Aktualitātes
17.06.2020

No līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem kultūras nozarei piešķir 9,7 miljonus eiro

Komentē
0

Valdība otrdien, 16. jūnijā, lēma no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem šogad piešķirt 9,7 miljonus eiro kultūras un pasākumu nozares iestādēm, uzņēmējiem, radošajām personām un nevalstiskajām organizācijām, informē Kultūras ministrijā (KM).

Kā skaidro ministrija, finansējuma mērķis ir sniegt atbalstu Covid-19 izraisītās ārkārtējās situācijas radīto negatīvo seku mazināšanai, veicināt jaunradi un ekonomisko aktivitāti, kā arī kultūras nozares ilgtspēju un izaugsmi.

No atvēlētajiem 9 757 000 eiro Valsts kultūrkapitāla fondam (VKKF) piešķirts finansējums 4 765 000 eiro apmērā, kuru konkursa kārtībā ieguldīs kultūra piedāvājuma veidošanā un institūciju ilgtspējas nodrošināšanā. Savukārt Nacionālajam kino centram jaunu Latvijas filmu veidošanai piešķirti 2 000 000 eiro, bet valsts un nevalstiskajām kultūras organizācijām – 2 992 000 eiro kultūras piedāvājuma īstenošanai.

Valdības apstiprinātajā rīcības plānā, lai mazinātu Covid-19 krīzes radīto negatīvo seku ietekmi uz kultūras nozari un veicinātu jaunradi, paredzēts īstenot sešas jaunas VKKF mērķprogrammas, radot atbalsta mehānismu kultūras piedāvājumam digitālajā vidē, jaunu mākslas darbu un kultūras projektu radīšanai, kultūras nozares dokumentēšanai.

Atbalsts arī paredzēts Covid-19 ietekmēto kultūras institūciju ilgtspējai, Dziesmu un deju svētku kustības amatiermākslas kolektīvu materiāli tehniskās bāzes uzlabošanai un muzeju nozares pakalpojumu attīstībai.

Nacionālais kino centrs saņems finansējumu 15 filmu projektu papildus izmaksu, tajā skaitā filmu ražošanas vides uzlabojumu nodrošinājuma, segšanai, divu mazbudžeta filmu projektu izstrādei, kā arī divu daudzsēriju filmu 14 sēriju apjomā izveidei.

Vienlaikus paredzēts papildināt Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājumus, iegādājoties muzeja kolekcijai 110 mākslas darbus, ko radījuši Latvijas mākslinieki pēdējo 30 gadu laikā. Latvijas Laikmetīgās mākslas centram tiks piešķirts finansējums desmit vizuāli telpiskās mākslas darbu izveidei pilsētvidē. Lai atbalstītu krīzes skartos profesionālos mūzikas kolektīvus, Latvijas Mūzikas informācijas centrs pasūtīs un izdos simfoniskās un kamermūzikas ierakstus.

Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB) īstenos grāmatu iepirkuma programmu publiskajām bibliotēkām, iegādājoties 150 nosaukumu grāmatas vidēji 181 eksemplārā, kā arī izstrādās 180 jaunus enciklopēdijas šķirkļus un papildinās saturu ar 250 Latvijas autoru ilustrācijām, tādējādi atbalstot arī krīzes skartos Latvijas autorus un māksliniekus.

Tāpat KM norāda, ka Latvijas Rakstnieku savienība īstenos iespēju sešiem autoriem pusgadu uzturēties un strādāt rezidenču centrā, kā arī īstenot profesionālās kapacitātes seminārus, meistarklases jaunajiem literātiem un uzsākt Baltijas Asamblejas literatūras balvu ieguvušo literāro darbu tulkojumu sērijas izdošanu.

Plānoti arī kultūras nozares profesionāļu pilnveides pasākumi, jaundarbu un aranžējumu pasūtījums Dziesmu un deju svētku repertuāra paplašināšanai un palīgmateriāli tā apgūšanai, kā arī svētku ekspozīcijas audiovizuālo materiālu izveide.

Nacionālajai kultūras mantojuma pārvaldei paredzēts sniegt atbalstu gan sakrālā mantojuma pieminekļu programmas, gan pieminekļu restaurācijas un atjaunošanas programmas, kā arī ievērojamu kultūras darbinieku kapavietu sakopšanas iniciatīvas projektiem. Tādējādi plānots īstenot 45 pieminekļu un sakrālās pieminekļu programmas projektus, kā arī 25 piemiņas vietu sakopšanas projektus, informē ministrija.

Vienlaikus ieguldījumi arī paredzēti Latvijas Nacionālā arhīva datortehnikas veiktspējas uzlabošanā un KM padotībā esošo profesionālās vidējās izglītības iestāžu materiāltehniskās bāzes uzlabošanā un infrastruktūras sakārtošanā.

Savukārt 2021. gadā gadā kultūras nozares atbalsta programmai un jaunradei plānots finansējums 630 000 eiro apmērā, tajā skaitā VKKF 430 000 eiro, bet valsts un nevalstiskajām kultūras organizācijām – 200 000 eiro kultūras piedāvājuma īstenošanai, par kuru KM saskaņā ar 2. jūnija valdības sēdē lemto iesniegs prioritārā pasākuma pieprasījumu.

Jau ziņots, ka pasākumiem Covid-19 izraisītās krīzes pārvarēšanai un ekonomikas atlabšanai investīcijām kultūrā tika lemts piešķirt 32 miljonus eiro: 10,6 miljonus eiro Covid-19 radīto seku mazināšanai valsts kultūras iestādēs, 10,4 miljonus eiro modernizācijas pasākumiem kultūras nozarē, kā arī 11 miljonus eiro kultūras infrastruktūrai.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!