Aktualitātes
10.05.2022

Nacionālajā bibliotēkā notiks Valentīnai Freimanei veltīti kinolektoriji

Komentē
0

Papildinot Latvijas Nacionālās bibliotēkas 4. stāvā apskatāmo izstādi "Gadsimta lieciniece. Satikšanās ar Valentīnu Freimani", bibliotēkas Ziedoņa zālē būs skatāmi četri kinolektoriji. Katru no seansiem ievadīs Valentīnas Freimanes 2011. gada mākslas festivālā "Cēsis" stāstījums par attiecīgo filmu.

Pirmajā lektorijā, kas notiks 11. maijā plkst. 18.00, skatītājiem tiks piedāvāta Marsela Karnē 1946. gada filma "Paradīzes bērni". Filma seko aktrisei Garansai, kura pievērš dažādu viņai apkārt esošo vīriešu uzmanību, tostarp mīmu Batistu un aktieri Frederiku. Lai gan Garansai un Batistam ir nenoliedzama saikne, viņu attiecības mainās, sākumā atraujot vienu no otra, bet vēlāk savedot atkal kopā, pat ja viņi veido citas attiecības un dzīvo savu dzīvi.

Kinolektoriju 15. jūnijā plkst. 18.00 turpinās filma "Atalanta" (1934, Žans Vigo). Pēc vētrainas aplidošanas mazpilsēta meitene Džuljeta un kuģa kapteini Žans apprecas un pārvācas dzīvot uz kuģa "Atalanta", kas kuģo pa Sēnu. Laika gaitā Žans novēro, ka Džuljeta flirtē ar viņa kuģa apkalpi un sāk uztraukties, ka laulība ar Džuljetu nebija labākā ideja.

19. jūlijā plkst. 18.00 kinolektorija ietvaros būs skatāma filma "Orfejs" (1950, Žans Kokto), kuras galvenais varonis seko savai mirušajai sievai uz pazemi, kur iemīlas Nāvē.

Kinolektoriju 3. augustā plkst. 18.00 noslēgs filma "Ilo Kunga brīvdienas" (1953, Žaks Tatī) – Ilo kungs dodas atvaļinājumā uz piekrastes viesnīcu, tomēr nelaimes viņam seko uz katra soļa.

Izstāde "Gadsimta lieciniece. Satikšanās ar Valentīnu Freimani" LNB 4. stāvā iepazīstina ar Valentīnas Freimanes dzīvesstāstu, kas atklāsies caur šīs nozīmīgās personības pašas pierakstītajām pārdomām, kā arī bagātīgu priekšmetu un dokumentu kolekciju no V. Freimanes personīgā arhīva, LNB krājuma, Dailes teātra, Latvijas Valsts Kinofotofonodokumentu arhīva, kā arī citiem (personīgajiem) arhīviem. Izstādē būs aplūkojami arī priekšmeti no V. Freimanes dzīves posmiem Rīgā un Berlīnē. Izstāde apmeklētājiem dos iespēju novērtēt 20. gadsimta pieredzi caur personīgu dzīvesstāstu, ļaujot reflektēt par to, cik nozīmīga ir cilvēka griba mainīt apkārtējo pasauli un apstākļus. Izstāde apskatāma līdz 3. septembrim. Ieeja bez maksas

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!