Aktualitātes
26.06.2019

Nacionālais simfoniskais orķestris kā ielu muzikanti vāks naudu koncertzālei

Komentē
0

28. jūnijā notiks valdību veidojošo politisko partiju tikšanās par nacionālās koncertzāles izveidošanu. Dienu pirms tam, 27. jūnijā, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) kļūs par ielu muzikantiem un vāks ziedojumus jaunās koncertzāles atbalstam, tādējādi protestējot pret 15 gadus ilgo kavēšanos un mudinot pieņemt lēmumu par koncertzāles celtniecību, informē LNSO.

Orķestris muzicēs Esplanādē, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja pagalmā, 27. jūnijā plkst. 19:00. Savu viedokli par koncertzāles nepieciešamību paudīs LNSO direktore Indra Lūkina, kā arī mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Andris Poga.

"LNSO pašreizējā mājvieta Lielā ģilde ir ļoti sliktā stāvoklī, orķestra darba apstākļi ir neatbilstoši vēlamajam. Tāpēc Nacionālajam orķestrim ir nepieciešamas nesabrūkošas mājas, savukārt sabiedrībai vajag telpu, kuras skaņas kvalitāte ir atbilstoša pasaules mēroga līmenim," paziņojumā presei pauda orķestra komunikācijas konsultante Anna Babre. Vienlaikus, kā teikts paziņojumā LNSO feisbuka lapā, akcijā tiks aktualizēts arī jautājums par mūziķu zemo atalgojumu.

Šogad aprit 15 gadu, kopš starptautiskā arhitektu plenērā tika izvēlēta nacionālās akustiskās koncertzāles vieta, kā arī 13 gadu kopš skiču projekta konkursa par koncertzāles veidolu.

Koncertzāles celtniecībai rezervēti 23 miljoni no Eiropas Savienības fondiem, taču ar nosacījumu, ka darbi jāsāk vēlākais 2021. gadā un šī summa jāizlieto līdz 2023. gadam. Kultūras ministrija izvērtējusi deviņas iespējamās ēkas atrašanās vietas. Kā trīs reālās izvēles izvirzītas AB dambis, Eksporta iela Andrejostā un Kongresu nama pārbūve, taču par to, vai un kur celt koncertzāli, vēl jālemj valdībai. Šobrīd Kultūras ministrija gatavo konceptuālo ziņojumu par iespējamajām koncertzāles novietnēm un sociālekonomisko atdevi, un drīzumā tas tiks iesniegts valdībā.

Paši mūziķi pauduši atbalstu iesāktā projekta turpināšanai uz AB dambja, jo orķestra pašreizējās mājās Lielajā ģildē jau tagad trūkst vietu un ēka ir sliktā, dažviet pat kritiskā stāvoklī. "Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra nepieciešamība pēc jaunām telpām ir sasniegusi sarkano līniju. Lielās ģildes pirmā stāva kāpnes jau ir slēgtas, un katrā laukumā kaut kas pamazām brūk. Tāpēc uzskatām, ka vislabākais projekts ir pašreizējais, kas jau izgājis visus nepieciešamos etapus, tostarp starptautisku konkursu ar ekspertu izvēlētu vietu, un kurā valsts ieguldījusi nozīmīgus līdzekļus. Mūziķu kopiena pauž atbalstu Nacionālajai koncertzālei uz AB dambja un uzskata, ka tā var tapt par Rīgai un visai Latvijai nozīmīgu un cienījamu celtni," preses konferencē 24. aprīlī pauda LNSO direktore Indra Lūkina.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!