Aktualitātes
24.02.2022

Nauris Puntulis aicina kultūras nozari un medijus atbalstīt Ukrainu

Komentē
0

Latvijas Kultūras ministrs Nauris Puntulis izplatījis publisku uzsaukumu kultūras nozarei un medijiem, aicinot ar nozarei pieejamajiem instrumentiem atbalstīt Ukrainu. Puntulis arī mudina māksliniekus paust solidaritāti ar Ukrainu un rūpīgi pārdomāt plānus uzstāties Krievijā.

"Šodien mēs esam citā pasaulē – tādā, kurā notiek neizprovocēta plaša mēroga Krievijas militārā agresija pret Ukrainu. Visa civilizētā pasaule alkst tikai vienu- atgriezties pie MIERA garantējot pilnīgu Ukrainas neatkarību un teritoriālo vienotību. Aicinu kultūras un mediju nozari ar mūsu pamatinstrumentiem atbalstīt Ukrainas tautu," teikts Puntuļa paziņojumā.

Aicinājumā uzskaitīti virkne veidu, kā kultūras nozarei un medijiem atbalstīt Ukrainu un paust nosodījumu Krievijai. Kultūras ministrs aicina:

  • NEPLP izvērtēt un sekmēt alternatīvu plaša spektra starptautisku notikumu atspoguļojošu televīzijas kanālu krievu un ukraiņu valodā iekļaušanu virszemes apraidē un visos kabeļtīklos Latvijā; savukārt, kabeļtelevīzijas pakalpojumu sniedzējus rast iespēju saviem klientiem nodrošināt to pārraidīšanu;
  • SEPLP plaši atspoguļot Ukrainas notikumus pasaules kontekstā;
  • Iedzīvotājus skatīties, klausīties un sekot uzticamiem un pārbaudītiem informācijas avotiem. Latvijas sabiedriskie mediji – Latvijas Televīzijas un Latvijas Radio kanāli – jau intensificē ziņu izlaidumus gan programmās latviešu, gan krievu valodā, plaši atspoguļojot militāro krīzi Ukrainā;
  • Kultūras organizācijas izvietot Ukrainas karogus un pēc iespējas izgaismot savas iestādes Ukrainas karoga krāsās;
  • māksliniekus, kas plānojuši doties uz Krieviju un veikt māksliniecisko darbību, izsvērt un pieņemt lēmumus, kas parāda citu tautu brīvību cienošu pilsonisko nostāju un soldarizējas ar starptautisko nostāju Ukrainas jautājumā. "Ar dziļu izpratni par radušos situāciju izturas valsts kultūras iestādes, kas jau ir apliecinājušas, ka atceļ visas ieplānotās aktivitātes Krievijā," norāda Puntulis;
  • atskaņot ukraiņu mūziku radiostacijās, koncertos un pasākumos.

Jau ziņots, ka agrā ceturtdienas rītā, plkst. 5.00, Krievija oficiāli iebrukusi Ukrainā – tās spēki šķērsojuši Ukrainas robežu gan no Baltkrievijas, gan okupētās Krimas, gan Krievijas puses. Ukrainā izsludināts kara stāvoklis, tiek ziņots par uzlidojumiem un pirmajiem bojāgājušajiem – gan militārpersonām, gan civiliedzīvotājiem.

Reaģējot uz iebrukumu, visas dienas garumā notiek piketi pie Krievijas vēstniecības Rīgā. "Satori" aicina žurnāla lasītājus atbalstīt Ukrainas iedzīvotājus un nosodīt uzbrukumu kopā ar mums piketā plkst. 17.00, savukārt tos, kuri vēlas pievienoties protestam ātrāk, mudinām darīt to jebkurā sev piemērotā laikā (vēstniecība darbu beidz plkst. 18.00). Lai varētu notikt piketi Ukrainas atbalstam, Ministru kabinets arī mainījis pulcēšanās ierobežojumus, pieļaujot sapulcēs, gājienos un piketos pulcēties līdz 3000 personām, kā arī valsts un pašvaldības institūcijām rīkot publiskus pasākums.

Vienlaikus portāls "Ziedot.lv" sācis līdzekļu vākšanu Ukrainas atbalstam un dažu stundu laikā tajā saziedoti jau vairāk nekā 150 000 eiro. Kā skaidro ziedojumu vācēji, visi iegūtie līdzekļi tiks izmantoti sadarbībā ar Ukrainas atbalsta organizācijām tur, kur būs visnepieciešamākie. Ziedot iespējams šeit.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!