Berlīnē. Foto: Anna Andersone
 
Redakcijas sleja
21.06.2019

Nekas nav beidzies

Komentē
1

Aizpagājušajā nedēļas nogalē kopā ar kolēģiem devāmies uz Berlīni, lai strādātu pie pilsētai veltītās "Satori" vasaras avīzes, kas iznāks augustā. Šajā braucienā, kā arī pirms un pēc tam tikos ar vairākiem radošiem un inteliģentiem latviešiem, kas izvēlējušies Berlīnē dzīvot – nesen, uz īsāku brīdi vai jau gadiem un pastāvīgi.

Gan svaigi uzceltajā tipveida viesnīcā pie mūra, kur apmetāmies, gan kafejnīcās un parkos atkal un atkal mūsu sarunās tika pieminēta brīvība. Berlīnē to var just pat gaisā – jau izkāpjot no lidmašīnas. Tas, kā šis vārds sarunās tika pieminēts, man lika domāt, ka viņiem šī "brīvība" nav tikai no visiem zināmās Berlīnes leģendas aizgūts, abstrakts un visdažādākajos kontekstos piesaukts atslēgvārds, kas apzīmē radošo visatļautību, metropoles sniegto anonimitāti vai bezgalīgas izvēles iespējas. Tā ir brīvība būt daļai no sabiedrības, tikt pieņemtam, uzklausītam un atbalstītam, brīvība aizstavēt savas vērtības (ja drīkst izmantot šo Latvijā daudz un savādos kontekstos piesaukto vārdu), nejūtoties kā frīkam. Nejūtoties nepareizam. Arī es Berlīnē sajutu šo brīvību, un tā nāca tieši no maniem sirsnīgajiem un ar dzīvi apmierinātajiem sarunu biedriem.

Šādu iespaidu arvien pacilāta, vakar, 20. jūnijā, uzklausīju ziņu, ka Saeimas vairākums noraidījis Dzīvesbiedru likumprojektu. Tas gan nepārsteidza ne mani, ne citus, kas seko šīs iniciatīvas liktenim, – vairums mediju aptaujāto deputātu jau iepriekš bija apstiprinājuši, ka balsos pret, vai arī to varēja nojaust no viņu izvairīgajām atbildēm. Dzīvesbiedru likuma stāšanās spēkā tieši manu privāto dzīvi pašreiz neietekmētu, taču vienalga jūtu personīgu aizvainojumu un dziļu vilšanos. Kārtējā neveiksme un to pavadošā, neiecietīgā retorika mani dziļi sadusmo un skumdina. Kāpēc? Jo vairākkārt esmu pārliecinājusies, ka mani ietekmē tas, cik aizsargāti, droši un optimistiski par nākotni jūtas apkārtējie. Un ne jau tikai ģimene, draugi vai kolēģi – arī tie daži pazīstamie un tūkstošiem nepazīstamo viendzimuma pāru, kuri nevar aizsargāt viens otru un savus bērnus, jo valsts acīs viņu ģimene nav īsta.

Tikmēr Berlīnē dzīvojošā Sandra, kura kopā ar domubiedriem no Austrālijas, Jaunzēlandes, Dienvidāfrikas, Londonas, Kanādas un citām valstīm māca cilvēkiem zero waste un ilgtspējīga dzīvesveida principus, man stāsta par berlīniešu solidaritāti, izpalīdzību un kopienu spēku; par to, cik mājīgi un droši viņa jūtas šajā sabiedrībā. Dana atzīst, ka pēc ierašanās Berlīnē izārstējusies no nediagnosticētas depresijas, un Anna min, ka Berlīnē pirmoreiz dzīvē jutusies iederīga. Savukārt Linards, kurš jau 10 gadus dzīvo ārpus Latvijas, šokā un neticībā iepletis acis, smejas, kad stāstu par nu jau, paldies dievam, vēsturisko ideju aizliegt nedzemdējušām sievietēm ziedot olšūnas. Skatoties viņā, pieķeru sevi pie domas – cik tomēr atsvaidzinoša un nomierinoša ir šī reakcija, kad, klausoties daudzo absurdo un neiecietīgo apvainojumu vilnī, kas ticis veltīts "olšūnu likuma" pretiniekiem, dzīvnieku aizstāvjiem un nu jau kārtējo reizi Dzīvesbiedru likuma iniciatoriem, atbalstītājiem un cilvēkiem, kuru aizsardzībai tas vispār paredzēts, reizēm sāku šaubīties pati par savu veselo saprātu.

Mums gan vēl tāls ceļš ejams, līdz varēsim apsēsties, atkorķēt aliņu un pasmieties par to visu, taču pat pēc vakardienas ziņām esmu optimistiska. Lai arī jēdzienu "brīvība" Latvijā joprojām ir ērtāk un drošāk izmantot, runājot par Cēsu kauju atceres simtgadi, nevis par dažādu ģimeņu tiesībām pastāvēt, nekas nav beidzies. Mēs "Satori" turpināsim runāt par Dzīvesbiedru likumu un palīdzēt tam īstenoties, jo brīvība – tās ir arī tiesības sanākt kopā un mainīt savu valsti.

Anna Andersone

Anna Andersone ir teātra kritiķe un interneta žurnāla "Satori" redaktore.

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!