Foto: Unsplash.com
 
Aktualitātes
20.09.2019

No nākamā gada būtiski pieaugs VKKF finansējums radošajām stipendijām

Komentē
0

2020. gadā radošajām stipendijām pieejamais finansējums varētu pieaugt par apmēram 200 000 eiro jeb 34%, ziņo "LSM.lv".

Radošā stipendija ir vienreizējs maksājums, ko var saņemt fiziska persona, un tā paredzēta jaunrades procesa atbalstam, piemēram, romāna sarakstīšanai, pētnieciska raksta sagatavošanai, mākslas darba radīšanai u.tml. Pieteikumus radošajai stipendijai var saņemt visās VKKF atbalstītajās nozarēs strādājošie – rakstnieki, mākslinieki, dramaturgi, režisori, pētnieki u.tml.

Kā norāda jaunās VKKF padomes priekšsēdētājs, režisors Dāvis Sīmanis, finansējuma pieaugums veicinās radošo personu neatkarību un finansiālo drošību. "Tas varētu būt solis pretī tam, lai radošie cilvēki varētu darīt savu darbu un darīt tikai to, nevis mēģināt izdzīvot ar blakusdarbiem," Latvijas Radio skaidro Sīmanis.

Savukārt VKKF padomes pārstāvis, Literatūras nozares ekspertu komisijas priekšsēdētājs Valts Ernštreits norāda, ka budžeta sarunas ļauj domāt, ka papildu finansējums saglabāsies arī nākamajā gadā, vienlaikus uzsverot, ka ar to nepietiek, lai aizpildītu robus VKKF budžetā, kas šobrīd ļauj piešķirt vien aptuveni trešo daļu no iesniegto projektu realizācijai nepieciešamā finansējuma. "Palielinājums ir būtisks pret finansējumu, kas tagad tiek piešķirts kā radošās stipendijas. Bet arī šis palielinājums līdz galam problēmu nerisina," stāsta Ernštreits, atgādinot, ka, par spīti priekšstatam, ka kultūras nozare ir pārfinansēta, Kultūras ministrijas budžets arvien ir mazākais no visām ministrijām.

VKKF finansiālā situācija varētu uzlaboties 2022. gadā, kad mainīsies fonda finansēšanas modelis. "Visu skatieni ir pievērsti 2022. gadam, kad VKKF valsts dotācijas budžets tiks piesaistīts akcīzes nodoklim. Uz to ceram un gaidām, jo tas savā ziņā nodrošinās pēctecību budžeta attīstībā un tas būs saskanīgi ar pārējo valsts attīstību. Tas nodrošinās augstvērtīgāku kultūras produkta veidošanu," diskusijā Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" norāda VKKF padomes priekšsēdētājs Dāvis Sīmanis.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!