Foto no izrādes "Voiceks"
 
Aktualitātes
23.08.2017

Nacionālais teātris: "Serebreņņikova arests ir izrēķināšanās"

Komentē
1

Šorīt Sanktpēterburgā Krievijas Izmeklēšanas komiteja aizturēja pazīstamo režisoru un Maskavas "Gogoļa centra" direktoru Kirilu Serebreņņikovu, kurš tiek turēts aizdomās par liela mēroga naudas līdzekļu piesavināšanos. Tomēr daudzi uzskata, ka šī ir valstiska līmeņa izrēķināšanās ar provokatīvo režisoru, kurš zināms arī kā pašreizējās Krievijas situācijas kritiķis. Publisku paziņojumu feisbukā izplatījis arī Latvijas Nacionālais teātris.

"Latvijas Nacionālais teātris uzskata, ka Kirila Serebreņņikova arests ir izrēķināšanās ar viņu kā mākslinieku.

22.augusta rītā Latvijas Nacionālais teātris no plašsaziņas līdzekļiem saņēma satraucošu ziņu par izcilā krievu režisora, Gogoļa centra mākslinieciskā vadītāja Kirila Serebreņņikova arestu, kā iemeslu minot apzinātu noziedzīgu naudas izkrāpšanas shēmas organizēšanu. Ņemot vērā, ka 2017. gada 23. maijā Serebreņņikovs tika aizturēts un minētajā lietā viņam tika piemērots liecinieka statuss, ņemot vērot to, ka Serebreņņikovs šajā laikā neizvairījās no tiesībsargājošām iestādēm, sniedza liecības, kā arī ņemot vērā to, ka viņam tika atņemti dokumenti, liedzot iespēju pamest valsti, uzskatām, ka drošības līdzekļa maiņa uz arestu ir pārspīlēta un nepieņema Krievijas varas iestāžu rīcība.

Apzinoties to, ka Kirils Serebreņņikovs ir pazīstams Krievijā, Eiropā un citur pasaulē kā brīvdomīgs un drosmīgs mākslinieks, par ko liecina tikko piešķirtais nozīmīgākais teātra nozares apbalvojums Eiropā – "Jaunās realitātes balva", ko paredzēts pasniegt decembrī Romā, kā arī to, ka jūlija sākumā pāris dienas pirms pirmizrādes autoritāri tika atcelta viņa iestudētā baleta "Nurijevs" pirmizrāde Maskavas Lielajā teātrī, uzskatām, ka arests un pret Serebreņņikovu vērstā kampaņa ir varas izrēķināšanās ar viņu kā mākslinieku.

Latvijas Nacionālais teātris sadarbojas ar režisoru Kirilu Serebreņņikovu kopš 2010. gada. Šajā laikā ir tapušas četras mākslinieciski augstvērtīgas izrādes - "Mirušās dvēseles", "Voiceks", "Raiņa sapņi" un "Tuvā pilsēta", kuras atnesušas teātrim panākumus, tostarp starptautiskā mērogā, un atklājušas Latvijas skatītājiem laikmetīgā teātra valodas iespējas. Ir aizsāktas sarunas par nākamo darbu, kas būs veltījums Latvijas simtgadei.

Latvijas Nacionālais teātris pauž atbalstu režisoram Kirilam Serebreņņikovam un cer, ka apsūdzība tiks izskatīta likumā paredzētajā kārtībā, nepārkāpjot cilvēktiesības un ietverot iespēju to izskatīt Hāgas Starptautiskajā tiesā."

Lai arī apsūdzība vēl nav izvirzīta, ir zināms, ka Serebreņņikovs tiek turēts aizdomās par "ne mazāk par 68 miljonu rubļu" zādzības organizēšanu laikā no 2011. līdz 2014. gadam. Runa ir par finansējumu, kas ticis piešķirts režisora vadītajam projektam "Platforma". Par šādu noziegumu Krievijā draud līdz 10 gadiem ilgs cietumsods.

Iepriekš ziņots, ka pirms trim mēnešiem Kirila Serebreņņikova mājās un teātrī "Gogoļa centrs" notikusi kratīšana, pirms mēneša atcelta režisora iestudētā Lielā teātra pirmizrāde "Nurijevs", bet pirms piecpadsmit dienām Serebreņņikovam atņemta ārzemju pase, liedzot viņam iespēju izbraukt no valsts.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!