drag. Tiešsaistē notiks Kultūras akadēmijas studējošo konference

Komentē
1

20. un 21. maijā tiešsaistē norisināsies ikgadējā Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) starpdisciplinārā studējošo konference "ZinātMāksla", aicinot uz diskusijām, sarunām un referātiem par aktuālākajām LKA studentu uzmanības centrā nonākušajām pētnieciskajām tēmām.

21. maijā no plkst. 15.00 līdz 18.30 norisināsies konferences pirmā daļa,kas veltīta kultūras mantojuma izpētei dažādākajos aspektos – tradicionālajam un mūsdienu mantojumam –, šajā daļā pētījumu rezultātus komunicēs LKA pētnieki. Konferences pirmajā daļā tiks aktualizēts "citādais" jeb alternatīvais kultūras mantojums, meklējot kopīgo 9. maijam, hokejam, drag un grafiti. "Tradicionāli jēdziens  "kultūras mantojums" sabiedrības apziņā saistās  ar lokāli, nacionāli vai globāli nozīmīgu materiālu vai nemateriālu vērtību saglabāšanu nākamajām paaudzēm. Tomēr mūsdienās arvien būtiskāka kļūst doma par citādu, pretrunīgu vai negatīvu mantojumu, kas veidojas mūsu dzīves laikā. Vai mūsu laikabiedri šo kultūras mantojumu spēj novērtēt, apzināties kā iespējamu kultūras mantojumu? Un kā definēt šādu mantojumu?" raksta konferences rīkotāji.

Konferences otrajā daļā pētnieki pievērsīsies arheoloģiskajam mantojumam mūsdienās, galveno fokusu pievēršot pilskalnam 21. gadsimtā. Plkst. 16.30 arheologs, pētnieks un profesors Juris Urtāns lekcijā "Pilskalnu jaunatklāšana. Trešais sprādziens" stāstīs par pilskalnu jaunatklāšanas procesu. Savukārt plkst. 17.30 norisināsies diskusija "Kam pieder pilskalns?", kurā tiks aktualizēti pilskalnu piederības jautājumi – mantojums un sabiedrība, mantojums un īpašumtiesības. "Pilskalni ir Latvijas arheoloģiskā mantojuma spilgtākās liecības ainavā. Tie ir ne tikai iecienītas apmeklējuma vietas, bet uzskatāmi arī par nozīmīgu daļu no nacionālās identitātes un valsts vēstures stāsta. Kam pieder pilskalns? Kurš un kā var pilskalnus apmeklēt? Kas drīkst pilskalnus pētīt? Ko nozīmē iegūt pilskalnu īpašumā?" diskusijas jautājumu loku iezīmē rīkotāji.

21. maijā no plkst. 10.00 līdz 16.15 norisināsies konferences otrā daļa, kurā savus pētījumu rezultātus prezentēs gan LKA snieguma finansējuma stipendiāti, gan citu pētījumu autori. Konferences otrās daļas atklāšanā notiks 2021. gada LKA zinātniskā doktora grāda ieguvēju Ritas Lūriņas un Valdas Vidzemnieces sveikšana.

Plkst. 10.20 Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska vērtēs studējošo lomas nozīmi zinātniskās darbības attīstībā, pēc ministres runas ikvienam interesentam Facebook komentāru sadaļā būs iespēja uzdot ar tēmu saistītus jautājumus, saņemot atbildi jautājumu un atbilžu sesijā.

No plkst. 10.40 līdz 14.30 studenti prezentēs savu bakalaura un maģistra darbu uzmanības centrā nonākušās pētnieciskās tēmas. Tiks apskatītas tādas tēmas kā vardarbības kultūra pret sievietēm Latvijā, zīmola nosaukums kā Latvijas kultūras un mākslas organizāciju atpazīstamības elements, māksla kā instruments dabaszinātņu aktuālo tematu komunikācijā, digitālā mārketinga rīku atdeves novērtējums Latvijas Nacionālajā operā un baletā, kultūras līderības kompetenču attīstības nosacījumi u.c.

Konferences noslēgumā, plkst. 15.00, LKA radošo programmu studējošie tiksies diskusijā "Radošais process uz pauzes vai pie ekrāniem?", lai diskutētu par radošā procesa norisi pandēmijas apstākļos. Diskusiju moderēs LKA asociētā profesore un teātra kritiķe Līga Ulberte.  

Konferenci interesentiem būs iespēja vērot LKA Facebook lapā

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!