Aktualitātes
28.08.2019

Mūžībā devies Valmieras teātra režisors Felikss Deičs

Komentē
2

27. augusta rītā mūžībā aizgājis Valmieras Drāmas teātra režisors, aktieris Felikss Deičs, vēsta ieraksts VDT "Facebook" lapā.

"Ar dziļām skumjām ziņojam, ka 27. augusta agrā rītā mūžībā devies aktieris un režisors, viens no Valmieras teātra stūrakmeņiem, Felikss Deičs," paziņojumā raksta Valmieras teātris. "Ja vajadzētu vienā teikumā formulēt Feliksa Deiča režijas – tā būtu neticība tam, ka jebkas ir tikai labs vai ļauns. Viņš atsacījās pasauli redzēt melnbaltu un noticēt vispārpieņemtām patiesībām. Katra jauna izrāde bija režisora mēģinājums palūkoties uz cilvēkiem dziļāk un patiesāk, paņemt aktieri pie rokas un izvadāt pa lomas labirintiem tā, ka aktierim atliek tikai to izdarīt. Jo ikviens aktieris, kurš ir strādājis pie Feliksa, zina – no katra darba viņš iznāks, uzzinājis kaut ko vairāk pats par sevi, savu varēšanu. Dusi Dieva mierā, Feliks!"

Felikss Deičs piedzima Rostovā pie Donas medicīnas darbinieku ģimenē, absolvēja Latvijas Lauksaimniecības akadēmijas Hidromeliorācijas un mehanizācijas fakultāti (1962) un būvēja tiltus. Spēlējis studentu teātrī, pēc tam beidzis Rīgas Krievu drāmas teātra studiju (1964), taču būtiskāko mākslas pieredzi guvis, strādājot Jaunatnes teātra krievu trupā par aktieri (1964–1992) un režisora Ādolfa Šapiro asistentu. Kopš 1977. gada F. Deičs pievērsās patstāvīgai režijai, un turpmākie viņa skatuves gadi veltīti tieši šim darbam, strādājot ar krievu un skandināvu klasiku – A. Čehovu, H. Ibsenu. Īpašu vietu režisora daiļradē ieņēma Rūdolfa Blaumaņa darbi.

"Par Valmieras teātra režisoru Deičs kļuva 1992. gadā, kad tika likvidēts Jaunatnes teātris, bet Valmierā risinājās jaunās ēkas celtniecība, kuras grūtības neizturēja daudzi aktieri," teikts Valmieras teātra mājaslapā. "Tajā brīdī pie Feliksa ieradās teātra direktors Pēteris Sūcis un aicināja kopā celt teātri no jauna. Par būtisku zīmi režisora un Valmieras teātra biogrāfijā kļuva Antona Čehova drāma "Ivanovs" (1997), kas bija sezonas notikums visas Latvijas mērogā, bet vairākiem aktieriem ļāva sasniegt būtiski jaunu daiļrades pakāpi. Šis iestudējums pierādīja, ka nopietnas klasiskas lugas, smalkas psiholoģiskas režijas, dziļi, jūtīgi aktierdarbi tiks novērtēti arī ārpus Rīgas. Izrāde lauza stereotipus par publikas pieprasījumu pēc izklaides materiāla un uz ilgiem gadiem kļuva par Valmieras teātra hītu."

Felikss Deičs ir Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris (2003), un saņēmis Balvu par mūža ieguldījumu teātra mākslā (2012).

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
2

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!