Aktualitātes
30.07.2020

No augusta Andrejsalā notiks RIBOCA2 galvenā izstāde

Komentē
0

Otrā Rīgas Starptautiskā laikmetīgās mākslas biennāle (RIBOCA2) ar nosaukumu "viss reizē zied" no 20. augusta uzņems apmeklētājus Andrejsalā, aicinot iepazīt 65 individuālu dalībnieku un 9 kolektīvu realizētos mākslas projektus 200 tūkstošu kvadrātmetru plašajā Rīgas industriālās ostas teritorijā.

Izstādes darbus varēs atklāt pastaigas laikā. Ienākot biennāles teritorijā, apmeklētāju skatam pavērsies Hannas Lipardas reklāmas plakātu dzejas cikls, milzīgās teritorijas pirmajā angārā atradīsies Ugo Rondinones monumentālā varavīksnes skulptūra "dzīves laiks", kas darbosies kā izstādes prologs un ļaus paraudzīties uz cilvēku priekšstatiem par laiku un eksistenci, bet tālāk sliesies drupas, kas atceļojušas no dažādām Rīgas vietām un ik dienu tiks transformētas Bridžitas Polkas akmeņu balansēšanas praksē.

Savukārt pie krastmalas būs skatāma instalācija, kurā autori Lina Lapelīte un arhitekts Mants Petraitis atdzīvinājuši viduslaiku Rīgas tirgotāju piekopto kokmateriālu pārvadāšanas praksi jeb baļķu pludināšanu, kad vīri balansēja uz upes ūdeņu nestajiem baļķiem. Performatīvais vitalitātes un dziņas atainojums pievēršas pārdomām par attiecībām starp cilvēkiem, dabas bagātībām un upes spēku.

Lielākā daļa darbu būs aplūkojami bijušajā ostas ēkā, kas ir biennāles centrālā norises vieta un vienuviet atklāj 36 mākslas darbus. Divi no tiem ir Valda Celma realizētie projekti, kas sākotnēji radušies 20. gs. 70. gados – lielformāta kinētiskās skulptūras, kuru mērķis ir aktivizēt ārpus cilvēka uztveres eksistējošās kosmiskās kustības un enerģijas. Savukārt Pāvela Althamera instalācija, kas sākotnēji bija iecerēta kā kolektīva zīmēšanas sesija izstādes atklāšanas vakarā, pārvērtusies plašā, tukšā telpā, ko izstādes laikā piepildīs elektroniski iesūtīti zīmējumi no Latvijas un citām valstīm.

Tas nav vienīgais darbs, kura tapšanā iesaistīta sabiedrība. Daina Taimiņa sarežģītu matemātikas teoriju skaidro, izmantojot tamborēšanu. Biennālē skatāmais darbs tapis vairāku mēnešu garumā un to veido vairāk nekā 600 tamborējumi no Latvijas un visas pasaules. Turpretim mākslinieka Augusta Serapina sākotnējā iecere bija uzcelt Rīgas ielās simtiem sniegavīru kā veltījumu mākslinieciskai sadarbībai starp cilvēka iztēli un planētas resursiem. Šī gada rekordsilto laikapstākļu dēļ sniega nebija nemaz, tāpēc sadarbībā ar vietējiem iedzīvotājiem Serapins ir atradis veidu, kā uzcelt sniegavīrus no zemes, aicinot iztēloties, kādi rituāli aizstās šo tradīciju laikā, kad sniegs kļūst par aizvien retāku parādību. Savukārt fiziski iztrūkstošo Margaritas Imo skulptūru, kas attēlo ūdenī iegrimuša mirstoša vaļa ķermeņa daļas un veidota, iedvesmojoties no latviešu folkloras, pārstāv tās apraksts.

Trīs nedēļu garumā izstādi papildinās performances (Bridžita Polka, Dominika Olšovija, IevaKrish, Bendiks Jiske, Nina Beijere un Dora Budora), mākslinieku lekcijas (Lina Lapelīte, Margarita Imo, Valdis Celms, Olivers Bīrs, Tomass Saraseno, Emanuele Koča, Jānuss Samma sarunā ar Uku Lemperu un Inetu Lipši) un biennāles tiešsaistes cikla lekciju turpinājums ar Džeka Halberstāma, Eiverijas Gordones un Vensjānas Deprē piedalīšanos, kā arī mākslas mediatoru vadītas ekskursijas.

Savukārt 23. augustā paredzēta RIBOCA2 ģimeņu svētdiena, kas dos iespēju iesaistīties aizraujošās nodarbībās un darbnīcās visas dienas garumā.

Biļetes iespējams iegādāties "Biļešu servisa" tirdzniecības tīklā visu izstādes norises laiku līdz 13. septembrim. Biļešu cena pieaugušajiem – 6 eiro, bet skolēniem, studentiem un senioriem – 3 eiro.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!