Aktualitātes
14.05.2008

N.Kozlovs un I.Skulte seminārā par pašdisciplīnu, diskursu un varu

Komentē
0

Sabiedriskās politikas centrs Providus 20.maijā aicina sociālo un humanitāro zinātņu studentus un pētniekus uz semināru cikla Atslēgvārdi semināru par tēmu Pašdisciplīna, diskurss un vara, kurā ar referātiem uzstāsies Normunds Kozlovs un Ilva Skulte no Rīgas Stradiņa universitātes.

Cilvēku izvēle mūsdienu sabiedrībā nav brīva no institūciju, tai skaitā valsts, kontroles – arī tad, kad mums liekas, ka mēs paši izdarām brīvu izvēli. Fuko definētā disciplinārā (valsts) vara sankcionē un priekšraksta normālo un devianto uzvedību. Savukārt mūsdienu filosofi Hardts un Negri situāciju apraksta tā, ka kontrolmehānismi kļūst „demokrātiskāki“, bet vara – realizēta ar mašīnu palīdzību. Notiek virzība uz autonomu atsvešinātību no dzīves sajūtas un vēlmes pēc kreativitātes.

Savukārt, valoda ir viens no instrumentiem, ar kura palīdzību tiek konstituētas subjekta un objekta attiecības, tātad arī apspiesta subjektivitāte un objektivizēta lietu sistēma. Diskurss kā valodas lietojums noteiktā sociokulturālajā kontekstā un situācijā izmanto šo instrumentu, lai iedibinātu noteiktus priekšstatus par realitāti kā „patiesus“ un „absolūtus“. Īpaši sociāli organizētā vidē diskurss iegūst vairāk vai mazāk strikti formalizētu raksturu. Varētu izvirzīt hipotēzi – jo augstāka diskursa formalizācijas pakāpe, jo mazāka iespēja, ka ieguvējas būs visas komunikācijā iesaistītās puses.

RSU Komunikācijas studiju katedras lektors  Normunds Kozlovs runās par pašdisciplīnas un varas problemātiku mūsdienu sabiedrībā, savukārt filoloģe, RSU Komunikācijas studiju katedras asociēta profesore Ilva Skulte runās par institucionālo diskursu kā nulles summas spēli. Referātiem sekos diskusija.

Seminārs notiks otrdien,  20. maijā, pulksten 17, Providus telpās Alberta ielā 13, 6. stāvā.

Semināru vadīs politologs, LU pasniedzējs Ivars Ijabs un Sabiedriskās politikas centra Providus pētniece Marija Golubeva.

Dalībai seminārā var pieteikties pa e-pastu  [email protected] un pa tālruni 2927 59 60.

Semināru ciklu atbalsta Atvērtās sabiedrības institūta International Policy Fellowship programma.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!