JFL un ¼ Satori portāls
22.04.2008

Nils Sakss: Nopietnie nolūki

Komentē
0

Nils Sakss. Nopietnie nolūki
Redaktors: Reinis Tukišs
Mākslinieks: Dagnis Skurbe
Literārā konsultante: Ingmāra Balode
Korektors: Sandis Kancāns
ISBN: 978-9984-9966-3


Nila Saksa (īstajā uzvārdā Konstantinova) debijas stāstu krājumā „Nopietnie nolūki” apkopoti astoņi dažādos periodos sacerēti stāsti. Grāmata piesaista uzmanību gan ar neordināro vizuālo koncepciju (mākslinieks Dagnis Skurbe), gan ar saturu, kas varētu izrādīties spilgtas emocijas raisošs.

„Izjūtu amplitūda, ko dažādos lasītājos raisa šie stāsti, ir apbrīnojami plaša: sākot ar nepieciešamību histēriski smieties, beidzot vieglu neērtības sajūtu un vēlmi nosodīt. Tomēr tas viss ir nieki, salīdzinot ar šausminošo apjautu, ka Nila stāstos aprakstītā pasaule varētu arī nebūt izdomāta,” apgalvo grāmatas redaktors Reinis Tukišs.

Savukārt Ingmāra Balode, grāmatas literārā konsultante, to raksturo šādi: „No Nila Saksa prozas nav izejas. Ieeja ir visiem ārēji pieejama un šķietami brīva informācijas telpa, ko visbiežāk izvēlamies aizcirst ciet acu priekšā, nerunājot par iešanu iekšā.
Autors izvēlējies (precīzāk gan šķiet teikt: pielietojis) šādu tehniku: likt lietā stāstītāja talantu, lai runātu galvenokārt par nožēlojamiem, (ne)tālu nākotnē vai konstruētā tagadnē dzīvojošiem cilvēkiem, ir visai drosmīgs solis, īpaši tādēļ, ka vienubrīd top acīmredzams: lasītājs un tiklab – rakstītājs – arī var nonākt kādā no sižetiem.”

Nils Sakss (1983) mācījies spēlēt amerikāņu futbolu Amerikā, kinorežiju – Francijā, teātra mākslu – Pēterburgā. Strādājis par pludmales glābēju Dubaijā, par sanitāru – Gaiļezerā, bijis laikraksta ‘Diena’ žurnālists, bērnu sporta treneris Anglijā. Šobrīd strādā laikraksta ‘Dienas Bizness’ pielikuma žurnālā ‘Numurs’.

Vairāk par autoru iespējams lasīt šeit:

/autors/233/Nils_Sakss

Grāmatā apkopoti sekojoši stāsti:

Sieviete nopietniem nolūkiem
Vīrietis, kurš mīlēja ar vēderu
Izlaist kuci paskrieties
Mātes nasta
Dance Macabre
Zirnekliene pin savus tīklus klusi un nemanāmi
Tuksnesis
Mūžības aizskartais

 

Resursi portālā ¼ Satori:

Nils Sakss: Mūžības aizskartais (stāsts)
Nils Sakss: Saruna par feminismu
Nils Sakss: Kā nodrošināt savam bērnam veiksmīga rakstnieka karjeru
Nils Sakss: Vai sieviete ir tā vērta? (audio versija)
Nils Sakss: Dragreiss (reportāža no notikuma vietas)
Nils Sakss: Nepiepildītā mīlestības mēģene XXX (stāsts)
Nils Sakss: Ražas svētki (stāsts)
Nils Sakss: Karmas reiss: Venēcija-Nīderlande ar pārsēšanos Rīgā (stāsts)
Nils Sakss: Kā pareizi gulēt pie (no)slīpēta ķīniešu kino

 

No recenzijām presē:

Šī ir talantīga autora intriģējošu, aizraujošu, uzbudinošu, tracinošu, stūrī dzenošu, šerminošu, naivu, kaitinošu, komisku, gudru un triju pat brīnišķīgu stāstu (Tuksnesis, Sieviete nopietniem nolūkiem, Zirnekliene pin savus tīklus klusi un nemanāmi) grāmata, kas "lasās" kā negudra. [..] Nila Saksa stāstu vienkop debija grāmatā, manuprāt, ir šī gada atklājums latviešu literatūrā!

Normunds Naumanis, Kultūras Diena

 

Nils Sakss [..] prot ne tikai taranēt mietpilsonisko un savās morāli ētiskajās definīcijās iepinušos lasītāju ar hardcore elementiem, bet arī rakstīt. Turklāt darīt to pavisam gaumīgi un eleganti.

Austra Gaigala, Latvijas Avīze

 

Astoņi stāsti, kas veido krājumu Nopietnie nolūki, ir riebīgi.

Pēteris Bankovskis, ¼ Satori

 

Nezinu, no kādiem zemapziņas dziļumiem tas puisis velk savus stāstus ārā, bet dara viņš to talantīgi. Skaudri un nopietni.

Vija Beinerte, Mājas Viesis

 

Katru reizi autora identificēšanās ar stāsta varoni ir gluži vai fiziski taustāma, un tas padara vēstījumu gandrīz ķirurģiski nesaudzīgu. It kā mums būtu darīšana ar absolūti precīzu savu personisko vājību, slēpto vēlmju, riebeklīgo domu, nepiepildīto sapņu, nebeidzamo ciešanu, stulba naida, mīlestības ilgu un juteklisko fantāziju aprakstu.

Daina Dzene, ¼ Satori

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!