Aktualitātes
14.02.2023

Nacionālais mākslas muzejs izziņo pasākumu programmu Ukrainas atbalstam

Komentē
0

Apritējis gads kopš Krievijas karaspēks sāka pilna mēroga iebrukumu Ukrainā. Paužot solidaritāti un aicinot sniegt palīdzību, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs piedāvā dažādu pasākumu un norišu programmu un atgādina par esošajām Ukrainas atbalsta iespējām.

Sietspiedes apdrukas zibakcija

24. februārī Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (LNMM) un Mākslas muzeju Jauniešu klubs rīko sietspiedes apdrukas zibakciju "Saulespuķes mieram". Darbnīcā ikviens interesents varēs apdrukāt līdzpaņemtos tekstila izstrādājumus ar mākslinieces Elīnas Brasliņas radīto dizainu "Слава Україні!" ("Slava Ukrainai!"). Spēcīgo saukli, kas tiek izmantots kā ukraiņu tautas suverenitātes un pretestības apliecinājums, papildina grafisks saulespuķu zīmējums, simbolizējot mieru, jaunu sākumu un līdzpārdzīvojumu.

Darbnīca norisināsies divos cēlienos: plkst. 13.00–15.00 un plkst. 17.00–19.00 LNMM galvenās ēkas (Jaņa Rozentāla laukumā 1) Konferenču zālē un Nodarbību telpā 1. stāvā. Apmeklētāji aicināti ņemt līdzi gludus dabīga materiāla tekstila izstrādājumus (T-kreklus, auduma maisiņus, džemperus u.c.). Dalība darbnīcā ir bez maksas, bet organizatori rosina ziedot līdzekļus Ukrainas atbalstam portālā ziedot.lv.

Lekciju cikls

Krievijas armija aizvien mērķtiecīgi iznīcina arī kultūras mantojuma objektus visā Ukrainā. Atgādinot par apdraudētajām Ukrainas kultūras mantojuma vērtībām, marta piektdienās LNMM piedāvās mākslas zinātnieka Eduarda Dorofejeva četru lekciju ciklu "Ukrainas māksla no 19. gadsimta līdz mūsdienām". Lasījumi iepazīstinās ar mākslas un arhitektūras attīstību Ukrainā un to, kā ukraiņu mākslinieki ietekmēja mākslas procesus pasaulē. Dalībnieki varēs salīdzināt lekciju materiālu ar Latvijas piemēriem, tostarp darbiem no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja kolekcijas, atklājot mūsu tautu līdzību un vienotību gan kultūrvēsturiskā, gan sociālpolitiskā kontekstā.

Tēmas:

3. marts plkst. 18.00 19. gadsimta nacionālās mākslas tapšana
10. marts plkst. 18.00 Ukrainas māksla 19.–20. gadsimta mijā
17. marts plkst. 18.00 Ukrainas avangards un modernisms starpkaru laikā
24. marts plkst. 18.00 Māksla no Ukrainas PSR līdz Ukrainas Republikas laikiem

Tikšanās norisināsies LNMM galvenās ēkas Konferenču zālē. Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama. Lekcijas iespējams apmeklēt pa vienai, tomēr rīkotāji gūt pilnīgāku priekšstatu par Ukrainas mākslas evolūciju un noklausīties visu ciklu. Dalība nodarbībās ir bez maksas, taču arī šoreiz interesenti aicināti ziedot līdzekļus Ukrainas atbalstam.

Ukraiņu mākslinieka izstāde

Atbalstot Ukrainas mākslinieku un galeriju centienus saglabāt radošā procesa nepārtrauktību kara apstākļos, no 26. janvāra līdz 2. aprīlim Mākslas muzejs RĪGAS BIRŽA (Doma laukumā 6) sadarbībā ar "Galerie Les Noms" piedāvā ukraiņu mākslinieka Ivana Marčuka (Іван Марчук) personālizstādi "Pārtrauktais dialogs". Visi aplūkojamie darbi pieder galerijas dibinātāja Jurija Gucu (Юрій Гуцу) privātkolekcijai un Baltijas valstīs vēl nekad nav bijuši eksponēti. Projekta kuratore un galerijas pārstāve Latvijā ir jaunā ukraiņu māksliniece un sabiedriskā aktīviste Marija Volina (Марія Воліна).

Ivans Marčuks radījis individuālu glezniecisko stilu, ko pats dēvē par "pliontanismu" (no ukraiņu пльонтати – aust, pīt, savienot). Parasto otas triepienu vietā viņš it kā seko pavedienam un auž mežģīņu tīklu uz audekla vai kartona. Autors glezno fantastiskas figūras un florālus motīvus sirreālisma stilā, hiperreālistiskus portretus, enigmātiskas ainavas un abstraktas ekspresīvas kompozīcijas.

NFT mākslas darbi lielveikalos

Pērnā gada septembrī Latvijas Nacionālais mākslas muzejs un Ukrainas Nacionālais mākslas muzejs bija pirmās mākslas institūcijas, kas saņēma dāvinājumu no Ukrainas labdarības projekta "META HISTORY" – NFT mākslas darbu Borodjankas gaiļa formā, kas simbolizē ukraiņu izturību, drosmi un atgādina, ka māksla vieno tautas visā pasaulē. Šie 3D modeļi tapuši, iedvesmojoties no 14 pasaules ievērojamāko muzeju kolekciju meistardarbiem. Latvijas gaiļu pamatā ir pazīstamā latviešu mūsdienu mākslinieka Ginta Gabrāna darbi "Fotonu ainava #32" un "Fotonu ainava #4" (2010) no LNMM krājuma. Pateicoties sadarbībai ar vides reklāmas uzņēmumu "Clear Channel Latvia", kolekcijas "The Incredible Rooster" digitālie mākslas darbi no 24. februāra būs skatāmi lielākajos tirdzniecības centros Rīgā ("Rīga Plaza", "Domina", "Galerija Centrs", "Spice", "Spice Home").

Bezmaksas ieeja mākslas muzejos

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenās ēkas, Mākslas muzeja "Rīgas birža", Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja, Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzeja apmeklējums Ukrainas civiliedzīvotājiem, uzrādot pilsonību apliecinošu dokumentu, joprojām ir bez maksas. Tāpat brīva ir viņu dalība zīmēšanas nodarbībās bērniem un pieaugušajiem "Es un māksla", kas katru ceturtdienu un sestdienu notiek LNMM galvenās ēkas Nodarbību telpā.

LNMM audiogids ukraiņu valodā

Kā īpašs papildinājums LNMM galvenās ēkas apmeklējumam visiem ukraiņu valodas pratējiem ir LNMM mobilās lietotnes audiogids ukraiņu valodā, kas ļauj ne tikai iepazīt muzeja ēku, vēsturi un rekonstrukciju, bet arī 23 stāstos atklāt izcilu latviešu meistardarbu izlasi, kas aplūkojami muzeja pastāvīgajā ekspozīcijā. Mobilo lietotni iespējams bez maksas lejupielādēt vietnēs "GooglePlay" un "AppStore".

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!