Aktualitātes
21.04.2022

No Liepājas būs skatāms Berlīnes filharmoniķu veltījuma koncerts Ukrainai

Komentē
0

Latvijas Televīzijā 1. maijā pārraidīs līdz šim lielāko notikumu koncertzāles "Lielais dzintars" pastāvēšanas vēsturē – "Eiropas koncertu", kurā uzstāsies Berlīnes Filharmonijas orķestris kopā ar diriģentu Kirilu Petrenko.

"Eiropas koncerti" ir koncertu sērija, kas tika aizsākta pēc Austrumvācijas un Rietumvācijas atkalapvienošanās, lai uzsvērtu kontinenta vienotību, kopīgo mantojumu un kultūru. Katrs "Eiropas koncerts" notiek citā Eiropas pilsētā vēsturiski nozīmīgās norises vietās un koncertzālēs.

Rīgas koncerta programma veidota kā veltījums Ukrainai un būs skatāma vairāk nekā 30 pasaules valstīs, tai skaitā Latvijas Televīzijā. Koncertprogrammā skanēs Latvijas komponista Pētera Vaska, ukraiņu dzīvās leģendas Valentīna Silvestrova un somu nacionālās neatkarības simbola Žana Sibēliusa skaņdarbi. Programmā iekļauts arī čehu komponista Leoša Janāčeka simfoniskais stāsts par varonīgo kazaku atamanu Tarasu Buļbu un itāļu intelektuāļa Lučāno Berio darināts vitāls un krāsains pasaules tautasdziesmu cikls, kurā soliste būs starptautiski pieprasītā Latvijas dziedātāja Elīna Garanča. Savukārt koncerta starpbrīdī auditorijai būs iespēja redzēt vācu režisores Grētes Lifersas dokumentālas īsfilmas pirmizrādi, kuras veidošanas procesa laikā Vācijas televīzijas RBB (Rundfunk Berlin-Brandenburg) radošā grupa bija ieradusies Latvijā. Filma būs vēstījums pasaulei par Latviju kā mūzikas tradīciju zemi un tajā iekļautas intervijas ar Pēteri Vasku, Ievu Akurāteri, kora "Kamēr…" pārstāvjiem un citiem Latvijas mūziķiem.

Berlīnes Filharmonijas orķestris ir viens no pasaules vadošajiem orķestriem. Kopš tā dibināšanas 1882. gadā orķestra darbības sfēra ir paplašinājusies un sniedzas ārpus Vācijas un Eiropas robežām. No 2019. gada orķestra galvenais diriģents ir Kirils Petrenko. No 1991. gada dibināšanas gadadienu 1. maijā orķestris atzīmē ar "Eiropas koncertu" jeb "Eiropakonzert" vēsturiski nozīmīgos kultūras pieminekļos. Šogad orķestra 140. gadadienas koncertam sākotnēji bija paredzēts notikt Odesas Nacionālajā akadēmiskajā operā, taču militārais iebrukums Ukrainā licis mainīt norises vietu.

Koncerta moderatori būs vācu televīzijas personība Petra Gūte un latviešu komponists, muzikologs un LTV "Kultūras ziņu" vadītājs Edgars Raginskis. Koncerta sākums plkst. 13.30 LTV1.

 

 

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!