neo
pirms 6 gadiem
Komunisms bija pie reizes krievu nacionālisma izpausme, tā ka par krievu laikiem tos saukt ir visai adekvāti/

kuģis
pirms 6 gadiem
Tādēļ, atgriežoties pie Šnores kunga - protams, ka ņemot vērā vēsturiskos apstākļus (no kuriem neizbēgt!) un šodienas situāciju (krievu pasaules ekspansiju, mediju karu, kiberuzbrukumus, mācības gar robežām, Krimu, Ukrainu, Gruziju, 9. maiju, krievu ETNOSA vienprātīgo sajūsmu par savu lielāko tautas bendi un vergturi, Staļinu), ir visas tiesības piesaukt krievu utis. Taisnību sakot, mūsu kūtrā, visas pārestības pacietoša tauta un tās publiskie intelektuāļi kopš Atmodas ir pārāk maz runājuši un domājuši par utīm mūsu kažokā, mēs esam bijuši pat ļoti pieklājīgi, iejūtīgi un klusu cietoši, šādi piesedzot un nevēloties tikt galā ar totalitāra okupācijas režīma sekām. Pie mums pēdējais lielais karš beidzās tikai 1990//1991. gadā, ar šī kara sekām un nenormālo situāciju (un visi kari pastāv kā un rada nenormālas situācijas) mēs noņemamies vēl šobaltdien, un vēl joprojām, acīmredzot, vai nu pieklājības, vai nu gļēvulības, vai klusas piekrišanas, vai salauztas gribas, vai valstsgribas deficīta dēļ, baidāmies saukt lietas īstajos vārdos (čekas maisu slēpšana un utu saucēju politkorektās denunciācijas kā daļa no simptomiem). Daļa latviešu zināja, ka nespēs sadzīvot ar okupantiem, tādēļ pameta mājas un devās pāri jūrām un visiem stāstīja par mūsu tautas un zemes lielo nelaimi. Pārējā daļa tautas, šķiet, joprojām ir gatavi sadzīvot ar okupantiem un nenormālo situāciju. Iecietība, vai zinies.

Guntis Kārkliņš
pirms 6 gadiem
Tā tas ir. BET!!!! ainas pilnībai nedrīkst visu novelt uz svešām varām. Arī mūsu acī ir baļķis, kamēr no tā netiksim vaļā, kamēr netiksim vaļā no vēsturiskiem mītiem un neatzīsim arī savulaik tautas vadoņu taktiskās kļūdas, ceļš uz priekšu nebūs iespējams. Pirmām kārtām jāatzīst ļoti plašā tautas kolaborācija padomju laikos, oktobrēni, pionieri, komjaunieši bijām praktiski visi, komunistu jau mazāk, īsts komunists tikai viens tas pats atsēdējis. Kamēr netiks veikts rūpīgs lustrācijas darbs, mēs nevaram un nevarēsim aizvērt pagātnes lapaspuses, lai dotos uz priekšu. Un tautieši ārzemēs arī nav bez vainas, viņi tā vietā lai teiktu ka rietumiem Baltijas brīvība neinteresē, uzturēja veltas cerības mežabrāļos. Vai tas bija tautas interesēs? Nedomāju, tas bija jauno mītnes zemju izlūkdienestu interesēs.

kuģis
pirms 6 gadiem
Atgriežoties pie tēmas par krieviem-komunistiem, tā vēsture ir senāka. Jau pie jaunlatviešiem iezīmējas līnija, ka jādraudzējas ar krieviem, jā, reizēm pat labāk runāt un rakstīt krieviski un pārkrievoties, nekā turpināt vergot zem vāciem un vācu paražām. Nav šaubu, ka šādi Baltijas guberņās cara patvaldība mērķtiecīgi īstenoja impērisko skaldi un valdi, lai mazinātu vācu dižcilšu ietekmi reģionā. Šī līnija turpinās pie Jaunās strāvas un vēlākajiem Socdemokrātiem, kuriem arī nereti ir izteikts slavofīlisms un pēc revolūcijas skats uz krieviem kā progresīvo, sociāli taisnīgo tautu. Tāpēc jau pēc revolūcijas un pilsoņu kara daudzi latvieši paliek Padomju Krievijā - daudz dedzīgāki komunisti un rusofīli par pašiem krieviem (līdz, protams, pēc tā paša etniskā principa no viņiem atbrīvojas Staļins). Krievkomunistiskā strāva socdemokrātu un pat strādniecības aprindās turpina dzīvot visu parlamentārisma laiku, pieaugot spēkā tieši Ulmaņlaikos, kad sociķi gaida pestīšanu un šķiru cīņas intensifikāciju no austrumiem. Kulminācija, protams, ir 40/41. gads - neviens, piemēram, nerunā par to, ka sociķu līderis Bruno Kalniņš jaunajā okupācijas režīmā pat ieņem atbildīgu amatu.

kuģis
pirms 6 gadiem
Jā - tas, ka, piemēram, Knutu Skujenieku par neko izsūta uz kaut kādu bedri darba nometnē, kamēr citi tautieši vienlaikus braši sadarbojas ar jauno varu, tie paši rakstnieki pieņem okupācijas varas dzīvokļus un iet sarīkojumos, tas viennozīmīgi ir milzīgs skandāls. Skandāls jau vien ar to, ka visi ar to sadzīvo, un izliekas, ka nekas nav, un šodien - ka nekas tāds nav bijis.

kuģis
pirms 6 gadiem
Gluži dabiski, ka latvieši dažādus vēsturiskos koloniālvaras laikus saista ar noteiktiem etnonīmiem - poļu laiki, zviedru laiki, vācu laiki, krievu laiki (reizēm cara laiki). Krievu laiki turklāt sevišķi ieilgstoši. Latviski runājošajiem, piemēram, Kolkā, ir gluži vienalga, kādu izsmalcinātu ideoloģiju un sociālpolitisko sistēmu pārstāv okupētājvara un iekarotāji - sevišķi pēc 22 neatkarīgā valstī pavadītiem gadiem - jo jebkurš latviski runājošais un sevi par latvieti saucošais redzēja, ka iekarotāji, deportētāji, varas orgāni runā krieviski un nāk no austrumiem, virziens, par spīti ideoloģijām, tas pats, jau sākot 18. gs. sākuma, īstenībā, līdz ar 16. gs. un Jāni Briesmīgo. Tauta nav tik muļķa, lai nemanītu, ka latviski runājošos izsūta un nošauj, savukārt vietā arvien lielākā skaitā nāk krieviski runājošie. 19. gs. to sauca par rusifikāciju, dīvaini, ka Radzobe to nepamana, šo jau labi iestrādāto vēsturisko trejektoriju, kādēļ kolektīvajā atmiņā periods pamatoti tiek dēvēts par KRIEVU laiku. Jo, piedodiet, groziet sau multikulti kā gribiet, Radzobes kundze, bet Latvija ir vienīgā vieta visā pasaulē, kur latviešiem būt - latviski runājot, skatoties latvisku televīziju, klausoties latvisku radio un dziesmu svētkus. Ne krievus, ne vācus, ne žīdus, ne, pasarg Dievs, vecticībniekus, ne tatārus, ne čigānus savulaik neinteresēja tāds iespējamais veidojums kā "Latvijas valsts" - tas interesēja tikai latviešus, un latvieši sava valstiskuma 100 gadu vēsturē ir bijuši pat ļoti pretīmnākoši dažādajām tautām, kas dažādos laikos kā ciemiņi un viesi te nometinājušies. To gan nevarētu un nedrīkstētu teikt par totalitāras okupējošās varas genicīdālo koloniālpolitiku un tās radītajiem viesiem - tikai no 60to gadu vidus līdz 1990. gadam (tātad nieka 25-30 gadi) intensīvas rusifikācijas un latviskuma apzinātas, politiskas mērdēšanas, ko Radzobes kundze neizskaidrojamu apsvērumu (pārprastas līdzcietības dēļ) gatava leģitimizēt. Jūs nedrīkstat ignorēt, ka šī 30 gadu garumā apzināti politiski agresīvi organizētā Latvijas teritorijas kulturālā bagātināšana ar visiem un ciemiņiem ir kas vairāk kā tikai nejaušs vēsturisks pārprpatums. Nē, tā ir daļa no procesa, kas aizsācies līdz ar Ivanu Trešo, patiesi, varbūt tas ir process, kas ilgst jau 1500 gadus, slāviem pamazam izspiežot un nīcinot baltus. Tāpēc arī "krievu laiki". Tauta ir gudrāka nekā var šķist. Šķietamas empātijas un inkluzivitātes dēļ dzēst vēsturi un attaisnot totalitāra okupācijas režīma genocidālās sekas ir vairāk nekā neētiski, tas jūsu empātiju un līdzjūtību nostāda zem treknas jautājuma zīmes. Var mēģināt tēlot Jēzu, bet tad vismaz ir jābūt godīgam un taisnīgam. Patiesība ir godīga un taisnīga un ētiska. Jēzus pirms liel
ās inkluzivitātes tomēr vienmēr vispirms teica: "atgriezies no grēkiem, un tev tas piedots". Neizskatās, ka austrumu kaimiņi drīzumā būt gatavi mainīt savas sirdsapziņas vēsmas. Vācieši
šo kausu ir smēluši bagātīgi, pat tik daudz, ka vairs nespēj padomāt par savu zemi. Krievi, principā, būtu pelnījuši divtik.

Guntis Kārkliņš
pirms 6 gadiem
Šeit ir viens lakmusa papīrs, neskatoties uz visām latviešu skolām un bla bla bla, tie kas uz Šnores teikto apvainojas un attiecina uz sevi nav integrējušies un tāpēc nelojāli. Vis. Tas atiecas arī uz dziedātājiem un deputātiem kas apvainojas, ka uz viņiem lūr.

Alma Ilga Eglīte
pirms 6 gadiem
Tas, ka padomju laikus dēvē par krievu laikiem, pēc mana ieskata ir pavisam kļūdaini. Tie faktiski bija komunistu laiki. Mana vecāmāte tā to arī dēvēja, jo lauku apkārtnē dzīvoja arī citu tautību cilvēki. Viņai bija tikai 6 klašu izglītība, bet daudz vairāk inteliģences nekā tagad augstskolu beigušajiem. Tagad latviskuma jēdziens skan tikpat brutāli kā komunistisks aizgājušos laikos... Visskumjākais, ka tā dēvētie Latvijas patrioti tikai vārdos sludina dzimtenes mīlestību, bet, nokļuvuši pie varas, rīkojas pavisam nepatriotiski... Arī šis jēdziens tā nobružājies, ka negribas klausīties. Aizvainojoši runāt ne tikai par tautībām, bet par visiem skolotājiem, ārstiem. juristiem utt., kļuvusi tā kā par normu... Skumji...
 ATGRIEZTIES UZ RAKSTU

PĒC TĒMAS SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!