Photo by Florian Pérennès on Unsplash
Komentē
16

Nebalso par tiem, kas sola uzcelt jaunu, pareizu un laimīgu valsti. Viņi melo.

Valsts nav apgāzies klucītis, ko iespējams uzcelt un atstāt tā stāvam uz mūžīgiem laikiem.

Valsts ir tas, ko tu un vēl daudzi citi dara katru dienu. Valsts ir notikums. Valsts ir iespēja.

Tev kāds solīja, ka vēlēšanas ir vienreizējs pirkums? Ka pietiek vienreiz pareizi nobalsot, un viss? Tu nobalsoji, neizdevās, un tagad vairs nevienam netici? Aizmirsti par to!

Vēlēšanas ir smags ikdienas darbs. Nesanāca? Mēģini vēlreiz! Garām? Sāc no jauna! Vēlēšanas ir process, nevis sabojāts biļetens.

Nebalso par tiem, kas sola pagriezt laiku atpakaļ – atgriezties Padomju Savienībā, Ulmaņlaiku Latvijā vai mežonīgā kapitālisma deviņdesmitajos.

Tas, ka tu šos laikus atceries kā laimes un prieka dienas, nenozīmē, ka tās ir iespējams atkārtot. Tas nozīmē tikai to, ka toreiz tu biji jauns un kaut kādu sarežģītu ķīmisku procesu iespaidā juties labāk.

Atkārtot laiku, valsti, iekārtu nav iespējams. Tie, kas to sola, melo.

Bet arī tad, ja tas viņiem izdotos, tu nebūtu laimīgs. Un laimīgi nebūtu tavi bērni un mazbērni, kuru jaunība ir iekritusi pavisam citā laikā un iekārtā. Un mazmazbērni, kuru jaunība vēl tikai priekšā.

Ja gribi restaurēt vēsturi ar nolūku justies labāk, lasi vecas grāmatas, skaties vecu kino un klausies jaunības dienu mūziku, galu galā, pamēģini kādu no tām modernajām hormonu terapijām – būs lētāk, un vismaz nesabojāsi dzīvi pārējiem.

Nebalso par tiem, kuri ir skaistāki, gudrāki, labāki vai godīgāki par citiem. Vēlēšanas nav skaistumkonkurss. Tu nepiešķir balvas tiem, kas tās nez par ko nopelnījuši.

Nebalso par savējiem.

Nebalso par svešiem.

Nebalso par latviešiem.

Nebalso par krieviem.

Nebalso par vīriešiem vai sievietēm.

Nebalso par baltiem vai melniem.

Tas viss nav svarīgi.

Tu neizvēlies cilvēkus, kas turpmāk valdīs pār tevi vai tev kalpos.

Tas ir, ja tu tā gribi, tad tā arī būs – ja tu balsosi par valdniekiem, viņi valdīs. Ja tu balsosi par kalpiem, neviens negribēs par tādu kļūt.

Nebalso arī par labāko aktieri, lielāko klaunu vai mazāko ļaunumu. Vēlēšanās tu realizē savu suverēno varu un lem par to, kā tu gribi dzīvot. Dzīvot kopā ar citiem.

Vēlēšanās tu esi valdnieks un tu esi tautas kalps.

Vēlēšanās tu balso par visu to, ko turpmākos četrus gadus lems un pieņems tevis izvēlētie simts pārstāvji.

Un tiešām nav svarīgi, kuri tie būs. Svarīgi, lai tev būtu tiesības viņus apsaukt, atsaukt, ieskatīties acīs, pārjautāt, kļūdīties, vilties vienos un nomainīt ar citiem. Svarīgi, lai tu ar viņiem turpinātu sarunāties. Svarīgi, lai tie, par kuriem tu balsosi šodien, neatņemtu tev tiesības balsot rīt. Balsot vēlreiz. Balsot citādāk.

Nebalso par tiem, kuriem nav ideju. Nebalso par tiem, kuri nepārstāv idejas. Nebalso par tiem, kuri nespēj aizstāvēt idejas.

Balso par idejām. Izvēlies idejas. Izvērtē idejas.

Balso par tām idejām, kas tevi un tavus bērnus, tavus draugus un tavus kaimiņus padarīs brīvākus.

Balso par solījumiem samazināt likumu skaitu, nevis pieņemt jaunus likumus.

Balso par likumiem, kas tukšos cietumus, nevis tos piepildīs.

Balso par likumiem, kas būs vienkārši un skaidri, nevis tādi, ko vieglāk apiet ar līkumu.

Ja nezini, par ko balsot, izvēlies to ideju, kurā tu redzi vairāk brīvības.

Nebalso par maizi. Balso par brīvību.

Nebalso par lielāku algu. Balso par brīvību tādu nopelnīt.

Balso par brīvību. Vienmēr balso par brīvību.

Visu pārējo tu vēl paspēsi iegūt – nopirkt, izgatavot, radīt, aizņemties, sarunāt vai izdomāt. Ja vien tu būsi pietiekami brīvs.

Brīvs cilvēks var visu. Pieraksti, tā ir definīcija – brīvs cilvēks var visu.

Un nesaki, ka tas nav iespējams. Nesaki, ka mūsdienu pasaulē nepieciešami likumi, normas, satiksmes noteikumi un aizliegumi, jo citādi cilvēki nosistu cits citu, uzbrauktu virsū, sastrīdētos un vispār nespētu dzīvot. Nesaki, ka partiju solījumos ir tik daudz skaista un vilinoša, bet brīvība ir kaut kas tāls un pašsaprotams.

Brīvība nekad nav pašsaprotama, tā ir jāapliecina, tā ir jāpārvērtē, tā ir jāpārbauda ik brīdi. Tests uz brīvību ir pavisam vienkāršs. Paņem jebkuru likumprojektu, jebkuru partijas solījumu un pajautā – vai tas padarīs mani brīvāku? Vai tas aizsargās manu brīvību? Vai tas aizliegs ierobežot manu brīvību?

Balso par brīvību pašam lemt – kur, ko un kad darīt, ko ēst un ar ko gulēt. Jā, smieklīgi, taču arī par to.

Balso par brīvību pašam lemt – ko lasīt, skatīties, pirkt un pārdot.

Balso par brīvību pašam lemt – kurp braukt, kur strādāt, cik pelnīt un kā tērēt.

Balso par brīvību pateikt, ko tu domā, – vienmēr un visur. Balso par tiesībām zināt, ka arī citi cienīs tavu brīvību klusēt.

Balso par brīvību runāt latviešu valodā. Balso par brīvību runāt krievu valodā. Balso par brīvību runāt angļu valodā. Balso par valodu, jo tā nozīmē domas brīvību un brīvību runāt ar citiem.

Nebalso par tiem, kas sola aizliegt kaut vienu valodu. Nebalso par tiem, kas sola uzspiest kaut vienu valodu. Nebalso par tiem, kas vēlas noteikt, kur, kā un kad tev būs runāt un domāt.

Un nesaki, ka tev nav, par ko balsot. Vēlēšanas nav veikals vai drēbju skapis, kurā viss apnicis un nav, ko vilkt mugurā. Vēlēšanas ir tavas brīvības izpausme.

Nepietiek ar esošām partijām? Visi blēži, visi zagļi? Izbeidz čīkstēt!

Dibini savu! Izdomā savu! Radi savu!

Tev ir tādas tiesības, tev ir tam pietiekami daudz laika. Šobrīd ir tieši četri gadi līdz nākamajām vēlēšanām, īstais brīdis sākt domāt par to, kā tu balsosi tad.

Bet neatsakies no tiesībām balsot.

Demokrātija prasa no cilvēka pastāvīgu treniņu.

Tev ir iedota bumba, un tā ir jāiemet grozā. Nesanāca? Vēlreiz!

Atkal garām? Met vēlreiz.

Bet neatsakies no šīs spēles.

Ja tu izlaidīsi bumbu no rokām, to paņems kāds cits. Pāris reižu neiznāksi spēles laukumā, un tev nospers ne tikai bumbu, bet arī grozu noskrūvēs un aiznesīs prom.

Kāpēc es to visu rakstu? Man ir savtīgi iemesli. Es skaidri apzinos, ka no tavas brīvības ir atkarīga arī manējā.

Es nevaru būt brīvs, dzīvojot nebrīvu cilvēku valstī.

Tu man esi vajadzīgs. Brīvs.

Ilmārs Šlāpins

Ilmārs Šlāpins ir latviešu publicists, filozofs, tulkotājs, dramaturgs, dzejnieks un pasaules mūzikas dīdžejs. Brīvajā laikā dara to pašu.

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
16

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!